Αμφίκλεια: η άλλη... όψη του Παρνασσού

amfikleia-i-alli-opsi-tou-parnassou-alli-opsi-tou-parnassou

Φωτογραφία: http://www.amfiklia.gr

ΤΡΙΤΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η Αμφίκλεια, στις πλαγιές του Παρνασσού, εξελίσσεται σε σημαντικό τουριστικό προορισμό, ιδανικό για χαλάρωμα, αλλά και δραστηριότητες, χωρίς την πολυκοσμία και την κοσμικότητα της Αράχοβας, αλλά κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο και δύο Εθνικούς Δρυμούς.

Στις βορειοανατολικές πλαγιές του ιστορικού βουνού του Παρνασσού, στο νομό Φθιώτιδας, βρίσκεται χτισμένη η κωμόπολη της Αμφίκλειας. Η ιστορία της αρχίζει από τους προϊστορικούς χρόνους και φθάνει μέχρι τις μέρες μας. Σύμφωνα με τους ιστορικούς η θέση της αρχαίας Αμφίκλειας ήταν στη θέση που σήμερα βρίσκεται το νεκροταφείο της πόλης επί του λόφου που υπάρχει εκεί και όπου σώζεται μέχρι και σήμερα μέρος των τειχών της Ακρόπολης και ο Πύργος της που ονομάζεται «Παλαιόκαστρο».

Η Αμφίκλεια αποτελεί το διοικητικό, κοινωνικό και εμπορικό κέντρο της γύρω αγροτικής περιοχής με κύριες καλλιέργειες τα καπνά, το βαμβάκι και τα σιτηρά και μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Σε αυτό συμβάλλει το γειτονικό χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, που απέχει από την πόλη μας μόλις 17 χλμ., το οποίο επισκέπτονται πολλοί λάτρεις των χειμερινών σπορ κάθε Σαββατοκύριακο το χειμώνα. Έτσι, ο θερινός εποχιακός πληθυσμός της ανέρχεται σε 2.500 - 3.000 κατοίκους και ο αντίστοιχος χειμερινός κατά τα Σαββατοκύριακα, σε 3.500. Το καλοκαίρι, η περιοχή αποτελεί ανάσα δροσιάς και αφετηρία για εξορμήσεις είτε στις βουνοπλαγιές Παρνασσού και Καλλιδρόμου, είτε πολύ εύκολα πλέον για θαλάσσια μπάνια στις κοντινές παραλίες.

Η Αμφίκλεια θεωρείται σήμερα διατηρητέος οικισμός, με εκκλησίες, μοναδικά πέτρινα αρχοντικά και πέτρινους φράχτες και αυλόπορτες, βρύσες, πλατείες και παραδοσιακά καλντερίμια, πολλά από τα οποία οδηγούν σε σημεία με μοναδική θέα στον κάμπο. Μάλιστα διατηρεί όλα τα ρουμελιώτικα έθιμα όπως τους λάκκους το Πάσχα, τη γιορτή της Αναλήψεως (γιορτή των κτηνοτρόφων), τα παραδοσιακά Χριστούγεννα και άλλα ήθη και έθιμα. Αξιοσημείωτες είναι και οι Απόκριες στην Αμφίκλεια, με το άναμμα τεράστιων φωτιών (Χέη) και την παρέλαση μασκαράδων, ενώ μοναδική πανελλαδικά είναι και η γιορτή του ψωμιού. Στις 5 Δεκεμβρίου, στην Κάτω Πλατεία αναβιώνει το έθιμο του «Χόνδρου», το βράσιμο του σταριού στα καζάνια και στη συνέχεια το μοίρασμά του στους κατοίκους.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο της Αμφίκλειας, στο οποίο στεγάζονται οι Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι, το Μουσείο Άρτου, το Μουσείο Επαγγελμάτων, η Αίθουσα Ευταξία και η Δημόσια Βιβλιοθήκη. Στο Μουσείο Άρτου και στο Μουσείο Επαγγελμάτων, μπορεί κανείς να γνωρίσει τον παλιό τρόπο ζωής και εργασίας της κωμόπολης, μέσα από το πλήθος των παραδοσιακών αντικειμένων, εργαλείων, σκευών, παραδοσιακών φορεσιών, όπλων και φωτογραφιών που διαθέτει. Στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο, φιλοξενούνται, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου και σε τοπικές γιορτές, εκθέσεις ζωγραφικής, βιβλίου, γλυπτών, χειροτεχνίας, έργων τέχνης και φωτογραφίας, αλλά και η έκθεση ψωμιού.

Φωτογραφία: http://www.amfiklia.gr

Στις ταβέρνες της Αμφίκλειας μπορεί κανείς να γευθεί την παραδοσιακή κουζίνα με τα υπέροχα ψητά στη σούβλα και στα κάρβουνα, το κοντοσούβλι, το κοκορέτσι και το σπληνάντερο, τις παραδοσιακές πίτες με τα χειροποίητα φύλλα, το φρέσκο ντόπιο ελαιόλαδο, το μάσκουρι (είδος τυριού που κατασκευάζεται αποκλειστικά από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας) και να πιει το γευστικότατο ντόπιο βαρελίσιο κρασί.

Εκδρομές και αξιοθέατα στην περιοχή

Δύο εθνικοί δρυμοί σε πολύ μικρή απόσταση, του Παρνασσού ( www.minagric.gr/greek/agro_pol/dasika/drymoi/Parnassos.htm ) και της Οίτης ( http://oiti.gr/ ), προσφέρουν ατέλειωτες προτάσεις για εξορμήσεις και δραστηριότητες.

Στο δρόμο προς τη Φτερόλακα, βρίσκεται ένα γραφικό πλάτωμα μέσα στην καρδιά του Παρνασσού, που ονομάζεται Περδικόβρυση. Πρόκειται για ένα μαγευτικό μέρος με πεύκα, έλατα και μια πηγή με νερό, ενώ πολύ κοντά θα συναντήσετε το ωραίο δασικό κτίσμα με πεύκα, την παλιά εκκλησία του Αϊ Γιάννη του Κυνηγού που ξεχωρίζει για τις σπάνιες και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τοιχογραφίες στο εσωτερικό του.

Στα ανατολικά της Αμφίκλειας μπορείτε να απολαύσετε τη φύση και τη βλάστηση σε όλο το μεγαλείο τους, διασχίζοντας την απόκρημνη χαράδρα της Βαρσάμως από ένα μονοπάτι και να καταλήξετε στην παμπάλαια εκκλησία της Αγιαρσαλής, που είναι χτισμένη μέσα σε μια υπερυψωμένη σπηλιά στην καρδιά ενός απόκρημνου βράχου. Στα χρόνια της τούρκικης σκλαβιάς το εκκλησάκι αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο των κατοίκων της Αμφίκλειας και λέγεται ότι εδώ είχε το καραούλι του ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

Φωτογραφία: http://www.amfiklia.gr

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ιστοσελίδες www.dimos-amfiklias-elatias.gr , www.amfiklia.gr και www.amfiklia.gov.gr .

Πώς θα πάτε:

Η Αμφίκλεια που απέχει 160 χλμ. από την Αθήνα, 50 χλμ. από την Λιβαδειά, 50 χλμ. από την Λαμία και 17 χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Μπορείτε να φτάσετε εκεί οδικώς, από την εθνική Αθηνών - Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση τη Λιβαδειά και έπειτα προς Τιθορέα - Αμφίκλεια – Παρνασσό, είτε με τρένο από τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Πού θα μείνετε και πού φάτε:

Για τη διαμονή σας και το φαγητό στην Αμφίκλεια, δείτε τις ιστοσελίδες www.amfiklia.gr/article.php?c=6&a=46 και www.amfiklia.gr/article.php?c=6&a=13 .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]