Ο Jean Paul Gaultier ήρθε στο Μουσείο Μπενάκη και παρέδωσε μάθημα ελληνικής ιστορίας
Δεν είναι πολιτικός, αν και θα μπορούσε. Είναι Γάλλος, μιλάει αγγλικά και λίγα ελληνικά, αγαπάει την Ελλάδα όσο λίγοι. Ο Jean Paul Gaultier είναι εδώ για να δείξει και έμπρακτα την αγάπη του για το ελληνικό φως, και την ελληνική ιστορία. Της Σάντυς Τσαντάκη.
Την πρώτη φορά που συνάντησα τον Jean Paul Gaultier ήταν στο Portobello στο Λονδίνο. Ψωνίζαμε από το ίδιο vintage μαγαζί. Μετά τον ξαναείδα στις επιδείξεις μόδας στο Παρίσι και ύστερα τον ξαναβρήκα στην Αθήνα, όταν είχε έρθει στο Γαλλικό Ινστιτούτο, για μια συνέντευξη για μόδα και κινηματογράφο.
Για την μόδα σήμερα. «Η αληθινή μόδα υπάρχει για να αντανακλά τι συμβαίνει σήμερα στην κοινωνία. Αυτό που επικρατεί σε γενικές γραμμές είναι απόλυτο χάος. Το ίδιο ισχύει και στη μόδα. Η μόδα έχει αλλάξει, τα ρούχα έχουν γίνει ρούχα βιτρίνας για τη μάζα. Δεν την κριτικάρω, απλώς εγώ ανέκαθεν προσπαθούσα να φτιάχνω αληθινά ρούχα. Γιατί υπάρχουν τα ρούχα που φοριούνται, κι αυτά που βλέπεις κι ονειρεύεσαι. Η κοινωνία αλλάζει. Τι είναι καινούργιο; Δεν ξέρω τι είναι καινούργιο. Ο κόσμος μοιάζει τρομοκρατημένος. Εκείνο που προτιμώ είναι να φωτίζω μέσα από τη μόδα μου θετικές εικόνες, το όνειρο, αντί για τη βία. Χτίζουμε, μαζί με την κοινωνία, το πώς θα μοιάζει το μέλλον. Σαν καθρέφτης του σήμερα και του αύριο».
Για την πολιτική. «Δεν με ενδιαφέρει καθόλου η πολιτική. Αυτό που μπορείς να κάνεις μέσα από τα ρούχα είναι να δείξεις λίγη πολιτική σκέψη. Εγώ θεωρώ ότι έχω ήδη κάνει ένα βήμα και νιώθω περήφανος γι’αυτό. Μέσα από την τέχνη μου, δείχνω πόσο αγαπώ αυτή τη χώρα. Κι αυτό είναι κάτι που δεν έχει καμία σχέση με πολιτική».
Για το ανδρόγυνο στιλ. «Το ανδρόγυνο (androgyny) είναι ελληνική λέξη. Οπότε, 12 βαθμοί για την Ελλάδα. Στη μόδα παρουσιάζεις αυτό που συμβαίνει γύρω σου. Κι εγώ από παλιά είχα εντοπίσει διαφορετικά είδη ομορφιάς και ήθελα να δείξω το ανδρόγυνο στιλ, τη διπολικότητα, πως οι γυναίκες μπορούν να είναι δυναμικές και οι άνδρες μπορούν να είναι ευαίσθητοι. Πως μπορεί να υπάρχει ισότητα ανάμεσά τους».
Για τη σύγχρονη Ελλάδα. «Θα πω τι με εκπλήσσει θετικά στη νέα Ελλάδα. Παρατηρώ πως το στοιχείο της αφαίρεσης είναι ακόμη ισχυρό. Σε ένα μέρος που δεν το φαντάζεσαι καν. Βρέθηκα στη Σαντορίνη, στο Αμμούδι, κάτω από την Οία, σε ένα μικρό λιμάνι με ψαροταβέρνες, κι εκεί ακριβώς υπάρχει ένα μαγαζί, αισθητικά εξαιρετικά λιτό, μέσα στα βράχια, με λευκό μάρμαρο, μαύρα διαμάντια. Αυτή είναι η νέα Ελλάδα. Μινιμαλισμός μέσα στη φύση. Θαυμάζω Έλληνες καλλιτέχνες, όπως τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, ο οποίος γνώρισε τεράστια επιτυχία πρόσφατα στο Παρίσι και την Αβινιόν. Η νέα Ελλάδα κρύβει εκπλήξεις. Το ωραιότερο συναίσθημα για μένα παραμένει πάντα το στοιχείο της έκπληξης».
ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com