Η διατροφή των εξετάσεων
Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που μαζί με το καλοκαίρι φέρνει και… εξετάσεις σε όλους τους μαθητές και φοιτητές. Κι όσο περισσότερο προσέξουν τη διατροφή τους αυτοί που διαβάζουν, τόσο πιο δυνατοί θα παραμείνουν αυτό το διάστημα, φέρνοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Ολοήμερο διάβασμα, άγχος, κούραση… Όλοι ξέρουμε πώς είναι να δίνει κάποιος εξετάσεις, είτε πρόκειται για πανελλήνιες, είτε για εξετάσεις σχολείου, είτε για εξεταστική ανώτατης σχολής. Σίγουρα, το σωστό διάβασμα είναι ο πρωταρχικός παράγοντας για να τα πάει κάποιος καλά, σημαντικό ρόλο παίζει, όμως, και η ξεκούραση, ο καλός ύπνος, η διαχείριση του άγχους, αλλά και η διατροφή. Όταν ένας οργανισμός κοιμάται σωστά, ξεκουράζεται, αποφορτίζεται από το άγχος και ταυτόχρονα τηρεί ένα καλό διατροφικό πρόγραμμα, το διάβασμα γίνεται πιο εύκολο και το μυαλό τονώνεται, έτσι ώστε να αποδώσει τα μέγιστα.
Μαζί, λοιπόν, με τον ύπνο και την ξεκούραση, τηρήστε τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές σ’ εσάς ή στα παιδιά σας, έτσι ώστε να παρέχετε στον οργανισμό σας τη δύναμη, την τόνωση και την ενέργεια που χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα με το διάβασμα και τις εξετάσεις.
Προσέξτε την ενυδάτωσή σας
Το νερό επιτρέπει στον οργανισμό μας να πραγματοποιήσει διάφορες χημικές αντιδράσεις κι όπως είναι φυσικό, η ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλός μας δουλεύει και επεξεργάζεται όλες αυτές τις πληροφορίες αναπόφευκτα θα επηρεαστεί αν αφυδατωθούμε. Στοχεύστε στα περίπου 2 λίτρα υγρών την ημέρα –ή αλλιώς 8-9 ποτήρια νερό, χυμούς κ.ο.κ.- για να είστε σίγουροι ότι ο οργανισμός σας δεν στερείται την ενυδάτωση που χρειάζεται και μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει.
Ο καφές και το ντόνατ απέχουν πολύ από το πρωινό που μπορεί να σας γεμίσει με ενέργεια και να σας «κρατήσει» για αρκετή ώρα. Χρειάζεται με το πρωινό σας να λάβετε πρωτεΐνη, ασβέστιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες από κάποιο φρούτο ή λαχανικό. Μια καλή ιδέα είναι σάντουιτς ολικής άλεσης με τυρί ή γαλοπούλα, φρουτοσαλάτα με μέλι κι ένα ποτήρι γάλα. Αυτά θα σας δώσουν ενέργεια για ένα δυναμικό ξεκίνημα με διάβασμα, παρέχοντας στον οργανισμό σας τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Καταναλώστε τροφές που χαρίζουν ενέργεια
Όσο διαβάζετε, χρειάζεστε ενέργεια, την οποία, όμως, δεν πρέπει να πάρετε από γλυκά ή ζάχαρη, καθώς ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος, το οποίο με τη σειρά του πέφτει και απότομα, προκαλώντας –μεταξύ άλλων- και κούραση. Προτιμήστε υγιεινά σνακ ενέργειας, όπως φρούτα, σαλάτες, γιαούρτι με μέλι και καρύδια, φρουτοσαλάτα με μέλι και γιαούρτι, μπάρες ενέργειας, δημητριακά κ.ά..
Τηρήστε ένα συνεπές διατροφικό πρόγραμμα
Το να παραλείπει κανείς γεύματα σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο είναι λάθος, καθώς μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σε έντονη κούραση. Από την άλλη, το να καταναλώνει λίγα και μεγάλα γεύματα μπορεί να του φέρνει νύστα μετά το φαγητό και να του κοστίζει ώρες διαβάσματος. Η καλύτερη λύση είναι να εξασφαλίζετε στον εαυτό σας 5-6 μικρότερα γεύματα την ημέρα, χωρίς να είναι κάποιο από αυτά υπερβολικό και να φροντίσετε να απέχουν μεταξύ τους περίπου 3 ώρες, έτσι ώστε να μην πεινάτε και να μην αισθάνεστε κούραση. Τα μικρά αυτά γεύματα μπορεί να είναι τονοσαλάτα, σάντουιτς ολικής άλεσης με γαλοπούλα, καστανό ρύζι με σάλτσα ντομάτας, χούμους, ομελέτα κ.ά.
Επιλέξτε τα σωστά λαχανικά
Σίγουρα όλα τα λαχανικά είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, κάποια, όμως, είναι πιο ωφέλιμα από άλλα. Αυτό που χρειάζεται να έχετε υπόψη σας είναι πως όσο πιο σκουρόχρωμα είναι, τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών έχουν. Το σπανάκι, για παράδειγμα, έχει πιο πολλά να δώσει στον εγκέφαλο και τον οργανισμό από το μαρούλι, ενώ άλλες καλές επιλογές λαχανικών είναι οι πιπεριές, το μπρόκολο και οι γλυκοπατάτες.
Η βιταμίνη C φαίνεται πως ευνοεί τη λειτουργία του εγκεφάλου, Αυξήστε λοιπόν την κατανάλωση μύρτιλων, φραουλών, πορτοκαλιών, λεμονιών, μπρόκολου, ακτινίδιου, πιπεριάς. Επίσης, η βιταμίνη Ε θεωρείται ότι έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο και μπορείτε να τη λάβετε από σπόρους κολοκύθας, όσπρια, φυτικά έλαια, λιναρόσπορο, καρύδια, ηλιόσπορο κ.ά. Σημαντικά για τον εγκέφαλο είναι και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που θα βρείτε στο αβοκάντο (επιπλέον βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, άρα και στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία), στο σολομό, στους ξηρούς καρπούς, στις σαρδέλες κ.ά. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε και άλλες τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο.