Masterclass: αυτά είναι τα 10 βασικά υλικά της γαλλικής κουζίνας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Θεωρείται βασική κουζίνα της παγκόσμιας γαστρονομίας και παρ’ όλο που τη διακρίνουν εκλεπτυσμένες τεχνικές, οι ρίζες της πηγάζουν από την παράδοση και τα βασικά της υλικά δεν είναι τόσο περίεργα όσο νομίζετε.
Ελαιόλαδο: Πρωταγωνιστεί στα περισσότερα γαλλικά πιάτα κι έχει εκατοντάδες χρήσεις, προσδίδοντας μεσογειακό χαρακτήρα στο αποτέλεσμα.
Μουστάρδα Dijon: Αυτή η ελαφρώς πικάντικη μουστάρδα χρησιμοποιείται ως πυκνωτικό μέσο σε μια μαρινάδα ή για να χαρίσει πιο πυκνή υφή σε μια βινεγκρέτ.
Crème fraîche: Αυτή η πλούσια, παχιά κρέμα αναμειγνύεται με βουτυρόγαλα και χρησιμοποιείται σε σούπες και σάλτσες, ενώ αξιοποιείται και ως τόπινγκ σε κάτι γλυκό, όπως ένα μπολ με φρουτοσαλάτα.
Βότανα Προβηγκίας: Τα αρωματικά, αποξηραμένα βότανα Προβηγκίας όπως το δεντρολίβανο, το θυμάρι, η ρίγανη, η λεβάντα και το εστραγκόν συνδυάζονται και χρησιμοποιούνται σε διάφορα πιάτα, όπως σε κοτόπουλο ή ψητά λαχανικά για έξτρα άρωμα.
Φρέσκο κρεμμυδάκι: Μέρος της οικογένειας του κρεμμυδιού και του σκόρδου, το φρέσκο κρεμμυδάκι έχει πιο ήπια γεύση και χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο με τα κρεμμύδια στη μαγειρική.
Κρασί: Στη Γαλλία βρίσκονται μερικές από τις πιο παραγωγικές οινικές περιοχές του κόσμου και δεν είναι απορίας άξιο που το κόκκινο ή το λευκό κρασί δεν λείπει από κανένα γαλλικό γεύμα.
Τυρί: Οι Γάλλοι παράγουν και καταναλώνουν περισσότερο τυρί ανά άτομο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Στα γαλλικά ονομάζεται formage και μερικές ποικιλίες του είναι το camembert, το μπρι, το ροκφόρ και πολλά ακόμη. Ισχύει, μάλιστα και το «γαλλικό παράδοξο» όπου παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι πίνουν αρκετό κρασί και καταναλώνουν πολύ τυρί, έχουν χαμηλό ποσοστό παχυσαρκίας, κάτι που αποδίδεται στο ότι τρώνε αργά, απολαμβάνουν το φαγητό και απέχουν από πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.