7 εστιατόρια του κόσμου με το πιο ξεχωριστό design
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
Κάποια είναι σύγχρονης αισθητικής, άλλα πιο κλασικής. Και στις 2 περιπτώσεις, όμως, ξεχωρίζουν για τη φινέτσα και τη διαφορετικότητά τους, εκτός από το καλό τους φαγητό.
Αν σας αρέσει να συνδυάζετε το γεύμα σας με μια όμορφη διακόσμηση και design πέραν των συνηθισμένων, τα παρακάτω εστιατόρια σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως παρουσιάστηκαν στην guardian.co.uk θα σας αφήσουν με το στόμα… ανοιχτό!
Bronda, Ελσίνκι
Σε τοποθεσία όπου παλιά υπήρχε ένα αρτοποιείο-καφέ, το Bronda στη μακρινή, παγωμένη, φιλανδική πρωτεύουσα αποτελεί ένα από τα 5 εστιατόρια σε στυλ brasserie της λίστας που διευθύνουν οι Φινλανδοί σεφ Tomi Björck και Matti Wikberg. Ψηλό ταβάνι, μεγάλα παράθυρα και ναυτικές λεπτομέρειες συμπληρώνουν το γευστικό μενού του που αποτελείται από πιάτα κυρίως μεσογειακής κουζίνας. Το bar προσφέρει, επίσης, σνακ, σαλάτες, μπέργκερ και… θέα στο πάρκο Esplanadi. http://ravintolabronda.fi/?lang=en
Το design του «μπλέκει» εντέχνως το σύγχρονο και το ορθολογιστικό, μαζί με το αισθησιακό και μεγαλόπρεπο και μιας και μιλάμε για Μελβούρνη, δεν είναι περίεργο που το εστιατόριο αυτό ανήκει στον Έλληνα George Calombaris. Με νέο μενού που παρουσιάστηκε πριν μερικές εβδομάδες, με επιλογές τεσσάρων, έξι και εννέα πιάτων το Press Club σίγουρα εντυπωσιάζει, ενώ προσφέρει και μενού Olympus, το οποίο φτάνει τα… 13 πιάτα. http://www.thepressclub.com.au/
Camilla Stephan
Ανοιχτόχρωμο ξύλο, λαμπερά τιρκουάζ πατώματα, πάγκοι πικ νικ, όλα σε ένα φωτεινό χώρο που απέχει πολύ από την παραδοσιακή, σκοτεινή pub για μπίρα και φαγητό. Εκεί οι μεγάλοι και σκοτεινοί χειμώνες της Δανίας παίρνουν χρώμα, ειδικά για τους λάτρεις της μπίρας, αφού έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε περισσότερες από 40 διαθέσιμες μπίρες και 200 μπουκάλια από όλο τον κόσμο. http://mikkeller.dk/mikkeller-friends/
Κάποτε χρησίμευε ως αποθήκη πυρομαχικών. Σήμερα, όμως, αποτελεί ένα πολύ διαφορετικό εστιατόριο στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο διατηρεί κατά κάποιο τρόπο, μέσω του design του, την παλιά του ιδιότητα, με κυρίαρχο το ατσάλι. Η έμπνευση για τη δημιουργία και το σχεδιασμό του προήλθε από την ταινία επιστημονικής φαντασίας Alphaville του 1965, σκηνοθεσίας Jean-Luc Godard. Το à la carte μενού του βασίζεται στην ιταλική κουζίνα, αλλά επεκτείνεται και στα… tapas, ενώ σερβίρει και απογευματινό τσάι. http://ammo.com.hk/
Πρόκειται για το εστιατόριο του Ξενοδοχείου Stora Hotellet στην Umea της βόρειας Σουηδίας, που πήρε την ονομασία του από τον Gottard Zetterberg, τον αρχικό ιδιοκτήτη. Το κύριο θέμα της εσωτερικής διακόσμησής του είναι η ζωή στη θάλασσα, με χταπόδια στην ταπετσαρία καθίσματα σε σχήμα κοχυλιού, φανάρια κ.ο.κ. Στα πιάτα του χρησιμοποιούνται τοπικά υλικά, ενώ για έξτρα χρώμα και άρωμα χρησιμοποιούνται μπαχαρικά από όλο τον κόσμο. http://gotthardskrog.se/en
Από την παγωμένη Σουηδία, ερχόμαστε στο ζεστό Λος Άντζελες και στην καλλιτεχνική περιοχή του, όπου βρίσκεται το στέκι The Springs, που δεν περιορίζεται μόνο στο φαγητό, αλλά διαθέτει bar με βιολογικούς χυμούς, yoga studio, κέντρο wellness και wine bar. Στο μενού του πρωταγωνιστούν οι… ωμές γεύσεις, υπάρχουν 7 επιλογές για σαλάτα και στα κυρίως συναντάμε ραβιόλι και tostada (είδος τορτίγιας). Οι pop art επιρροές του στο design είναι εμφανείς και αποτελεί ένα… φωτεινό διάλειμμα από τη βιομηχανικού τύπου διακόσμηση. http://thespringsla.com/
Το όνομά του σημαίνει «κόκαλο» στα ισπανικά και η διακόσμησή του φυσικά δεν θα μπορούσε να μην έχει τα… κόκαλα ως θέμα. «Ντυμένο» στα λευκά, σε ένα φωτεινό εσωτερικό χώρο που αποτελεί ταυτόχρονα μουσείο με μια συλλογή περισσότερων από 10 χιλιάδων αλουμινένιων οστών ζώων, κρανίων, σχεδιαγραμμάτων, το Hueso βρίσκεται στην περιοχή Lafayette της Γουαδαλαχάρα, μια υποτιμημένη λαϊκή περιοχή στα βορειοδυτικά της πόλης του Μεξικού και σίγουρα τραβά τα βλέμματα. http://huesorestaurant.com/