Ποια είδη κρέατος είναι τα πιο ασφαλή;

kreas-apaxo

Η τροφική δηλητηρίαση παραμονεύει αν δεν προσέχουμε το κρέας που καταναλώνουμε.

ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Από τα nuggets κοτόπουλου, μέχρι μια ζουμερή μπριζόλα, δείτε πώς τα διαφορετικά είδη κρέατος μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, σύμφωνα με το Reader’s Digest.

Χαμηλός κίνδυνος: επεξεργασμένες τροφές
Μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία μακροπρόθεσμα, αλλά τα λουκάνικα, τα χοτ ντογκ, τα nuggets κοτόπουλου και τέτοιου είδους τροφές δεν έχουν μεγάλο κίνδυνο για μόλυνση από βακτήρια, σύμφωνα με αναφορά του Center for Science in the Public Interest, το οποίο ανέλυσε δεδομένα 12 χρόνων. Όπως εξηγούν οι ειδικοί του κέντρου, η επεξεργασία, είτε είναι το μαγείρεμα, είτε τα χημικά, σκοτώνει τα βακτήρια και σίγουρα αποτελούν χαμηλό κίνδυνο δηλητηρίασης. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν αποτελούν τροφές που πρέπει να έχετε συχνά στο πιάτο σας, καθώς μπορεί να μην προκαλούν εύκολα δηλητηρίαση, αλλά βλάπτουν την καρδιά και το έντερο μακροπρόθεσμα.

Μέτριος κίνδυνος: χοιρινό
Άλλο ένα είδος κρέατος που έχει κακή φήμη εν γένει, αλλά όσον αφορά τις δηλητηριάσεις είναι σχετικά ασφαλές, είναι το χοιρινό. Ένας λόγος είναι ότι το μαγειρεύουμε αρκετά, άρα σκοτώνουμε τα βακτήρια, συν του ότι όταν καταψύχεται στους -15 βαθμούς Κελσίου για 3 εβδομάδες, πάλι θεωρείται ασφαλές.

Ο κίνδυνος υπάρχει και στην περίπτωση των αλλαντικών, αν και δεν είναι υψηλός.

Μέτριος κίνδυνος: αλλαντικά
Τα αλλαντικά δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο ίσως νομίζατε, στο κομμάτι της δηλητηρίασης. Αν και τα κρεατικά αυτά παρουσιάζουν κίνδυνο εμφάνισης βακτηρίου Listeria monocytogenes, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τη σοβαρή λοίμωξη λιστέρια, αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι πιο ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με τη νόσο και με την ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης κατά 90%. Στην περίπτωση εγκυμοσύνης, μπορεί να προκληθεί αποβολή και θνησιγένεια.

Υψηλός κίνδυνος: μπριζόλα
Θεωρητικά, η μπριζόλα θα μπορούσε να είναι ασφαλής, αφού η διαδικασία μαγειρέματος σκοτώνει τα βακτήρια στην επιφάνεια, ενώ το εσωτερικό του κρέατος παραμένει καθαρό. Κάποιες συσκευασμένες μπριζόλες, όμως, μπορεί να υπόκεινται σε μια διαδικασία που τις κάνει πιο τρυφερές, κατά την οποία εισχωρούν σε αυτές βελόνες, πριν συσκευαστούν. Παρ’ όλο που αυτή η διαδικασία μπορεί να βελτιώνει την υφή του κρέατος, ταυτόχρονα μεταφέρει βακτήρια από την επιφάνεια στο κέντρο. Οι μπριζόλες που μπορεί να έχουν περάσει αυτή τη διαδικασία δεν το αναγράφουν κι ακόμα κι αν τις καλοψήσετε, ίσως να μην καταφέρετε να εξοντώσετε τα βακτήρια στο εσωτερικό.

Το κοτόπουλο μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο.

Υψηλότερος κίνδυνος: κοτόπουλο 
Το μολυσμένο κοτόπουλο προκαλεί δηλητηριάσεις σε περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τα υπόλοιπα κρέατα, εν μέρει λόγω του ότι τρώμε αρκετό, αλλά και λόγω του τρόπου με τον οποίο ετοιμάζεται. Το κοτόπουλο συχνά περνά από διάφορα πλυσίματα πριν συσκευαστεί κι αυτό δίνει την ευκαιρία στα μικρόβια να εξαπλωθούν. Ακόμη, είναι δύσκολο να εξοντωθούν με το μαγείρεμα, γιατί μπορεί να «κρύβονται» σε διάφορες πτυχές που έχει το δέρμα του.

Ο πιο υψηλός κίνδυνος: μοσχαρίσιος κιμάς
Τα βακτήρια στην επιφάνεια του κρέατος εξαπλώνονται παντού όταν αυτό γίνεται κιμάς. Αν, μάλιστα, δεν τον μαγειρέψετε σωστά, (για παράδειγμα, αν προτιμήσετε το μπιφτέκι σας «με το αίμα») τα μικρόβια κερδίζουν δωρεάν βόλτα στο πεπτικό σας κι εσείς… μια δηλητηρίαση.

Προτιμήστε το μπιφτέκι σας καλοψημένο για παν ενδεχόμενο.

Πώς να παραμείνετε ασφαλής τρώγοντας κρέας
Να είστε επιλεκτικοί στη αγορά κρέατος: Αν δείτε συσκευασμένα κρέατα να έχουν πολύ υγρό, σημαίνει ότι ίσως είχαν αποθηκευτεί σε λάθος θερμοκρασία για πολύ καιρό. Προτιμήστε αυτά που η συσκευασία τους είναι στεγνή.

Να μην πλένετε το κρέας: Οι κανόνες έχουν αλλάξει. Παρ’ όλο που οι περισσότεροι πλένουν το κρέας πριν το μαγειρέψουν, με σκοπό να διώξουν τα μικρόβια, το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. συστήνει να μην το κάνετε. Το πλύσιμο δεν σκοτώνει βακτήρια, αντιθέτως τα εξαπλώνει στα χέρια σας, το νιπτήρα και την κουζίνα.

Να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας και τις επιφάνειες: Τα βλαβερά βακτήρια μπορεί να φτάσουν στους πάγκους σας και τα ξύλα κοπής. Φροντίστε να καθαρίζετε αυτές τις επιφάνειες με ζεστό νερό με σαπούνι και να πλένετε συχνά τις πετσέτες της κουζίνας.

Να αποφεύγετε το ροζ κρέας: Κάτι που πρέπει να θυμάστε πάντα είναι να μην προτιμάτε το κρέας σας με ροζ χρώμα στο εσωτερικό του, όταν πρόκειται για μοσχαρίσιο, χοιρινό, βοδινό ή αρνίσιο κιμά. Η εσωτερική του θερμοκρασία πρέπει να φτάνει τους 71 βαθμούς.