Ταξίδια υπό… εξαφάνιση

taksidia-upo-eksafanisi

ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Μερικά από τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα μέρη και μνημεία του πλανήτη, απειλούνται εξαιτίας των δραματικών κλιματικών αλλαγών. Ας πάμε ένα «ταξίδι» σε κάποια από αυτά, πριν εξαφανιστούν από το χάρτη της γης.

Οι πλημμύρες, η αύξηση της θερμοκρασίας, η τήξη των πάγων και αρκετά ακόμη αποτελέσματα των κλιματολογικών αλλαγών που συντελούνται με όλο και ταχύτερους ρυθμούς, απειλούν πλέον να εξαφανίσουν από το χάρτη της γης πολλά μέρη, μνημεία, πόλεις, ακόμη και ολόκληρες χώρες.

Το click@Life σας παρουσιάζει μερικές από τις υπό εξαφάνιση περιοχές του πλανήτη για να τις βάλετε σύντομα στα πλάνα σας για το επόμενο ταξίδι!

Μαλδίβες και άλλα «υπό βύθιση» μέρη

Οι Μαλδίβες ( www.visitmaldives.com/en ) είναι η χώρα με το χαμηλότερο υψόμετρο στον κόσμο, με μέγιστο φυσικό επίπεδο του εδάφους τα 2,3 μέτρα και μέσο όρο μόλις 1,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εάν η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί πάρα πολύ, είναι πιθανό το μέρος αυτό να αποτελέσει την πρώτη χώρα που θα «καταπιεί» ο ωκεανός, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η απειλή είναι τόσο σοβαρή που το 2008, ο πρόεδρος των Μαλδίβων ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα αρχίσει να αγοράζει γη σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, για τις μελλοντικές κατοικίες των πολιτών που εκτοπίζονται από την άνοδο των υδάτων. Επιπλέον, σχεδόν το 90% των κοραλλιογενών υφάλων στις Μαλδίβες έχουν χαθεί λόγω της κοραλλιογενούς λεύκανσης.

Πολλά ακόμη μέρη αντιμετωπίζουν παρόμοια τύχη, όπως οι λευκές παραλίες της Γκόα, στην Ινδία, το νησιωτικό έθνος του Κιριμπάτι στον κεντρικό ειρηνικό ωκεανό, ακόμη και η γειτονική μας Βενετία.

Παγετώνας Franz Josef -Νότιο Νησί, Νέα Ζηλανδία

Ο παγετώνας Franz Josef ( www.franzjosefglacier.com ) θεωρείται ευρέως ως το στολίδι των παγετώνων στη δυτική ακτή της Νέας Ζηλανδίας. Κατεβαίνει από τα περίπου 3.500 μέτρα σε μόλις 240 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στη μέση ενός εύκρατου τροπικού δάσους, κατέχοντας έτσι τον τίτλο του αλπικού παγετώνα που τερματίζει στο χαμηλότερο υψόμετρο στον κόσμο.

Οι παγετώνες στις Άλπεις της Νέας Ζηλανδίας, έχουν συρρικνωθεί σημαντικά από το 2000. Κατά μέσο όρο, αυτοί στις Νότιες Άλπεις έχουν μειωθεί κατά 38% και έχουν χάσει το 25% της έκτασής τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο παγετώνας Franz Josef Glacier μπορεί να εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Θάλασσα Wadden, Δανία

Η θάλασσα Wadden ( www.dutch-frisian-islands.com/waddensea-world-heritage ) βρίσκεται σε μια χαμηλού υψομέτρου περιοχή, που σχηματίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια, στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων. Όμως, οι πολυετείς καταθέσεις, η άμπωτη και η παλίρροια, άλλαξαν την ακτή και το σχήμα της. Οι τουρίστες από τη Δανία και το εξωτερικό συρρέουν στη θάλασσα Wadden μαζικά, για να «περπατήσουν στο νερό» και να δουν το ποικιλόμορφο τοπίο, τις αμμώδεις παραλίες και τις παλιρροϊκές ελώδεις περιοχές, όπου η διαφορά μεταξύ χαμηλής και υψηλής παλίρροιας μπορεί να φτάσει και τα 1,8 μέτρα.

Εάν η στάθμη της θάλασσας ανέβει υψηλότερα και ταχύτερα από το αναμενόμενο, η θάλασσα του Wadden θα βυθιστεί, παίρνοντας μαζί της ένα μοναδικό τοπίο.

Νησί Komodo, Ινδονησία

Η θάλασσα που περιβάλλει το νησί Komodo ( www.komodonationalpark.org ) και τα γειτονικά νησιά του, αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία για καταδύσεις στον κόσμο, χάρη στους θεαματικούς παρθένους κοραλλιογενείς υφάλους και τα αμέτρητα είδη ψαριών όλων των μεγεθών, σχημάτων και χρωμάτων.

Η αύξηση της οξύτητας και της θερμοκρασίας της θάλασσας, πιθανόν να εξαφανίσουν τελικά τα κοράλλια –κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή- και επιπλέον επηρεάζουν την παράκτια περιοχή των νησιών.

Μεγάλος Κοραλλιογενής ύφαλος, Αυστραλία

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο, που απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους, 940 νησιά και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλιών ( www.greatbarrierreef.org ), έξω από τις ακτές του Κουήνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας και είναι ορατός ακόμη και από το διάστημα.

Όμως, η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει αρνητικά τη ζωή του υφάλου, καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες του νερού, η ρύπανση των υδάτων, η οξίνιση των ωκεανών και οι κυκλώνες, απειλούν τον ύφαλο και έχουν προκαλέσει τη μαζική λεύκανση των κοραλλιών. Χρειάστηκαν 8.000 χρόνια για να δημιουργήσει η φύση αυτό το εκπληκτικό μέρος, το οποίο είναι τώρα υπό εξαφάνιση.

Μπαγκλαντές

Ευρισκόμενο στο χαμηλού υψομέτρου Δέλτα των ποταμών Γάγγη-Βραχμαπούτρα, το Μπαγκλαντές ( www.bangladesh.gov.bd ) πλήττεται από πολλά κλιματολογικά φαινόμενα. Περίπου το 50% της περιοχής θα πλημμυρίσει εάν η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί μόλις κατά 1 μέτρο. Το Μπανγκλαντές βρίσκεται επίσης στην καρδιά της ζώνης των μουσώνων. Φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, τροπικοί κυκλώνες, ανεμοστρόβιλοι και παλιρροϊκά κύματα, οδηγούν συχνά σε τραγικά αποτελέσματα.

Taj Mahal, Ινδία

Το Taj Mahal ( www.tajmahal.gov.in) αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ινδίας. Αυτό το μνημείο, προσελκύει κάθε χρόνο 2-4 εκατ. τουρίστες, 200.000 από τους οποίους φτάνουν από το εξωτερικό. Σήμερα, τα ρυπογόνα αυτοκίνητα απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε αυτή τη ζώνη και οι τουρίστες χρειάζεται να περπατήσουν για να φτάσουν μέχρι εκεί. Ο τεράστιος αριθμός των επισκεπτών που επισκέπτεται καθημερινά το Taj Mahal, επηρεάζει την κατάσταση του μνημείου και φαίνεται ότι η μοναδική μέθοδος για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι η μείωση των επισκεπτών.

Νεκρά θάλασσα, Ιορδανία και Ισραήλ

Συνορεύοντας με την Ιορδανία ανατολικά και με το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη στα δυτικά, η Νεκρά Θάλασσα ( www.deadsea.co.il ) είναι το χαμηλότερο σημείο στη γη (423 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας). Διαθέτει 10 φορές περισσότερο αλάτι από το νερό των ωκεανών (εκεί οι άνθρωποι επιπλέουν όπως οι φελλοί), ενώ τα ανόργανα άλατα που περιέχονται στη Νεκρά Θάλασσα λέγεται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Επίσης, η μεγαλύτερη ατμοσφαιρική πίεση σε αυτό το μεγάλο βάθος, έχει θετικές επιδράσεις για την ανθρώπινη υγεία. Τα τελευταία σαράντα χρόνια, η Νεκρά Θάλασσα έχει συρρικνωθεί κατά 1/3. Ο Ιορδάνης ποταμός αποτελεί μοναδική πηγή νερού της θάλασσας και πλέον, όλο και λιγότερο φτάνει στη Νεκρά Θάλασσα. Τελευταία, η Νεκρά Θάλασσα υποχωρεί περίπου ένα μέτρο κάθε χρόνο.

Τροπικό δάσος της Βόρνεο

Το νησί της Βόρνεο ανήκει σε τρεις χώρες: στο μικροσκοπικό σουλτανάτο του Μπρουνέι, στα Μαλαισιανά Sabah & Sarawak και στο ινδονησιακό Καλιμαντάν. Η Βόρνεο είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο και τα τροπικά δάση της είναι ένα από τα πιο βιοποικίλα οικοσυστήματα της γης. Τα δάση της χαρακτηρίζονται από εκπληκτική χλωρίδα και πανίδα και τελευταία, λόγω των νόμιμων και παράνομων φυτειών, οι ουραγκοτάγκοι και άλλα απειλούμενα είδη ζώων απειλούνται. Περισσότερο από το μισό του δάσους έχει καταστραφεί και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι -καθώς υπάρχει περιορισμένη ή ελλιπής επιβολή του νόμου- ολόκληρο το δάσος της Βόρνεο, σύντομα θα εξαφανιστεί.

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]