Σίκινος: η αυθεντική ομορφιά των Κυκλάδων

sikinos-i-authentiki-omorfia-ton-kukladon-authentiki-omorfia-ton-kukladon

Το Κάστρο, Άντα Μακρή (http://www.photosikinos.com)

ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Σας έχει κουράσει ο πολύς κόσμος και οι κοσμικές διακοπές, αλλά δεν σας κάνει καρδιά να… αφήσετε τις αγαπημένες σας Κυκλάδες; Η Σίκινος δίνει την απάντηση, καθώς αντιστέκεται ακόμη στη μαζική εισβολή του τουρισμού διαφυλάττοντας τη φυσιογνωμία της από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και ενθαρρύνοντας τον εναλλακτικό τουρισμό (πολιτιστικό, περιπατητικό, επιστημονικό κ.ά.).

Στο νότιο τμήμα των Κυκλάδων, ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, βρίσκεται η Σίκινος ( http://bit.ly/Lyt6P5 ), ένα από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων με το μόνιμο πληθυσμό της να ανέρχεται σε λιγότερους από 300 κατοίκους και με τρεις οικισμούς: την Αλοπρόνοια (το μικρό λιμάνι του νησιού), το Χωριό και το Κάστρο.

Για πολλά χρόνια, η Σίκινος ήταν ένα νησάκι της άγονης γραμμής κι έτσι κατόρθωσε να διατηρήσει τον αυθεντικό χαρακτήρα της, μακριά από την υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη. Σήμερα εντυπωσιάζει για τη φυσική ομορφιά της, την απλότητα, την ησυχία, τις προσιτές τιμές και τους φιλόξενους κατοίκους της, που συνεχίζουν αβίαστα τα έθιμα και τη φιλοξενία των προγόνων τους.

O κεντρικός δρόμος του νησιού έχει μήκος 8 χλμ., ξεκινάει από την Aλοπρόνοια και καταλήγει την Eπισκοπή. Ένας ακόμη δρόμος, λίγο πριν από το Kάστρο, δεξιά, οδηγεί στην παραλία του Aγίου Γεωργίου. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Σικίνου είναι τα 61 ξωκλήσια της. Υπάρχουν επίσης και έξι βυζαντινοί ναοί με τοιχογραφίες του 13ου και του 14ου αιώνα.

Αλοπρόνοια

Η Αλοπρόνοια (αλς= θάλασσα + πρόνοια) είναι το μικρό λιμάνι της Σικίνου. Μπορείτε να κολυμπήσετε στη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, το Λιβάδι και να απολαύσετε καλό φαγητό δίπλα στη θάλασσα, στις ταβέρνες του οικισμού. Εκεί θα βρείτε επίσης supermarket, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία και μπαράκια για τη νυχτερινή σας έξοδο.

Φωτογραφία: http://www.sikinos.gr

Από την Αλοπρόνοια ξεκινάει το λεωφορείο για τη Χώρα και την Επισκοπή και το καΐκι για τις εκδρομές στις απομακρυσμένες παραλίες της Σικίνου.

Χωριό και Κάστρο

Το Χωριό και το Κάστρο είναι δυο πολύ όμορφοι οικισμοί που αποτελούν τη Χώρα της Σικίνου, με πέτρινα, ασβεστωμένα σπίτια και στενά γραφικά δρομάκια, 3,5 χλμ. περίπου από το λιμάνι.

Το Κάστρο, στα βόρεια, είναι χτισμένο στο χείλος του γκρεμού, 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Είναι ένα παλιός οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα, όπου σήμερα χτυπά η καρδιά του νησιού. Εδώ βρίσκεται η πλατεία, το δημαρχείο, το ιατρείο, τα μαγαζιά και τα περισσότερα καφενεία. Περπατήστε στα δρομάκια του και στη γύρω περιοχή για να δείτε τα παλιά αρχοντικά, το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο στην εκκλησία της Παντάνασσας και παμπάλαιες εικόνες, ζωγραφισμένες από το χέρι μεγάλων αγιογράφων των περασμένων αιώνων στο Βυζαντινό Μουσείο.

Το Χωριό και το Κάστρο, φωτ. Δημήτριος Φούκας(http://www.photosikinos.com)

Ο δρόμος που περνάει από τους τρεις ανεμόμυλους, καταλήγει στο μοναστήρι της Xρυσοπηγής, που βρίσκεται χτισμένο στην κορυφή του λόφου, όπου κατέφευγαν οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια των πειρατικών επιδρομών. Tο μοναστήρι ξεκίνησε να λειτουργεί το 1690 ως γυναικείο, μέχρι το 1834 οπόταν και διαλύθηκε. Tο 1978 αποφασίστηκε η αναστήλωσή του και το Πάσχα του 1979 γιορτάστηκε και πάλι η Zωοδόχος Πηγή.

Το Χωριό, στα νότια, από την άλλη πλευρά του κεντρικού δρόμου, είναι ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια, παλιά σπίτια, πεζούλια, στενές ανηφόρες, περάσματα, κρυφές γωνιές, ανθισμένα παρτέρια και σκαλάκια. Δηλαδή ό,τι χαρακτηρίζει τις αυθεντικές Κυκλάδες.

Παραλίες

Η Σίκινος δεν έχει πολλές παραλίες, αλλά όλες είναι όμορφες και καθαρές. Η μεγαλύτερη είναι στην Αλοπρόνοια, στο λιμάνι του νησιού. Πιο βόρεια βρίσκεται το Διαλισκάρι και ο Άγιος Γεώργιος. Και οι τρεις είναι προσβάσιμες με το αυτοκίνητο.

Φωτογραφία: http://www.sikinos.gr

Οι παραλίες της Σικίνου βρίσκονται προφυλαγμένες μέσα σε ορμίσκους και κάτω από απόκρημνα βράχια. Στις παραλίες όπου δεν πάει δρόμος, όπως ο Mάλτας, ο Άγιος Παντελεήμονας, ο Kαρράς ή Kαράς, τα Σαντοριναίικα και ο Aϊ-Γιάννης, μπορείτε να φτάσετε, είτε από τα μονοπάτια, είτε με το καΐκι. Γι’ αυτό και αυτές παραμένουν παρθένες και πανέμορφες.

Μονοπάτια

Για τον περιπατητή, η Σίκινος έχει φυλαγμένο το καλύτερο κομμάτι της: απομεινάρια αρχαίων οικισμών, απόμακρες παραλίες, δυσπρόσιτες σπηλιές, διαδρομές που φθάνουν μέχρι το χείλος των πανύψηλων βράχων, περάσματα που χάνονται στην ενδοχώρα ανάμεσα σε μικρά φαράγγια, βυζαντινές εκκλησίες διάσπαρτες στη σικινιώτικη εξοχή καθώς και χλωρίδα και πανίδα που προστατεύονται από το πρόγραμμα Natura 2000.

Η κοινοτική αρχή της Σικίνου προβάλλει ως μια από τις προτεραιότητές της την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Σικίνου και τη συντήρηση των μονοπατιών ( www.sikinos.gr/Island/Map.aspx ) που διατρέχουν ολόκληρο το νησί.

φωτ. Terry Harris (http://www.photosikinos.com)

Κάποιες τυπικές διαδρομές είναι, α) από το Κάστρο μέχρι την Αλοπρόνοια, παίρνοντας το παλιό καλντερίμι που συνέδεε τη Χώρα με την Αλοπρόνοια και β) Κάστρο – Μάλτα, από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, μέχρι τον προφήτη Ηλία (λιγότερο από 2 ώρες).

Τι να δείτε

Ο ναός της Επισκοπής είναι ίσως το πιο ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μνημείο της Σικίνου. Βρίσκεται μέσα στην άγρια φύση της νησιωτικής ενδοχώρας, περιτριγυρισμένο από βυζαντινά παρεκκλήσια, κελιά, ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, τμήματα τειχών, όστρακα αγγείων και κομμάτια μαρμάρινων γλυπτών.

Επίσης, αξίζει να δείτε τη Μαύρη Σπηλιά, τη μεγαλύτερη σπηλιά του νησιού και από τις μεγάλες σπηλιές των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας στη βόρεια πλευρά, κάτω από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.

Φωτ. Αναστασία Πανούση (http://www.photosikinos.com)

Τέλος, το φεστιβάλ «Γιορτές Σικίνου», διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι και περιλαμβάνει εκθέσεις, παραστάσεις και συναυλίες με διάφορα είδη μουσικής. Πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Κοινότητας Σικίνου και της Δημιουργικής Ομάδας Media dell' Arte ( http://mediadellarte.gr/greek/feasts/giortes2012_gr.html ). Σκοπός του φεστιβάλ είναι δημιουργηθεί ένας θεσμός που προβάλλει τον τοπικό πολιτισμό και αξιοποιεί το δημιουργικό δυναμικό του νησιού.

Πού θα μείνετε

Για τη διαμονή σας, επιλέξτε από τα καταλύματα της επίσημης ιστοσελίδας του νησιού: www.sikinos.gr/tourism/Accomodation.aspx . Εμείς, σας προτείνουμε τα: Zagoreos Rooms (22860 51263 - 6909700601, προσεγμένα, καθαρά δωμάτια με ολοκαίνουριο εξοπλισμό στη Χώρα και όμορφη θέα προς το Χωριό και Sikinos Sunset ( http://sikinos-sunset.gr / - 6937 948011, 6978 231858) και Lucas Studios ( http://www.sikinoslucas.gr / - 22860 51076) στην Αλοπρόνοια.

Πού θα φάτε:

Χώρα: στο «Στέκι του Γαρμπή» θα φάτε κατ' εξοχήν ψητά, αλλά και νοστιμότατο σουβλάκι. Σερβίρει όμως κατά παραγγελία και φρέσκο ψάρι, το οποίο προμηθεύεται ο Θοδωρής -ο ιδιοκτήτης- από τον αδερφό του που είναι επαγγελματίας ψαράς. Μεγάλη ποικιλία μεζέδων με πιο δημιουργικές «πινελιές» σερβίρεται στο μεζεδοπωλείο «Κάπαρη».

Αλοπρόνοια: Ποικιλία μαγειρευτών, ψητών και θαλασσινών στην ξύλινη εξέδρα του «Lucas» πάνω στην άμμο και κάτω από τα αρμυρίκια της παραλίας. Επίσης το «Μελτέμι» και ο «Βράχος» στην είσοδο του λιμανιού για πίτσα, μακαρονάδες και θέα..Τέλος, στην παραλία του Αγ. Γεωργίου υπάρχει η «Αλμύρα» για ψάρια και θαλασσινά.

Καφές - ποτό

Στη Χώρα λειτουργούν από το πρωί έως αργά τη νύχτα καφέ μπαρ που σερβίρουν καφέ, σπιτικά γλυκά και ποτό. Δοκιμάστε χύμα ροζέ κρασί παραγωγής του νησιού. Στην «Ηλιαχτίδα» θα πιείτε τον καφέ σας απολαμβάνοντας το όμορφο ηλιοβασίλεμα. Στο «Ανέμελο» για καλοψημένο σουφλέ σοκολάτας. «Στου Σαμαρά» νοστιμότατη πορτοκαλόπιτα ενώ φέτος άνοιξε και το κουκλίστικο «Σύκο κι έλα» με όμορφη βεράντα και μπιλιάρδο στον πάνω όροφο. Όλα τα καφέ σερβίρουν μεγάλη ποικιλία γλυκών του κουταλιού.

Παραλίες

Προσβάσιμες με το αυτοκίνητο είναι οι παραλίες Αλοπρόνοια, Άγιος Γεώργιος και Διαλισκάρι (στις δύο πρώτες εκτελεί δρομολόγια και το λεωφορείο του νησιού). Στις υπόλοιπες μπορείτε να φθάσετε είτε ακολουθώντας τα καλά διατηρημένα μονοπάτια του νησιού είτε επιβιβαζόμενοι σε καΐκι. Ξεχωρίζουν ο Μάλτας και τα Σαντορινέικα.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]