Έχετε χοληστερόλη ή πίεση; Παντρευτείτε!

gamos-zeugari-kardia
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Ο γάμος φαίνεται να είναι καλός για την υγεία μας, ενισχύοντας τις πιθανότητες επιβίωσής μας, αν έχουμε κάποιον σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές νόσους, όπως η υψηλή χοληστερόλη, λένε οι ερευνητές.

Το έτερον ήμισυ μπορεί να μας ενθαρρύνει να φροντίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, εξήγησαν οι μελετητές σε μια διάσκεψη καρδιολογίας, βασιζόμενοι στη μελέτη τους για σχεδόν ένα εκατομμύριο ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι τους είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη ή διαβήτη. Οι παντρεμένοι ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτούς που ήταν ανύπαντροι.

Ο Δρ Paul Carter και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή Aston, οι οποίοι πραγματοποίησαν την εργασία, έχουν ήδη αποδείξει ότι ο γάμος συνδέεται με περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει κάποιος από μια καρδιακή προσβολή.

Η τελευταία τους έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας, υποδεικνύει γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο γάμος βοηθά στην αποτροπή σημαντικών παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η μελέτη εξέτασε τους θανάτους από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Οι άνδρες και οι γυναίκες 50, 60 και 70 ετών με υψηλή χοληστερόλη είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να είναι ζωντανοί στο τέλος της 14ετούς μελέτης, εάν ήταν παντρεμένοι. Το ίδιο ίσχυε και για όσους είχαν διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, με τους παντρεμένους ανθρώπους να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, σε σχέση με τους ανύπαντρους.

Η εικόνα ήταν λιγότερο σαφής για όσους συγκατοικούσαν, ήταν χωρισμένοι, διαζευγμένοι ή είχαν χηρεύσει. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η ύπαρξη κάποιου με ιδιαίτερη αξία στη ζωή μας είναι αυτό που είναι σημαντικό και όχι απλά η… βέρα.

Ο Δρ Carter αποσαφηνίζει: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους λόγους λίγο περισσότερο, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει κάτι στον γάμο που προστατεύει όχι μόνο τους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, αλλά και εκείνους με παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Δεν λέμε βέβαια ότι όλοι πρέπει να παντρευτούν. Πρέπει να αναπαράγουμε τις θετικές επιδράσεις του γάμου και να χρησιμοποιήσουμε με τον ίδιο τρόπο τους φίλους, τις οικογένειες και τον κοινωνικό περίγυρο».

Πηγή: iatrikanews