Το πολύ αλάτι ανεβάζει την πίεση και το λίγο τη χοληστερίνη
Όπως σε όλα τα πράγματα, η υπερβολή κάνει κακό. Το ίδιο και στην περίπτωση του αλατιού, σύμφωνα με έρευνες.
Ξέρουμε όλοι μας καλά ότι το πολύ αλάτι στη διατροφή συνδέεται άμεσα με την υπέρταση και κατ’ επέκταση με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Γι’ αυτό, άλλωστε και προσπαθούμε καθημερινά να το μειώσουμε στη διατροφή μας, μην ξεπερνώντας τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη που καθορίζεται στα 2.400mg, ποσότητα που περιέχεται σε μια κουταλιά της σούπας.
Από την άλλη, όμως, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine αναφέρει ότι και η υπερβολή στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού δεν κάνει καλό, ενώ τεράστια διεθνής μελέτη που συντονίστηκε από Καναδούς ερευνητές έδειξε ότι ναι μεν όσοι καταναλώνουν πάνω από 17 γραμμ. αλάτι την ημέρα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, αλλά και όσοι μειώνουν κατά πολύ το αλάτι, πέφτοντας κάτω από τα 7 γραμμάρια, δεν μειώνουν αναλογικά και την πιθανότητα.
Σύμφωνα με το Institute of Medicine, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι καταναλώνοντας λιγότερα από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα κάνουμε τελικά καλό στον οργανισμό μας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος σε ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ή ήδη υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις.
Ακόμη, μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Hypertension έδειξε ότι μειώνοντας την πρόσληψη αλατιού κατά πολύ, ενδέχεται να οδηγήσουμε τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια σε μικρή αύξηση επιβαρύνοντας και πάλι την καρδιά. Την ίδια στιγμή, η παντελής έλλειψη αλατιού από τη διατροφή μας έχει σαν συνέπεια τη μειωμένη πρόσληψη ιωδίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως η υπερβολή, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, δεν θα μας ωφελήσει και θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα.