Αποστολή: Πώς να αποταμιεύσετε 20 ευρώ (και πλέον) την εβδομάδα

apostoli-pos-na-apotamieusete-20-euro-kai-pleon-tin-ebdomada

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Οικονομική κρίση, ανασφάλεια και περικοπές είναι οι λέξεις, που κυριαρχούν στο λεξιλόγιο όλων τον τελευταίο καιρό. Και επειδή ακριβώς δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη ένδειξη ότι θα…πάψουν να κυριαρχούν και για το επόμενο διάστημα, το click@life αποφάσισε να σας προτείνει τρόπους (που λειτουργούν) για να αποταμιεύσετε το λιγότερο 20 ευρώ την εβδομάδα.

Η χρυσή εποχή του ευρώ…εξαφανίστηκε (κάτι σαν τους δεινοσαύρους δηλαδή) και πλέον επιβάλλεται να «ανασκουμπωθούμε», να ελέγξουμε και να αποφασίσουμε ότι, ναι, θα υπάρξουν «πρακτικές περικοπές» στην καθημερινότητά μας. Επειδή όμως επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θυσιάσουμε την ποιότητα στο όνομα της ποσότητας, ας δούμε πώς είναι εφικτός ένας εβδομαδιαίος οικονομικός προϋπολογισμός με τα νέα οικονομικά μέτρα.

1. Καφές: καθημερινή συντροφιά

Ο καφές είναι χαρακτηριστική συνήθεια, που δεν κόβει ο νεοέλληνας. Από την άλλη όμως και τα 1,5 ευρώ (κατά μέσο όρο) τη μέρα για έναν καφέ στο γραφείο «βγαίνουν» αρκετά για μία μόνο εβδομάδα (απλός πολλαπλασιασμός μας φέρει αποτέλεσμα 7,5 ευρώ για πενθήμερη εργασία), άρα έχει έρθει η ώρα να τον φτιάχνουμε μόνοι μας. Εξάλλου ένα πακέτο στιγμιαίου καφέ για παράδειγμα κυμαίνεται γύρω στα 5-6 ευρώ (τα 200 γραμμάρια) κάτι που σημαίνει ότι, αν προνοούμε να παίρνουμε τον καφέ μας στο γραφείο, θα πίνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα για…αρκετές εργασιακές εβδομάδες, χωρίς να ξοδεύουμε επιπλέον χρήματα. Στα plus: 7,5 ευρώ την εβδομάδα δεν είναι και λίγα.

2. Φαγητό: το απαραίτητο

Ακολουθώντας το παράδειγμα του καφέ και το φαγητό πρέπει να βρει πλέον τη …φυσική του θέση: το ταπεράκι, δηλαδή. Ξεχάστε τα σάντουιτς των 4 ευρώ (και λίγα είναι) και σκεφτείτε πόσο θα σας κοστίσει να φέρνετε το δικό σας σάντουιτς κάθε μέρα στη δουλειά. Επιπλέον, τέρμα με τα delivery. Αν, για παράδειγμα, μία πίτσα κάνει γύρω στα 8 ευρώ να την παραγγείλετε, δοκιμάστε να τη φτιάξετε μόνοι σας και θα δείτε αισθητή διαφορά στην τσέπη και τη γεύση σας. Επιτέλους, χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική κουζίνα που στέκεται και σας «κοιτά» με απορία τόσο καιρό. Μαγειρέψτε και πάρτε υγιεινό, σπιτικό και κυρίως φθηνό φαγητό στο γραφείο, γεμίζοντας το στομάχι και τον κουμπαρά σας.

3. Κρεατοφαγία: πόση εμμονή πια;

Ως παμφάγο ον ο άνθρωπος αρέσκεται να τρώει τα πάντα αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το κρέας κυριαρχεί στη διατροφική αλυσίδα. Θυμάται κανείς τι γεύση έχουν τα όσπρια; Ρεβίθια, φακές, φάβα και ένα σωρό άλλα γευστικότατα και υγιεινότατα όσπρια αποτελούν μοναδικές πηγές ενέργειας και σας βοηθούν να κάνετε οικονομία. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι αν αντικαταστήσετε 1 ημέρα το κρέας που τρώτε, με κάποιο όσπριο (το οποίο έχει σχεδόν ευτελή τιμή) θα κερδίσετε τουλάχιστον 7-8 ευρώ την εβδομάδα.

4. Μετακίνηση: η αναγκαία

Ευτυχώς (λέμε τώρα) που υπάρχουν και οι απεργίες, στα μέσα της... εύκολης λύσης (κατά κόσμο ταξί) και χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν και εδώ υπάρχει ένα παράδοξο, καθώς άλλες φορές συμφέρει οικονομικά η χρήση τους και άλλες πάλι όχι, εξαρτάται από τα άτομα. Για παράδειγμα αν το εισιτήριο για μία διαδρομή κοστίζει 1,40 ευρώ (άρα επί δύο για να να πάει και να επιστρέψει κάποιος από τη δουλειά του, χρειάζεται 14 ευρώ τη βδομάδα, άρα δεν είναι και τόσο φθηνή λύση (δεν ισχύει το ίδιο για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών). Αυτό που μπορείτε να κάνετε ως εναλλακτική είναι να πάρετε ένα ποδήλατο, αν δεν είστε από τους τυχερούς που μένουν κοντά στη δουλειά τους. Εάν πάλι δεν σας βολεύει ούτε αυτό, μπορείτε να κανονίσετε με συναδέλφους και φίλους, που κάνουν την ίδια διαδρομή (και να χρειαστεί να περπατήσετε μην αγανακτείτε, για οικονομία μιλάμε) να μοιράζεστε τα έξοδα. Μία το αυτοκίνητο του ενός, μία του άλλου, η τιμή της βενζίνης φαντάζει …φθηνή και παράλληλα συμβάλλετε κυκλοφορικά και περιβαλλοντικά με λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους. Όλοι κερδισμένοι δηλαδή.

5. Διασκέδαση: χρειάζεται και αυτή

Βέβαια στο σημείο αυτό θα πείτε «μα τι φυτοζωή είναι αυτή;» και δεν έχετε άδικο. Εξάλλου τα οικονομικά ζητήματα ποτέ δεν ήταν τομέας…διασκέδασης (εκτός και αν είσαι ο Αμπράμοβιτς). Υπάρχει λύση και στην έξοδο. Αλκοόλ, δηλαδή. Επειδή τα ποτά είναι είδος πολυτελείας να τα παραγγείλει κάποιος σε ένα μπαρ, club ή όπου αλλού σας αρέσει να πηγαίνετε, μπορείτε να πάρετε μία 6αδα μπύρες, ένα μπουκάλι κρασί ή ότι άλλο σας αρέσει και πριν βγείτε να καλέσετε τους φίλους σας στο σπίτι (λεπτομέρεια: εδώ επιβάλλεται το «σκανδιναβικό μοντέλο» όπου όταν κάποιος επισκέπτεται έναν φίλο, φέρνει μαζί και το ποτό του). Με τον τρόπο αυτό και το ποτάκι σας θα το έχετε πιει σε αρκετά οικονομική τιμή (γλιτώνοντας– το ελάχιστο – 10 ευρώ που θα πληρώνατε σε ένα μπαρ) και θα διασκεδάσετε με τους φίλους σας. Εάν πάλι επιμένετε να βγείτε (και καλά θα κάνετε) τουλάχιστον δεν θα χρειαστείτε να χαλάσετε ένα σωρό λεφτά για να πιείτε τα επόμενα ποτά…ένα πλέον αρκεί. Στους εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης επιλέξτε θέατρο (που τα περισσότερα έχουν μειώσει τις τιμές τους) ή χώρους, που έχουν προσφορές, τύπου happy-hour.

7. Σούπερ μάρκετ: η πληγή της τσέπης

Μεγάλη πληγή για τον εβδομαδιαίο προϋπολογισμό. Η λύση είναι απλή όμως αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα: 1ον) ποτέ μην πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ ενώ είστε νηστικοί. Θα αποβεί καταστροφικό, αφού σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια θα χαλάσετε το λιγότερο 30 ευρώ σε «αχρείαστα» τρόφιμα- σνακ (τύπου αλλαντικά, σοκολάτες κλπ). 2ον) Ποτέ μην παίρνετε τα παιδιά μαζί σας. Είναι δυνατόν να μη θέλουν τα πάντα; Και επειδή δε θα μπορέσετε να τους αντισταθείτε, τουλάχιστον 5 ευρώ θα τους τα «χαρίσετε» σε ανθυγιεινές ανοησίες. 3ον) Ακολουθείτε πάντα, μα πάντα, τη λίστα αγορών που έχετε γράψει πριν στο σπίτι. Έτσι θα αποφύγετε να αγοράσετε πράγματα που στην ουσία απλά…τα λιγουρευτήκατε όταν τα είδατε. Και 4ον) αγοράστε φρούτα και λαχανικά εποχής. Είναι πολύ πιο φτηνά, φρέσκα και οικονομικά.

8. Τσιγάρα: παφ πουφ, στοπ

Απλά μαθηματικά: κάτι λιγότερο από 6 ευρώ (καπνός, χαρτάκια, φιλτράκια) επί δύο (γιατί δε μπορεί θα καπνίζετε δύο καπνούς τη βδομάδα, τόσα βάσανα, τόσα προβλήματα ένα τσιγάρο το «σηκώνει» το κλίμα) σημαίνει κάτι λιγότερο από 12 ευρώ. Απλά σκεφτείτε ότι αν το κόψετε είστε 12 ευρώ συν την εβδομάδα. Αλλά και στο μισό να το μειώσετε, πάλι κερδισμένοι είστε. 24 ευρώ το μήνα (σχεδόν), μόνο από τα «μειωμένα» τσιγάρα σας, για να μη συνεχίσουμε σε ετήσια βάση. Κάτι ανάλογο φυσικά ισχύει και σε όσους (εκλεκτούς πλέον) καπνίζουν ακόμα τα βιομηχανικά τσιγάρα. Το μόνο που αλλάζει είναι το αποτέλεσμα της μαθηματικής πράξης, ανάλογα με το τι καπνίζει ο καθένας. Και αν υπολογίσετε μάλιστα, ότι έρχονται αυξήσεις (30 λεπτά στην τιμή των φθηνών τσιγάρων- για τις ακριβές μάρκες ούτε λόγος- και πάνω από 1 ευρώ στην τιμή του καπνού) απλουστεύει ο ...πολλαπλασιασμός.

Επειδή όμως αυτά είναι εφικτά μέχρι κάποιο βαθμό, καθώς είναι περισσότερο θέμα αλλαγής τρόπου ζωής και σκέψης, προσπαθήστε σταδιακά να μην επισκέπτεστε τόσο συχνά το ΑΤΜ. Κοιτάξτε τι έχετε στο πορτοφόλι σας και αποφασίστε να περάσετε τη μέρα μόνο με όσα διαθέτετε (φυσικά μιλάμε για λίγα λεφτά, όχι πριν πάτε να πληρώσετε λογαριασμούς). Σιγά σιγά θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να περάσετε μέρες χωρίς να ξοδεύετε ευρώ.