Πάργα: Ο παράδεισος πριν τον Κάτω Κόσμο

parga
ΤΡΙΤΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2024

Σε κάτι παραπάνω από 400 χιλιόμετρα από την Αθήνα, η ενετική ατμόσφαιρα συναντά την ηπειρώτικη, τα κρυστάλλινα νερά μπλέκονται με τα παγωμένα του Αχέροντα και ο δρόμος για τον Άδη έχει χελιδόνια, χρυσαετούς, λιβελούλες και μπόλικο πράσινο.

Είναι μάλλον μεγάλη τύχη να μπορεί κανείς βάζοντας πρώτη στο αυτοκίνητο από Αθήνα, σε περίπου 4,5 ώρες να κάνει διακοπές με λίγη εσάνς από Cinque Terre, αέρα Ιονίου, αθάνατο νερό, αρχαιότητα, μεσαιωνικά κάστρα, κρυστάλλινα νερά, σε ένα από τα αγαπημένα μέρη του Αριστοτέλη Ωνάση –που σίγουρα είχε δει πολλά. Κι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσετε, τόσο πιο πολλά έχει να σας αποκαλύψει η Πάργα, εκεί ψηλά στην Πρέβεζα, συνδυάζοντας την ενετική αρχιτεκτονική, με πλούσια, πολυποίκιλη φύση και ιστορίες για τον… Κάτω Κόσμο, που θα ακούσετε σίγουρα χορτασμένοι από καλό φαγητό, από αυθεντικά φιλόξενους ανθρώπους.

Με φόντο το καλοκαίρι, λοιπόν, αλλά και κάθε εποχή, είναι μια καλή στιγμή να αρπάξετε την ευκαιρία και να δείτε τι σας επιφυλάσσει το πιο νησιώτικο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τη σεζόν του από το Πάσχα και σφυρίζει τη λήξη τον Οκτώβριο. Κοινώς, έχετε καιρό να προγραμματίσετε το ταξίδι σας με λιγότερο ή περισσότερο κόσμο, αναλόγως τα γούστα σας.

Ξενάγηση στην Πόλη
«Θα είναι σαν νησί, αλλά δεν θα είναι» αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική περιγραφή για την πόλη της Πάργας, η οποία παρά το ότι είναι μια πόλη της Ηπείρου, έχει απολύτως νησιώτικο χαρακτήρα, ό,τι πρέπει για όσους θέλετε κάτι από νησί, χωρίς να πάρετε καράβι. Κάτι η ενετική αρχιτεκτονική της, κάτι τα λιθόστρωτα στενάκια της, κάτι η περατζάδα με τα μαγαζιά που βρέχεται από το κύμα, η Πάργα είναι μαγική, με έντονο το επτανησιακό στοιχείο τόσο στην ατμόσφαιρά της, όσο και στους ανθρώπους της. Κάτι που φυσικά έχει κυκλοφορήσει και εκτός συνόρων, γι’ αυτό και καταφτάνουν στην Πάργα τουρίστες από όλη την Ευρώπη και παραέξω, επαναλαμβάνοντας κάποιοι για ολόκληρες δεκαετίες το ταξίδι τους, μη χορταίνοντας την ηπειρώτικη αυτή ζωγραφιά. Κι όταν λέμε ζωγραφιά, το εννοούμε, με τα πολύχρωμα κτίρια, με το νησάκι της Παναγίας και το εκκλησάκι του απέναντι στα ανοιχτά, αλλά και με το Ενετικό Κάστρο στην κορυφή του λόφου, που ειδικά με τη φωταγώγησή του το βράδυ, συνθέτει ένα παραμυθένιο φόντο. Κι όλα αυτά είναι μόνο η αρχή για όποιον επισκέπτεται την Πάργα.

Φέτος, μάλιστα, όπως μας ανέφερε και ο Δήμαρχος, Νίκος Ζαχαριάς, υπάρχει ένα ακόμη πλεονέκτημα, κι αυτό δεν είναι άλλο από τον νέο δρόμο, το τελευταίο κομμάτι του οποίου δόθηκε στην Αμβρακία, φέρνοντας την Αθήνα και τη νότια Ελλάδα πολύ κοντά (420 χιλιόμετρα μέσω της Ολυμπίας-Ιονίας οδού). Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα το Πάσχα, που όπως είπε και ο Δήμαρχος, θύμιζε Δεκαπενταύγουστο. Με στόχο, ωστόσο, να μη χάσει το χαρακτήρα, την ποιότητα και την πράσινη διάστασή της, η Πάργα έχει δώσει έμφαση στις ανακαινίσεις των καταστημάτων της, χωρίς να αλλοιώνεται το παρελθόν της, κι επειδή οι περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι ψηλά στην ιεραρχία, τα τελευταία 3 χρόνια έχουν ήδη αλλαχτεί όλοι οι κάδοι, γίνεται ανακύκλωση στο γυαλί, στο χαρτί, στα ρούχα, σε παπούτσια και στα τηγανέλαια. Ακόμη, έχει πραγματοποιηθεί μια ανάπλαση του κέντρου της Πάργας, λύνοντας και το πρόβλημα του πάρκινγκ που ήταν σοβαρό τα προηγούμενα χρόνια, αν αναλογιστούμε ότι οι κάτοικοι είναι περίπου 2,5 χιλιάδες και τις ώρες αιχμής του καλοκαιριού οι επισκέπτες μπορεί να ξεπεράσουν τους 50 χιλιάδες. Ευτυχώς, όμως, η Πάργα, σαν καλή οικοδέσποινα τους χωράει όλους και δίνει πολλές επιλογές.

Τουρ στον Κάτω Κόσμο
Από τα πιο ιδιαίτερα σημεία της Πάργας είναι ο Αχέροντας και η ιστορία του και που φυσικά είναι από τα πρώτα τικ που πρέπει να μπουν στη λίστα σας σε ένα ταξίδι προς τα εκεί. Πρόκειται για έναν ποταμό 57 χιλιομέτρων, που ξεκινάει στο όρος Τόμαρος όπου βρίσκεται η πρώτη πηγή, διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας ενώ έχει πολλές πηγές με πιο γνωστές στο χωριό Γλυκή και εκβάλλει στο χωριό Αμμουδιά. Εδώ, στην Αμμουδιά, αξίζει να κάνετε οπωσδήποτε τη βαρκάδα που θα σας συστήσει με όλη την χλωρίδα και την πανίδα του ποταμού, αλλά και με την ιστορία του. Εκεί βρίσκεται και ο επονομαζόμενος… Χάρος, που μπορεί να σας πάει τη βαρκάδα ντυμένος με τα μαύρα και το μακρύ δρεπάνι, για να το ζήσετε στο έπακρο, ωστόσο, όλοι οι βαρκάρηδες είναι άκρως ενημερωμένοι για να σας καθοδηγήσουν και να σας ενημερώσουν. Όπως είναι γνωστό, ο Αχέροντας είναι ο ποταμός όπου ο ψυχοπομπός Ερμής παρέδιδε τις ψυχές στον Χάροντα, όπου με αντίτιμο έναν οβολό τις μετέφερε σε μια τελευταία διαδρομή μέχρι τον Κάτω Κόσμο του Άδη. Το παραδεισένιο τοπίο με τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά και τη συμπυκνωμένη βιοποικιλότητα, ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000, λοιπόν, δεν ήταν πάντα έτσι σύμφωνα με τη μυθολογία. Τα νερά του ήταν πικρά και μαύρα, δεν φύτρωνε τίποτα στις όχθες και συνδεόταν με τη θλίψη του θανάτου, αφού αποτελούσε την πύλη για τον Κάτω Κόσμο, με τον Κέρβερο να τη φυλάει. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό το θρίλερ.
Και για να ολοκληρώσετε το story, επιβάλλεται και μια βόλτα στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, στο χωριό Μεσοπόταμος στην κορυφή ενός λόφου, το οποίο βρέθηκε σε ανασκαφή του 1958, όπου κατέφευγαν οι συγγενείς των νεκρών για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των νεκρών. Φυσικά, τίποτα τέτοιο δεν γινόταν, απλώς κρατούνταν για ένα σεληνιακό μήνα κλεισμένοι σε δωμάτια, «ποτίζονταν» με διάφορα παραισθησιογόνα βότανα και εν τέλει νόμιζαν μέσα από τις παραισθήσεις τους ότι επικοινωνούσαν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Στο νεκρομαντείο θα δείτε τα ερείπια από τα δωμάτια, ενώ θα κατεβείτε και στο εντυπωσιακό υπόγειο, ένα χώρο όπου τα τόξα του μειώνουν την αντήχηση στο ελάχιστο. Δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς συνέβαινε εκεί, αλλά θα βγάλετε σίγουρα ατμοσφαιρικές φωτογραφίες. 

Το village-hopping το σωστό
Με την Πάργα ως ορμητήριο, έχετε αρκετές κοντινές επιλογές για να ανακαλύψετε όμορφα, γραφικά χωριά σε κοντινή ακτίνα, το καθένα με τη δική του προσωπικότητα. Η Αγιά είναι ίσως το πιο δημοφιλές χωριό στην περιοχή για τη θέα του, που όπως μας ανέφερε και ο Δήμαρχος, δεν διαφέρει σε τίποτα από τα χωριά του Πηλίου. Βρίσκεται στους νότιους πρόποδες των βουνών της Πάργας σε 420 μέτρων και εκεί θα βρείτε και το κάστρο του Αλή Πασά. Κατεβαίνοντας πιο κάτω είναι η Ανθούσα, ένα πολύχρωμο χωριό μέσα στο πράσινο, στολισμένο με λουλούδια, με τον νερόμυλο που στεγάζει το λαογραφικό μουσείο. Η Αγία Κυριακή βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από την Πάργα και κοντά της, στο Λύχνο, θα ανακαλύψετε θαλάσσιες σπηλιές. Η Αμμουδιά είναι το χωριό που, όπως είπαμε, βρίσκονται οι εκβολές του ποταμού Αχέροντα και πρέπει να επισκεφτείτε για μια βαρκάδα που θα σας βάλει στο κλίμα και θα σας συστήσει όλη τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Στη Γλυκή, δίπλα στις πηγές του Αχέροντα, θα ανακαλύψετε φύση που οργιάζει, σε ένα μέρος που αναπτύσσεται τουριστικά, με επιλογές για καφέ, γλυκό ή μπίρα δίπλα στο ποτάμι. Το χωριό Μεσοπόταμος είναι επίσης από τα χωριά που παρουσίασαν ανέλπιστη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, οπότε δημιουργούνται νέες εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης. Γύρω στα 16 χιλιόμετρα από την Πάργα θα βρείτε και την Πέρδικα σε υψόμετρο 200 μέτρων, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, όπως και παραλίες με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά.

Πού θα… κάψετε θερμίδες
Αν σας αρέσουν γενικότερα οι πεζοπορίες, να σας πούμε ότι σε όλο το εύρος του Δήμου, δηλαδή και στην Πάργα και στο Φανάρι, υπάρχουν περιπατητικές διαδρομές και γίνεται ήδη μια προσπάθεια μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος να φτάσουν τα 42 χιλιόμετρα οργανωμένων περιπατητικών διαδρομών. Παράλληλα, όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος, πρόκειται να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος δίπλα στον Αχέροντα, σε μια προσπάθεια για πράσινη ανάπτυξη που δίνει περισσότερες επιλογές για δραστηριότητες στη φύση. Κι όσοι αρέσκεστε στο να στέλνετε την αδρεναλίνη ψηλά, σημειώστε ότι στις πηγές του Αχέροντα, μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας σε καγιάκ, ράφτινγκ, zipline, να κάνετε ορεινή πεζοπορία, ποταμοδιάσχιση, αναρρίχηση, αλλά και ιππασία. Κι αφού τελειώσετε με τις δραστηριότητες, απολαύστε τον καφέ σας, το ούζο σας και μια ποικιλία μέσα στη φύση του Αχέροντα, στο Exo Acheron Bistro Cafe στη Γλυκή.

Μακροβούτια στη μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης κι όχι μόνο
Η περιοχή, αν μη τι άλλο, έχει άπειρες επιλογές σε κρυστάλλινα νερά και αμμουδιές, μεγαλύτερες και μικρότερες για να απλώσετε την ψάθα σας. Αν θέλετε την άπλα σας, η παραλία Μονολίθι, που είναι και η μεγαλύτερη της Ευρώπης, εκτείνεται σε 25 χιλιόμετρα από το χωριό Μύτικας, μέχρι το χωριό Καστροσυκιά. Κομμάτι της αποτελεί και η παραλία Βράχου-Λούτσας μήκους 4 χιλιομέτρων με χρυσή άμμο, που το καλοκαίρι είναι πλήρως οργανωμένη. Η παραλία Αλωνάκι θεωρείται από τις πιο όμορφες του νομού Πρέβεζας, με τιρκουάζ νερά και πράσινο, ενώ πεντακάθαρα νερά θα βρείτε και στην παραλία Λύχνος. Η παραλία Βάλτος είναι μια επίσης μεγάλη οργανωμένη παραλία με άμμο για να ευχαριστηθείτε τα μακροβούτια σας κοντά στην πόλη, ενώ αν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε καθόλου, σας περιμένει το Κρυονέρι και το Πίσω Κρυονέρι. Λίγο πριν την Πάργα, βρίσκεται και ο Αη-Γιαννάκης, μικρότερη παραλία με βότσαλα και περισσότερη ησυχία. Ο Όρμος Οδυσσέα (παραλία Κερέντζα) είναι ιδανική για όσους αγαπούν τον εναλλακτικό τουρισμό και την κατασκήνωση, με τα γαλαζοπράσινα ρηχά νερά της, ενώ στην Αμμουδιά θα κάνετε μπάνιο εκεί που εκβάλλει ο Αχέροντας, σε μια πλατιά παραλία με άμμο. Φυσικά, τα Σύβοτα, στα 27 χιλιόμετρα από την Πάργα, δεν πρέπει να λείψουν από τη λίστα σας, με την Μπέλα Βράκα να πρωταγωνιστεί και την Πισίνα να υπόσχεται αντίστοιχα νερά, μεταξύ άλλων παραλιών. 

Και του πουλιού το γάλα
Ο κάμπος του Φαναριού που συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής δίνει καλαμπόκι, όσπρια (κυρίως φασόλια) και τριφύλλι. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής προέρχεται από τον βενετσιάνικο ελαιώνα και τη λιανολιά Κέρκυρας, την ψιλή ελιά που δίνει εξαιρετικής ποιότητας λάδι. Το Paragaea, μάλιστα, αποτελεί το πρώτο εργοστάσιο μηχανικών ελαιολάδου της Πάργας, το οποίο έχει ανακαινιστεί και είναι επισκέψιμο, αν θέλετε να μάθετε από κοντά τα πάντα για την παραγωγή ελαιολάδου στο παρελθόν αλλά και σήμερα και να προμηθευτείτε το βραβευμένο προϊόν του για το σπίτι. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και το τοπικό γιαούρτι, το οποίο είναι πλούσιο σε υφή και γεύση και αποτελεί must στο πρωινό, αλλά και τα τυροκομικά προϊόντα δικής τους παραγωγής.

Πού να φάτε και να πιείτε
Με πολύ φιλικό προσωπικό και πεντανόστιμες ελληνικές γεύσεις, θα κάνετε σίγουρα μια στάση στο Veneziano στο κέντρο της πόλης –μην παραλείψετε στο τέλος να δοκιμάσετε το πλούσιο γιαούρτι τους με θρυμματισμένο μπακλαβά. Για το καλύτερο ψάρι της περιοχής, πεντανόστιμο, φρέσκο και ολόσωστα ψημένο, θα πάτε στο χωριό Αμμουδιά και θα πιάσετε μια θέση στον «Πατέρα», όπου θα σας σερβίρει λούτσο, κέφαλο «πετάλι» (καθαρίζεται από κεφάλι προς ράχη, ανάποδα γυρισμένο, για πιο γρήγορο τρόπο ψησίματος) και λαβράκι, μεταξύ άλλων, που θα έχει φέρει με την ψαριά του ο 85χρονος Σωτήρης. Φυσικά δεν λείπουν τα καλαμαράκια, οι γαρίδες και τα στρείδια, ενώ ο καλοσυνάτος κύριος Γιώργος θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ψαριά, τις κοπές και ό,τι άλλο θέλετε να μάθετε.
Αν θέλετε πιο δημιουργική, μεσογειακή κουζίνα, θα πάτε στο Bianco στην πόλη της Πάργας, όπου θα δοκιμάσετε πιάτα όπως κροκέτα… μουσακά -η κροκέτα είναι γεμιστή με κιμά και τοποθετείται πάνω στη μπεσαμέλ-, γαρίδες με ελληνική tempura με καπνιστό ταραμά, εξαιρετικό τοπιναμπούρ ψητό με κρέμα φέτας και μέλι αρωματισμένο με τρούφα, πιάτα ημέρας όπως πλούσιο παστίτσιο, παπουτσάκια και πολλές ακόμη ελληνικές και μεσογειακές νοστιμιές. Για ποτό, οι επιλογές είναι πολλές στο κέντρο, για όλα τα γούστα. Στο Sugar Bar και στο Veranda πάνω από το Veneziano θα απολαύσετε τα κοκτέιλ σας σε cozy περιβάλλον, στο Il Posto θα πάτε για ποτό και θα ρίξετε και μια… γυροβολιά, ενώ για πιο ρομαντικές καταστάσεις θα ανεβείτε στο Med Parga, πίσω από το κάστρο, με υπέροχη θέα, καθαρά και ποιοτικά κοκτέιλ και bites. Να σας πούμε ότι το Med εξειδικεύεται και σε… προτάσεις γάμου, με ολόκληρη ιεροτελεστία, οπότε αν βρίσκεστε σε αυτή τη φάση, εξετάστε το ενδεχόμενο για μια πρόταση με την Πάργα στο πιάτο.

Πού να μείνετε
Με την ανάπτυξη των τελευταίων ετών οι επιλογές είναι πολλές εντός και εκτός Πάργας. Σε περίπτωση που θέλετε λίγη πολυτέλεια, σας προτείνουμε το Salvator Villas & Spa Hotel σε έναν καταπράσινο λόφο με θέα ελαιώνες και τη θάλασσα του Ιονίου στην περιοχή Κύπερη, πολύ κοντά στο κέντρο της Πάργας, με πισίνα, χαλαρωτικό σπα, εξαιρετικό πρωινό, a la carte εστιατόριο με εκλεκτή κουζίνα και μια επιλογή από εξαιρετικά κρασιά από την κάβα του ξενοδοχείου. Για πιο budget-friendly διακοπές, επιλέξτε το Bella Vista, 3 χιλιόμετρα πάνω από την παραλία του Λύχνου, με πολύ φιλικό προσωπικό, άνετα δωμάτια και πισίνα.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Πάργας για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και ξεχωριστά τον Δήμαρχο, Νίκο Ζαχαριά, τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Φάνη Σκάρπο, και τον Υπεύθυνο Γραφείου Τύπου και Πολιτιστικών Δρώμενων, Βασίλη Γκίζα, που μας συνόδεψαν σε αυτό το υπέροχο ταξίδι.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]