Αρνητικές θερμίδες: χάνουμε βάρος... τρώγοντας;

arnitikes-thermides-xanoume-baros-trogontas

ΤΡΙΤΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Είναι δυνατόν τρώγοντας κάτι να χάνουμε θερμίδες, αντί να παίρνουμε; Κι όμως, αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν τη θεωρία των αρνητικών θερμίδων ορισμένων τροφών, την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται να την αποδεχτούν. Το click@Life ρίχνει φως στην υπόθεση…

Μπορεί να έχετε γεμίσει το γραφείο σας με θερμιδομετρητές και να έχετε ξεκινήσει δίαιτα τουλάχιστον 10 φορές τα τελευταία 2 χρόνια, ξέροντας πως ό,τι τρώτε το «πληρώνετε» σε θερμίδες και έξτρα πόντους στο σώμα σας, όμως υπάρχει μια θεωρία που ανατρέπει εν μέρει τα μέχρι τώρα δεδομένα: η θεωρία των αρνητικών θερμίδων. Κι εκεί που ξέραμε ότι μια μερίδα μπρόκολο για παράδειγμα, έχει περίπου 60 θερμίδες, σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, μόλις φάμε το μπρόκολο, καίμε τις 60 θερμίδες του κι ακόμη περισσότερες χωρίς καν να κουνηθούμε από τη θέση μας.

Τι συμβαίνει με τις αρνητικές θερμίδες;

Όποια τροφή κι αν καταναλώσουμε, αυτή περνάει από τη διαδικασία της πέψης, η οποία καθώς πραγματοποιείται καταναλώνει ενέργεια (θερμίδες). Αυτό που συμβαίνει με ορισμένες τροφές είναι ότι απαιτούν περισσότερη ενέργεια από τον οργανισμό, καθώς πραγματοποιείται αυτή η διαδικασία, από αυτή που του προσφέρουν, με αποτέλεσμα όταν τις καταναλώνουμε, να «καίμε» τόσο τις θερμίδες που περιέχουν, όσο και μερικές επιπλέον θερμίδες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πέψη τους. Έτσι, αντί να «φορτωθούμε» τις θερμίδες τους, τις καίμε και με το παραπάνω, γι’ αυτό και ονομάζονται αρνητικές.

Προτού, όμως, αρχίσετε να καταναλώνετε αβγά με μπέικον και πίτσες σπέσιαλ ελπίζοντας ο οργανισμός σας να «κάψει» τα αλλαντικά με τον παραπάνω τρόπο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η θεωρία αυτή αφορά τροφές χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου, δηλαδή κυρίως φρούτα και λαχανικά.

Τα υγρά με μηδενικές θερμίδες όπως το νερό, «καίνε» επίσης θερμίδες για να προωθηθούν στον οργανισμό μας και εν τέλει να αποβληθούν, από την άλλη, όμως, δεν μας προσφέρουν θρεπτικά στοιχεία όπως υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες κ.λπ, γι’ αυτό για τους περισσότερους δεν ανήκουν στη λίστα των αρνητικών θερμίδων.

Ένα ακόμη «συν» των τροφών αυτών είναι ότι όταν συνδυάζονται με καλής ποιότητας πρωτεΐνη π.χ. άπαχο κρέας, μας βοηθούν όχι μόνο να ελέγχουμε την όρεξή μας, αλλά να διατηρούμε και σε ρυθμό το μεταβολισμό μας, καθώς το σύνολο των θερμίδων που λαμβάνουμε ουσιαστικά δεν περικόπτεται πολύ, ενώ δεν έχουμε και απώλεια μυϊκής μάζας, λόγω των αμινοξέων της πρωτεΐνης.

Τι μπορούμε να τρώμε «χάνοντας» θερμίδες;

Λαχανικά όπως σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, σέλινο, ραδίκι, αγγούρι, σκόρδο, κάρδαμο, κρεμμύδι, σπανάκι, κολοκυθάκι, φασολάκια, μαρούλι.

Φρούτα όπως μήλα, γκρέιπφρουτ, λεμόνι, μάνγκο, παπάγια, πορτοκάλι, ροδάκινο, ανανά, φράουλα, ντομάτα, πεπόνι, μανταρίνι, βατόμουρο κ.ά.

Μυρωδικά/μπαχαρικά όπως βασιλικό, δενδρολίβανο, κανέλα, μαϊντανό, πιπερόριζα, ρίγανη, πάπρικα κ.ά.

Τι βρίσκεται στην αντίπερα όχθη;

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί του τομέα της Διατροφής που έχουν τους ενδοιασμούς τους για τις αρνητικές θερμίδες, δίνοντας άλλες εξηγήσεις στα παραπάνω. Πολλοί πιστεύουν ότι η ποσότητα των θερμίδων, δηλαδή η ενέργεια που καταναλώνεται μετά από κάθε μας γεύμα, έχει να κάνει με την ποσότητα και τη σύνθεση του γεύματος, άρα είναι αποτέλεσμα πολλών συνισταμένων και πολλών τροφών, οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για συγκεκριμένα τρόφιμα με αυτή την ιδιότητα.

Άλλοι πάλι είναι αντίθετοι στον τίτλο «αρνητικές θερμίδες» που προσδίδεται σε αυτές τις τροφές πιστεύοντας ότι είναι παραπλανητικός, αφού όλες οι τροφές έχουν θερμίδες κι ότι αυτό που αλλάζει είναι η ένταση και το μέγεθος της διεργασίας που γίνεται στο σώμα μας όταν τις καταναλώνουμε.

Αρκετοί είναι επίσης κι αυτοί που πιστεύουν ότι η θεωρία αυτή δεν έχει τίποτα καινούργιο να προσφέρει στα μέχρι τώρα δεδομένα, απλώς να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά τη σημασία των φρούτων και των λαχανικών στην υγεία και τη σιλουέτα μας.

Τελικά τι ισχύει;

Παρ’ όλο που όλα τα παραπάνω δίνουν μια άμεση ή έμμεση εξήγηση πάνω στο θέμα των αρνητικών θερμίδων, σε αυτό που όλοι είναι σύμφωνοι, είναι ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες επί του θέματος, προκειμένου να υποστηριχθεί επαρκώς η θεωρία.

Ακόμη, όμως, κι αν θεωρείται παρατραβηγμένο τ’ ότι οι αρνητικές θερμίδες θα μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος, σίγουρα η ενσωμάτωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, θα εμπλουτίσουν τη διατροφή μας με φυτικές ίνες και βιταμίνες που έχουμε ανάγκη και μπορούν να αντικαταστήσουν άλλες τροφές που καταναλώναμε ως τώρα, επεξεργασμένες και γεμάτες λίπος.

Με λίγα λόγια, οι τροφές των αρνητικών θερμίδων αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής απαραίτητης στην καθημερινότητά μας, ούτως ή άλλως, και πέρα από τον βοηθητικό τους ρόλο στην απώλεια βάρους –είτε λόγω χαμηλών, είτε λόγω αρνητικών θερμίδων- μας προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία και θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στην υγεία μας.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ