Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Το χιούμορ είναι η καλύτερη αντιβίωση…»
Ως ασταμάτητος, ασυγκράτητος και αδίστακτος Mnimonimous, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης μετατρέπεται σε έναν απλό, τυπικό, καθημερινό, άνεργο Έλληνα, που άλλαξε ταυτότητα, αφού δεν μπορούσε να είναι o εαυτός του, και μιλά στο click@Life.
Ο κωμικός μονόλογος «Mnimonimous» των Ντίνου Σπυρόπουλου, Γιώργου Γαλίτη και Βλαδίμηρου Κυριακίδη, σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη και με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο, ξετυλίγει το χρονικό της προσωπικής κρίσης του ήρωα, που, ταυτόχρονα, είναι και πανελλαδική, στο θέατρο Προσκήνιο.
Με ρούχο μόνο την ελληνική σημαία, ο Mnimonimous βγαίνει στο μπαλκόνι και αρχίζει τον δικό του προεκλογικό αγώνα. Το Δρομοκαΐτειο γίνεται το αρχηγείο του. Όμως, τα στενά σύνορα του θεραπευτηρίου δεν μπορούν να τον κρατήσουν. Πηδάει τη μάντρα και εξαφανίζεται. Τον εντοπίζουμε μέσα σε ένα θέατρο, όπου έχει σταματήσει την κανονική παράσταση και δίνει τη δική του.
Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, επιστρατεύοντας το χιούμορ, πλάθει ένα αντίτυπο του σύγχρονου Έλληνα, σε προχωρημένο, αλλά όχι τόσο μακρινό, στάδιο και μιλά για όσα συμβολίζει ο ήρωας.
Ο Mnimonimous είναι ο μόνος που διάβασε το μνημόνιο, αφού κανείς βουλευτής – πολιτικός δεν ασχολήθηκε. Είναι ο Έλληνας που αντιστέκεται στις πολιτικές εξελίξεις, βλέπει ελπίδα μόνο μέσα στον σαρκασμό της πραγματικότητας και ελπίζει πως μέσα από τον αλληλοσπαραγμό των ελληνικών κομμάτων δεν θα καταλήξουμε σε εμφύλιο. Πιστεύει ότι η Ελλάδα διαθέτει δυνάμεις, οι οποίες, όταν δοθεί η αφορμή, δηλαδή κάποια καταστροφή, μπορούν να λειτουργήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πώς θα περιγράφατε αυτήν την κωμωδία, εστιάζοντας στο ουσιαστικό της βάθος;
Καυστική σάτιρα της ανθρώπινης γελοιότητας και ματαιοδοξίας.
Ποιος είναι ο Mnimonimous και τι αντιπροσωπεύει;
Ο Mnimonimous είναι μία αναγκαστική κατασκευή από τον Αριστοτέλη. Είναι κάτι σαν τον φανταστικό παιδικό φίλο, που ομόρφαινε τις νύχτες αγωνίας μας. Είναι η σιγουριά και η ασφάλεια, που παρέχει κάποιος εξωπραγματικός φίλος, εν απουσία κράτους.
Τι καυτηριάζει μέσα από το χιούμορ του;
Τη χειρότερη ιστορική απόφαση. Δεν μιλώ, βέβαια, ούτε για τον Νέρωνα, ούτε για το Τσερνομπίλ, ούτε για την ενίσχυση του Μπιν Λάντεν από την CIA. Μιλώ για την είσοδό μας στο ευρώ και το μαγείρεμα των οικονομικών μας βιβλίων, ώστε να εξαπατηθεί η Ευρώπη και η συνθήκη Μάαστριχτ.
Πώς δίνει τον δικό του αγώνα;
Με όπλο το χιούμορ, κάνει την καλύτερη αυτοκριτική. Άρα, γίνεται χρήσιμος πολίτης. Άρα, μπορεί να φέρει αλλαγή.
Τι σας εξοργίζει στη θλιβερή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης;
Δεν είναι η πρώτη φορά, που υπάρχουν δύσκολοι περίοδοι σε εθνικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Εκείνο που με εξοργίζει, είναι η κερδοσκοπική πολιτική, που στοχεύει στην ύπνωση του πολίτη και στην αμάθεια και αδιαφορία για τους γύρω του.
Πόσο σας αγγίζει ο φόβος που μας περιτριγυρίζει;
Ευτυχώς, έχω το χιούμορ, που είναι η καλύτερη αντιβίωση.
Ως πολίτες, ποια είναι τα μηνύματα που πρέπει να αφουγκραστούμε, και από πού θα πρέπει να αρχίσουμε τις αλλαγές;
Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα σχολεία. Να υιοθετήσουμε την συγκριτική μάθηση και όχι μια απλή γεγονοτολαγνεία. Μόνο τότε θα εξασκηθεί η αντίληψη και θα εκμεταλλευτούμε τα σωστά μηνύματα, που θα πηγάζουν μέσα από την συλλογικότητα και όχι μέσα από την εγωιστική στάση του Έλληνα… «να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα».
Βλέπετε κάποια αχτίδα φωτός στον σκοτεινό ορίζοντα;
Σε πολιτικό επίπεδο, όχι. Αν δεν φύγουν οι εντεταλμένοι υπάλληλοι του διατραπεζικού συστήματος, δεν θα αλλάξει τίποτα. Σε προσωπικό επίπεδο, όμως, βλέπω τον Έλληνα να ξεκολλάει από την κατάθλιψή του και να ξαναβρίσκει το χιούμορ του. Είναι στο κύτταρο μας η σάτιρα. Τι να κάνουμε!
Ταυτότητα παράστασης: κείμενο: Ντίνος Σπυρόπουλος - Γιώργος Γαλίτης - Βλαδίμηρος Κυριακίδης, σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, στίχοι - μουσική: Phyrosun, χορογραφίες: Ζελίνα Κιλίμη, video – μοντάζ: Κώστας Κιμούλης, φωτισμοί: Lato b, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Πολυχρονόπουλος. Πρωταγωνιστεί ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης.
Πληροφορίες: Θέατρο Προσκήνιο, Στουρνάρη & Καπνοκοπτηρίου 8 – Αθήνα, τηλ.: 210 8252242. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη: 20:00, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 21.15. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 45 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, κάθε Πέμπτη: 12 ευρώ.
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ.ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ