Χριστουγεννιάτικο χοιρινό: πώς το συνδυάζουμε με κρασί;
H χημικός-οινολόγος, Λίζα Βιντζηλαίου, του wineplus.gr μας ενημερώνει για τα κρασιά που μπορούμε να ταιριάξουμε το πιο κλασικό χριστουγεννιάτικο φαγητό στην Ελλάδα: το χοιρινό.
To χοιρινό έχει την τιμητική του στο ελληνικό τραπέζι των γιορτών. Παραδοσιακά ήταν το επίσημο γιορτινό φαγητό των Χριστουγέννων κι αν και θεωρείται λευκό κρέας, είναι λιπαρό και αρκετά πλούσιο σε γεύση.
Συνδυάζεται υπέροχα με φρούτα, όξινα όπως το δαμάσκηνο και αρωματικά όπως το βερίκοκο και το κυδώνι. Αγαπημένος επίσης συνδυασμός, είναι αυτός του χοιρινού με το σέλινο.
Από τις συνταγές του χοιρινού δεν θα μπορούσαν να λείψουν αυτές τις ημέρες οι πιο εξεζητημένες καθώς και αυτές στις οποίες το κρέας νοστιμίζουν αρωματικά ελληνικά χόρτα, όπως το θρούμπι, το θυμάρι και η ρίγανη. Τα κουκουνάρια, τα καρύδια, το brandy και τα λουκάνικα συμμετέχουν ενεργά σε πολλές εορταστικές εκδοχές του χοιρινού.
Πώς θα συνδυάσουμε τα πιάτα χοιρινού με το κρασί;
Σε ορισμένες περιπτώσεις θα αναζητήσουμε το κρασί που θα ισορροπήσει και θα συμπληρώσει ιδανικά το πιάτο μας και σε άλλες το κρασί που εκπέμποντας στην ίδια συχνότητα με αυτό, θα το συνοδεύσει αρμονικά.
Η πρώτη μας αντίδραση ακούγοντας «χοιρινό» θα ήταν να το συνοδεύσουμε με ένα λευκό κρασί. Και αυτό πράγματι θα κάνουμε με ένα χοιρινό το οποίο είναι μαγειρεμένο με σέλινο και πράσο. Θα αναζητήσουμε ένα μετρίου σώματος και αρωματικής έντασης λευκό κρασί αν επιζητούμε την αρμονία και ίσως κάποιο με υψηλή οξύτητα αν θέλουμε να συμπληρώσουμε γευστικά το κρέας μας.
Στην περίπτωση που το φρούτο είναι το δαμάσκηνο, το οποίο είναι πλουσιότερο γευστικά, με χαρακτηριστική σαρκώδη υφή, θα επιλέξουμε ένα μαλακό, όσον αφορά στις τανίνες, ερυθρό.
Εάν το κρέας είναι αγριογούρουνο ή εάν η συνταγή επιτάσσει τη χρήση λουκάνικου σε συνδυασμό με ξερά φρούτα και συκωτάκια πουλιών, η προσπάθειά μας θα είναι να ισορροπήσουμε με το κρασί μας ανάμεσα στην έντονη γεύση της πρωτεΐνης, τη λιπαρότητα του χοιρινού και το άρωμα των φρούτων. Ένα πλούσιο ερυθρό θα αποδειχθεί ο καλύτερος σύντροφος μιας τόσο απαιτητικής συνταγής.
Δείτε τα παραδείγματα της ειδικού που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή:
- Χοιρινή τηγανιά + Σαντορίνη, Ρομπόλα, Ντεμπίνα: Η έντονη και η λιπαρή γεύση μιας τηγανιάς ηρεμεί δίπλα σε ένα λευκό κρασί με λεπιδωτή οξύτητα και όγκο.
- Χοιρινό με πράσο & σέλινο + Σαββατιανό, Ασύρτικο, Ροδίτης, Chardonnay, ροζέ Ξινόμαυρο
- Χοιρινό με βερίκοκα + Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Viognier, ξηρό Μοσχάτο
- Χοιρινό με κυδώνια + Ασύρτικο, Chardonnay, Viognier
- Χοιρινό με δαμάσκηνα + φρέσκο Ξινόμαυρο, Μerlot
- Γιαπράκια με ξινολάχανο και χοιρινό κιμά + ροζέ Ξινόμαυρο
- Ψητό γουρουνόπουλο + Ξινόμαυρο, Pinot Noir
- Γουρουνόπουλο γεμιστό με συκωτάκια, βερίκοκα, κάστανα, δαμάσκηνα, κυδώνι + Αγιωργίτικο, Merlot
- Αγριογούρουνο με κρασί, σύκα και δαμάσκηνα + Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon, Syrah