10 τροφές που πολεμούν τις φλεγμονές

ladi
ΤΡΙΤΗ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Όσο δραστικά και να μοιάζουν τα συμπτώματα της φλεγμονής, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την «επιθετική» εμφάνισή της και από όλα όσα την προκαλούν, με σωστή δίαιτα και υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των παρακάτω τροφών θα συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτό.

Η εμφάνιση φλεγμονής σε κάποιο σημείο του οργανισμού, είναι ουσιαστικά ένας τρόπος δράσης του ανοσοποιητικού απέναντι σε ένα επιβλαβές ερέθισμα. Με αυτό τον τρόπο, ο οργανισμός, θεραπεύει μεν μολύνσεις, πληγές και βλάβες που έχουν προκληθεί σε ιστούς, αλλά στην περίπτωση που η φλεγμονή επιμένει και βγαίνει εκτός ελέγχου, μπορεί η ίδια να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στον οργανισμό.

Μια φλεγμονή μπορεί να είναι είτε οξεία, με ραγδαία επιδείνωση, είτε χρόνια, που, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εξελίσσεται για μήνες, έως και χρόνια.

Συμπτώματα της φλεγμονής είναι η κοκκινίλα, οι πρησμένες αρθρώσεις που εκπέμπουν θερμότητα, ο πόνος και η δυσκολία στη χρήση της άρθρωσης. Επιπλέον, αξίζει να γνωρίζουμε πως σημάδια φλεγμονής είναι και συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, όπως είναι ο πυρετός, οι κρυάδες, η απώλεια της ενέργειας, οι πονοκέφαλοι, η έλλειψη όρεξης και ο πόνος των μυών.

Όσο δραστικά, ωστόσο, και να μοιάζουν τα συμπτώματα της φλεγμονής, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την «επιθετική» εμφάνισή της και από όλα όσα την προκαλούν, με σωστή δίαιτα και υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των παρακάτω τροφών θα συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτό.

1.Ελαιόλαδο
Η αντιφλεγμονώδης ασπίδα του ελαιόλαδου οφείλεται σε στοιχεία που συναντώνται σε αυτό, ενώ η καλύτερη μορφή του είναι εκείνη του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Συγκεκριμένα, στη δράση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, περιλαμβάνεται η προστασία από εκφυλιστικές νόσους των αρθρώσεων και από το διαβήτη.
Το δε ζεστό ελαιόλαδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαλάξεις με αναλγητικά αποτελέσματα για την καταπολέμηση του πρηξίματος σε φλεγμονές που έχουν προκληθεί από αρθρίτιδες και κράμπες.

2.Τζίντζερ
Σύμφωνα με έρευνα του 2005, συστατικά που περιέχονται στο τζίντζερ, δρουν κατά της φλεγμονής σε κυτταρικό επίπεδο, κάνοντάς το έτσι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις οξείας, αλλά και χρόνιας φλεγμονής, ενώ ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, που έκαναν τακτική κατανάλωση τζίντζερ, παρατήρησαν ελάττωση του πόνου, αλλά και βελτιωμένη κίνηση.
Η λήψη του τζίντζερ μπορεί να γίνει είτε με τη μορφή αφεψήματος, ενώ το μασάζ με λάδι πιπερόριζας στην προβληματική περιοχή, μπορεί επίσης να έχει ανακουφιστική δράση. Διατηρήστε, ωστόσο, το μέτρο στην κατανάλωσή του, καθώς η υπερβολική λήψη του μπορεί να αδυνατίσει το αίμα.

3.Κουρκουμάς
Το κιτρινωπό μπαχαρικό από την Ινδία, περιέχει το συστατικό κουρκουμίνη το οποίο είναι αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς, μελέτες έχουν δείξει πως αναστέλλει τη δράση πολλών και διαφορετικών μορίων που παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της φλεγμονής.
Ο κουρκουμάς δίνει χρώμα και γεύση στο φαγητό, πίνεται σε τσάι, ενώ ο συνδυασμός σκόνης κουρκουμά με ζεστό σησαμέλαιο είναι ιδανικός για εξωτερική χρήση σε πρηξίματα και τραυματισμένες αρθρώσεις. Να θυμάστε, ωστόσο, να μην αλείφεται σε πληγιασμένο δέρμα.

4.Σκόρδο
Η παραδοσιακή συνταγή του σκόρδου επιβεβαιώνεται πια και από τις αντίστοιχες μελέτες, που δείχνουν πως το σκόρδο περιέχει πλήθος στοιχείων που προστατεύουν αποτελεσματικά με αντιφλεγμονώδη, αλλά και θεραπευτική δράση. Τρώτε 2-3 ωμές σκελίδες καθημερινά, με άδειο στομάχι για καλύτερα αποτελέσματα και χρησιμοποιείτε το σκόρδο στη μαγειρική σας, όσο το δυνατό περισσότερο. Εναλλακτικά, και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, μπορείτε να το πάρετε σε κάψουλες.

5.Κεράσια
Η συστηματική κατανάλωση χυμού κερασιών, πριν από έντονο αγώνα δρόμου μπορεί, αποτελεσματικά, να ελαχιστοποιήσει τον πόνο και τη φλεγμονή, που έπεται των τόσο επίπονων φυσικών δραστηριοτήτων.
Οι ειδικοί προτείνουν 1,5 κούπα κεράσια ή 1 ποτήρι χυμό κερασιού, κάθε μέρα, ενώ για τη μέγιστη αντιφλεγμονώδη δράση, επιλέγετε φυσικό βιολογικό χυμό και όχι του εμπορίου.
Έχετε υπόψη σας πως τα κεράσια είναι πιθανό να προκαλέσουν κοιλιακά θέματα, όπως είναι η διάρροια, γι’ αυτό σε περίπτωση που σας παρουσιαστούν, περιορίστε την κατανάλωσή τους.

6.Σολομός
Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, για τα οποία είναι διάσημος ο σολομός, παίζουν καίριο ρόλο στη μείωση των επιπέδων των κυτοκινών, οι οποίες με τη σειρά τους είναι από τα βασικά στοιχεία στον οργανισμό, που προωθούν την ανάπτυξη της φλεγμονής.
Τρώτε συχνά σολομό και προσέχετε να μην το παρακάνετε στο μαγείρεμά του, γιατί το πολύ ψήσιμο καταστρέφει τα υγιή και πολύτιμα λιπαρά. Αν δε σας αρέσει ο σολομός, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, όσον αφορά τα Ωμέγα-3.

7.Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες και, ιδιαίτερα, οι μοβ γλυκοπατάτες έχουν αντφλεγμονώδη δράση, εξαιτίας της αυξημένης συγκέντρωσής τους σε θρεπτικά στοιχεία, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και E και το άλφα- και βήτα-καροτένιο έχουν την ικανότητα να μειώνουν τον πόνο και να ελαττώνουν τη φλεγμονή στο σώμα.
Οι χρήσεις της γλυκοπατάτας είναι πολλές, καθώς με αυτές μπορείτε να μαγειρέψετε από pancakes μέχρι μπισκότα και κλασικές τηγανιτές πατάτες και αν καταφέρετε την καθημερινή τους κατανάλωση, τα οφέλη θα είναι πολλά.

8.Σπανάκι
Το σπανάκι και το πλήθος των καροτενοειδών που έχει στη σύστασή του έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Αυτά δε, τα καροτενοειδή, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε, προστατεύουν τον οργανισμό από την δράση των κυτοκινών που προωθούν το ξέσπασμα της φλεγμονής.
Επιπλέον, το σπανάκι είναι πλούσια πηγή του άλφα-λινολενικού οξέος (είδος Ω-3 λιπαρού οξέος),  το οποίο επίσης δρα σαν ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας, ενάντια στον πόνο και τη φλεγμονή.
Βάλτε το σπανάκι στη ζωή σας μέσα από σαλάτες, χυμούς, σούπες και καταπολεμήστε έτσι τους αρθριτικούς πόνους και τις ημικρανίες.

9.Καρύδια
Η υψηλή περιεκτικότητα στο άλφα-λινολενικό οξύ των καρυδιών, τα κάνει συμμάχους του οργανισμού ενάντια στις φλεγμονές, γι’ αυτό και η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να προστατέψει από χρόνιες ασθένειες, όπως είναι τα νοσήματα που πλήττουν την καρδιά, η αρθρίτιδα και να ενισχύσει την υγεία των οστών.

10.Μούρα
Πλήθος φυτοθρεπτικών στοιχείων που συναντώνται στα μούρα όπως είναι οι ανθοκυανίνες, λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ασπίδες του οργανισμού. Τα φυτοθρεπτικά στοιχεία περιορίζουν τη δράση της φλεγμονής που βλάπτει τους ιστούς, αυξάνοντας έτσι την προσβασιμότητα των κυττάρων στα θρεπτικά στοιχεία που έχουν περισσότερο ανάγκη.
Η συστηματική κατανάλωση μούρων, όπως είναι η καθημερινή λήψη μισής κούπας μούρων, μειώνει το ρίσκο ανάπτυξης αρθρίτιδας, ενώ έχει προστατευτική δράση και όσον αφορά τις εντερικές φλεγμονές.