Το τσάι στις πιο περίεργες εκδοχές του
Θα πίνατε ποτέ τσάι από… περιττώματα ζώου ή εντόμου; Σε κάποια μέρη του κόσμου το κάνουν.
Όλοι ξέρουμε πόσο αρωματικό είναι ένα ζεστό τσάι με άρωμα λεμόνι ή καραμέλα και πόσο ευεργετικό είναι για τον οργανισμό. Κάποια είδη τσαγιού, όμως, είναι τόσο παράξενα, που θα σας κάνουν να δείτε ακόμη και το αρωματικό, πράσινο τσάι αλλιώς…
Τσάι Pu-erh
Όταν το πράσινο τσάι παλαιώνεται αργά με τη βοήθεια μύκητα, τότε παράγεται το pu-erh. Σύμφωνα με την κινέζικη κυβέρνηση, το αυθεντικό pu-erh παράγεται μόνο στην επαρχία Yunnan και πιστεύεται ότι κάνει πολύ καλό στην υγεία, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος ανάμεσα στους λάτρεις. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούν όλοι να το απολαύσουν, καθώς είναι από τα πιο ακριβά του κόσμου.
Μην πάει ο νους σας στο κακό. Σε αντίθεση με αυτό που υπονοεί η ονομασία του (κοπριά πάντα), το πράσινο αυτό τσάι καλλιεργείται στη νοτιοδυτική Κίνα και ουσιαστικά χρησιμοποιείται λίπασμα από περιττώματα πάντα για την καλλιέργειά του. Βρίσκεται στη λίστα με τα πιο ακριβά είδη τσαγιού του κόσμου και η τιμή του φτάνει μέχρι και τα 3 χιλιάδες ευρώ τα 50 γραμμάρια.
Το κρύο αυτό τσάι το οποίο «γεννήθηκε» τη δεκαετία του ’80 στην Ταιβάν και μοιάζει πιο πολύ με μιλκσέικ παρά με τσάι. Παραδοσιακά η συνταγή έχει βάση το τσάι, γάλα, φρούτα και μαστιχωτής υφής ζελεδάκια ή μπάλες tapioca (άμυλο που εξάγεται από το φυτό Cassava). Όταν το ρόφημα αυτό έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, τα café που το προσέφεραν, άρχισαν να πειραματίζονται με διάφορες γεύσεις.
Kukicha
Οι Ιάπωνες έχουν τη δική τους μέθοδο παραγωγής αρωματικού πράσινου τσαγιού. Κλαδάκια, κοτσάνια και μίσχοι του φυτού, χρησιμοποιούνται όλα μαζί για να φτιάξουν το παραδοσιακό αυτό αφέψημα και λόγω του ότι η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη είναι μηδαμινή, χρησιμοποιείται και σε ροφήματα παιδιών.
Τσάι από περιττώματα εντόμων
Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι ένα τσάι από περιττώματα εντόμων θα ήταν τόσο ακριβό όσο ο χρυσός; Οι γεωργοί στην Ταιβάν μαζεύουν τις ακαθαρσίες εντόμων, τα οποία καταναλώνουν μόνο βιολογικά φύλλα τσαγιού σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, χρησιμοποιώντας μεγεθυντικά γυαλιά και τσιμπιδάκια. Σύμφωνα με την εταιρία πωλήσεων Tearroir, το αποτέλεσμα της ζύμωσης θεωρείται ότι σώζει ζωές και ότι η αξία του είναι τόσο υψηλή, ώστε να ανταγωνίζεται το χρυσό.
Δεν ακούγεται και τόσο περίεργο για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς το ρόφημα αυτό βοηθάει στη διατήρηση του μεταβολισμού, προκειμένου να «καεί» το πλεονάζον λίπος. Συν τοις άλλοις, συμβάλλει στην αποφυγή προβλημάτων της καρδιάς και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
Σάλβια
Παρασκευάζεται από το βότανο σάλβια και είναι ένα τσάι συνηθισμένο στη μεξικάνικη κουλτούρα. Οι σαμάνοι της φυλής Mazatec, μάλιστα, ιθαγενείς της Οαχάκα, καταναλώνουν αυτό το ρόφημα για να προκαλέσουν οράματα κατά τη διάρκεια τελετουργιών.
Ιδανικό για τον κρύο καιρό του Θιβέτ και του Ladakh, το αφέψημα αυτό χρειάζεται περίπου μισή μέρα για να ετοιμαστεί: το βρασμένο τσάι αναμειγνύεται με βούτυρο yak και αλάτι μέχρι να μοιάζει με ζωμό ή λάδι. Οι Θιβετιανοί το καταναλώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς τους ζεσταίνει και τους παρέχει ενέργεια.
Labrador
Όχι, δεν έχει σχέση με την αξιαγάπητη ράτσα σκύλων, αλλά με την καναδική περιοχή στην οποία ανακαλύφθηκε. Παρασκευάζεται από 3 είδη φυτών της οικογένειας Ροδόδεντρων και είναι πολύ αποτελεσματικό σε περιπτώσεις γρίπης, καούρας και… hangover. Παρ’ όλ’ αυτά, χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή του, καθώς περιέχει λεδόλη, μια δηλητηριώδη ουσία που προκαλεί κράμπες, παραλήρημα, ακόμη και παράλυση σε μεγάλες ποσότητες.
Γνωστό για την ξινή του γεύση, το Kombucha είναι η απάντηση της Ρωσίας στα πιο περίεργα είδη τσαγιού του κόσμου. Παρασκευάζεται με ζύμωση μαύρου τσαγιού με βακτήρια και μύκητες και οι λάτρεις του υποστηρίζουν ότι δυναμώνει το ανοσοποιητικό.