Κριτική ταινίας:«The Hunger games: Φωτιά»
Η Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για το πολυαναμενόμενο blockbuster «The Hunger Games: Φωτιά» που προβάλλεται από την Σπέντζος Φιλμ.
Μετά την τεράστια εισπρακτική επιτυχία του πρώτου επεισοδίου της γνωστής σειράς ταινιών «The Hunger Games», ακολουθεί το sequel αυτού, «The Hunger Games: Φωτιά», έτοιμο να συναρπάσει όλους τους fans των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Βασίζεται στο μυθιστόρημα Φωτιά (Catching Fire), το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Αγώνες Πείνας» της Σούζαν Κόλινς.
Ο Φράνσις Λόρενς παίρνει τη σκυτάλη της σκηνοθεσίας από τον Γκάρυ Ρος, σκηνοθέτη του πρώτου επεισοδίου. Ο Λόρενς είναι ένας σκηνοθέτης που πειραματίζεται σε όλα τα είδη, καθώς έχει δοκιμαστεί τόσο στη science fiction («I am a Legend»), σε σειρές για την τηλεόραση, όσο και στο είδος των αισθηματικών ταινιών («Νερό Για Ελέφαντες»), με τη βία και τον έρωτα να συνυπάρχουν αντιφατικά. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με το σενάριο των Μάικλ Αρντ («Little Miss Sunshine») και Σάιμον Μποφόϊ («127 Ώρες») έφερε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας συνέχειας των «Αγώνων Πείνας», στην οποία συνδυάζεται η έντονη δράση με τα συναισθήματα, η σκληρότητα με την ευαισθησία. Σε αντίθεση με το πρώτο επεισόδιο, σκιαγραφείται ζωηρά η ψυχολογία των προσώπων και δίνεται η ευκαιρία στο θεατή να έρθει πιο κοντά σε αυτά.
Ξαναβρίσκουμε τη Τζένιφερ Λόρενς στον κεντρικό ρόλο της Κάτνις ‘Εβερτιν και τον Τζος Χάτσερσον σε εκείνο του Πίτα Μέλαρκ. Η Τζένιφερ Λόρενς, βραβευμένη με Όσκαρ για το ρόλο της στον «Οδηγό Αισιοδοξίας», βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας ξανά και γοητεύει με τη χάρη και τη δράση της. Στο κάστινγκ προστέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο βραβευμένος ηθοποιός Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν («Ο Ταλαντούχος Κύριος Ριπλέι», «Τρούμαν Καπότε») ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του σε μπλοκμπάστερ εφηβικού, κυρίως, κοινού.
Οι δύο συμπαίκτες, Κάτνις και Πίτα, μετά τη νίκη τους στους 74ους Αγώνες Πείνας θα κάνουν μια περιοδεία σε όλες τις περιοχές του Πάνεμ, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον του κοινού και αποσπώντας του, έτσι, την προσοχή από τα ουσιώδη του προβλήματα. Μια εντολή και πρόβλεψη του προέδρου Σνόου (Ντόναλντ Σάδερλαντ) η οποία βγαίνει αληθινή, είτε στον κόσμο της fiction της συγκεκριμένης ιστορίας είτε στην πραγματική ζωή. Ένα μεγάλο κοινό δεν απορροφάται συχνά από τη ζωή των celebrities και από ιστορίες που δεν το αφορούν, ξεχνώντας τα δικά του προβλήματα και αποχαυνώνοντας έτσι τη σκέψη του; Το συγκεκριμένο στοιχείο θα λέγαμε ότι αποτελεί μια έμμεση παραβολή της χειραγώγησης του πλήθους από τα media.
Ένταση, βία, θάνατοι και αυτοθυσία θα καταστήσουν ακόμη πιο εντυπωσιακή τη δράση κατά τη δεύτερη ώρα του φιλμ, όπου ο θεατής θα χαθεί μέσα στη ζούγκλα των συνεχών απειλών που καταδιώκουν προγραμματισμένα τους ήρωες. Αρκετοί θα βρουν μια μεταφορά στις απειλές και τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι παίκτες παρομοιάζοντάς τες με τη φρίκη των δυσκολιών του σύγχρονου κόσμου. Η έννοια της επανάστασης, επίσης, υπάρχει στο σενάριο της ταινίας.
Το ντεκόρ όπως και τα κοστούμια του «The Hunger Games: Φωτιά» είναι πλουσιοπάροχα, εκκεντρικά και προσεγμένα. Κάτι που ανταποκρίνεται στο πνεύμα του βιβλίου, καθώς η συγγραφέας δίνει μεγάλη βαρύτητα σε αυτά για την ανάπτυξη του φαντασιακού. Χαρακτηριστικό είναι το λευκό νυφικό της Κάτνις ή τα κοστούμια της Ελίζαμπεθ Μπανκς (στο ρόλο της Έφι Τίνκετ) που θα προκαλέσουν τις εντυπώσεις με την υπερβολή τους. Το μπάτζετ ανέρχεται στα 130 εκατομμύρια δολλάρια, κάτι που επιτρέπει τις παραπάνω πολυτέλειες.
Το «The Hunger Games: Φωτιά» προσφέρει ένα θέαμα που θα διασκεδάσει τους θεατές τηλεοπτικών παιχνιδιών και εκπομπών καθώς και τους λάτρεις ταινιών δράσης.
Παίζουν: Τζένιφερ Λόρενς, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζος Χάτσερσον, Σαμ Κλάφλιν, Λίαμ Χέμσγουορθ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Στάνλει Τούτσι, Τζένα Μαλόουν, Γούντι Χάρελσον, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Αμάντα Πλάμερ, Τζέφρι Ράιτ, Τόμπι Τζόουνς, Λένι Κράβιτζ. Η ταινία προβάλλεται από τη Σπέντζος Φιλμ.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ