Τι χρειάζεται μια γυναίκα για να είναι υγιής στα 30, 40 και 50 χρόνια της;
Καθώς περνούν τα χρόνια και ολοκληρώνονται οι δεκαετίες, και χωρίς να σας πιάσει κατάθλιψη που μεγαλώνετε, καλό είναι να έχετε υπόψη σας τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. Οι αλλαγές, κάθε είδους, δεν είναι ποτέ αρνητικές. Είναι όλες κομμάτι της εξέλιξης και όποια ισχυριστεί πως θέλει να γυρίσει στα 20 που δεν ξέραμε που πατούσαμε και που βρισκόμασταν, θα πρέπει να ξέρει, πως κανείς δεν την πιστεύει.
Η προσοχή σε όσα τρώμε, η καλή φυσική κατάσταση και τα ετήσια τσεκ-απ, είναι ουσιαστικά όσα χρειάζεται μια γυναίκα για να διατηρείται σε καλή κατάσταση, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Αλλά, ας το πάρουμε από την «αρχή»...
Τα 30
Η τελευταία σας ευκαιρία να χτίσετε την οστική σας μάζα είναι τώρα, στα 30 σας. Γι΄ αυτό το λόγο φροντίστε να τρώτε καθημερινά δυο με τρεις μερίδες γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και επειδή είναι πολύ πιθανό να κάνετε οικογένεια σε αυτή τη δεκαετία φροντίστε να είναι εμπλουτισμένη η διατροφή σας με φολικό οξύ και ιώδιο.
Κάνετε τεστ Παπ κάθε ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού σας, ελέγχετε τη χοληστερίνη, την πίεση και το βάρος σας, ώστε να παραμένει ελεγχόμενο. Έχετε ακόμα υπόψη να τσεκάρετε το σίδηρό σας, σε περίπτωση που νιώθετε αδικαιολόγητη κούραση.
Μην αποκλείετε το ενδεχόμενο να χρειαστείτε βοήθεια αν νιώσετε το άγχος να σας καταβάλλει και την κατάθλιψη να σας ρίχνει. Είναι σημαντικό να παραμένετε δραστήρια για την υγεία του νου και του σώματος. Η άσκηση ενισχύει την υγεία των οστών, τη μυική μάζα, την ισορροπία του σώματος και παίζει δραστικό ρόλο στην αναπαργωγή χημικών που σχετίζονται με την καλή διάθεση. Οι γυναίκες που δεν ασκούνται, χάνουν 1-4% της οστικής τους μάζας ανά έτος. Φροντίστε να μην είστε μια από αυτές.
Στη δεκαετία των 40, ο μεταβολισμός χάνει σε ενεργητικότητα, αλλά και αυτό είναι αντιμετωπίσιμο, καθώς το χτίσιμο της μυικής μάζας και οι μικρότερες μερίδες, μπορούν να ενισχύσουν την απτόητη λειτουργία του μεταβολισμού. Η πρωτεΐνη βοηθάει στην διατήρηση της μυικής σας μάζας, γι’ αυτό επιλέγετε φιλέτο κοτόπουλου, κόκκινο κρέας, ψάρι, όσπρια και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και αποφεύγετε μερικώς τους υδατάνθρακες.
Οι γυναίκες καριέρας χρειάζονται ακόμα υψηλότερα ποσοστά Ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή τους, για την ενίσχυση της εγκεφαλικής τους λειτουργίας και γι’ αυτό προτιμάτε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες. Φροντίζετε για τα υψηλά επίπεδα σιδήρου τρώγοντας αρκετό κόκκινο κρέας και αρχίστε να κάνετε ετήσιες μαστογραφίες για την πρόληψη κάθε ενδεχομένου.
Εάν μέχρι πρότινος δεν γυμναζόσασταν καθημερινά, τώρα είναι μια καλή περίοδος να ξεκινήσετε, έστω με λίγο περπάτημα 30 λεπτών, δυο με τρεις φορές κάθε εβδομάδα. Εαν δυσκολεύεστε, κάντε το με παρέα και βρείτε το κίνητρο που δεν είχατε.
Από τα 50 κι έπειτα το ρίσκο της οστεοπόρωσης αυξάνεται σημαντικά, γι’ αυτό οι μερίδες γαλακτοκομικών θα πρέπει να αυξηθούν στις τέσσερις καθημερινά. Αν και ο μεγαλύτερος φόβος των περισσότερων γυναικών είναι ο καρκίνος του στήθους, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν από το επίσης αυξημένο ρίσκο εμφράγματος. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να έχετε πάντα πλήρη επίγνωση της αρτηριακής σας πίεσης, των επιπέδων της χοληστερίνης και του βάρους σας, χωρίς αυτό να σημαίνει λιγότερη σημασία στην κατάσταση του στήθους σας.
Μειώστε το αλάτι και ενισχύστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Προτιμάτε καστανό ρύζι, προϊόντα ολικής άλεσης και τρώτε τα φρούτα με τη φλούδα τους, αφού θα τα έχετε καθαρίσει ενδελεχώς. Τσεκάρετε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας και κρατάτε το βάρος σας σταθερό, ώστε να μειώσετε το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη. Τέλος, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από νόσους του νοητικού, ασκείτε το μυαλό σας, διατηρείτε την κοινωνική σας ζωή ζωντανή και μη σταματήσετε ποτέ να γυμνάζεστε.