Οι θησαυροί της Βιβλιοθήκης του Βατικανού αποκαλύπτονται ξανά
Οι θησαυροί της βιβλιοθήκης του Βατικανού θα είναι και πάλι ανοιχτοί για το κοινό και τους ερευνητές από τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ασφάλειας του κτιρίου.
Οι θησαυροί της βιβλιοθήκης του Βατικανού θα είναι και πάλι ανοιχτοί για το κοινό και τους ερευνητές από τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ασφάλειας του κτιρίου. Επί τρία χρόνια η βιβλιοθήκη παρέμεινε κλειστή προκειμένου να εφοδιαστεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά στα συστήματα φύλαξης των ανεκτίμητων χειρογράφων της, πολλά από τα οποία χρονολογούνται στους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες.
Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει σχεδόν 150.000 χειρόγραφα και ανάμεσά τους ξεχωρίζει η ακριβότερη Βίβλος του κόσμου για τη διακόσμηση της οποίας χρησιμοποιήθηκε 1,5 κιλό χρυσάφι, όπως αποκάλυψε ο συντηρητής των ελληνικών χειρογράφων, Σεβέρ Βόικου.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της βιβλιοθήκης, αρκετοί επιστήμονες από τους 4.000 περίπου που δέχεται ετησίως το Βατικανό, θορυβήθηκαν από την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της και υποχρεώθηκαν να απευθυνθούν στον ίδιο τον Ποντίφικα για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις έρευνές τους.
Εκτός από την αναδιάρθρωση των χώρων -- όπως για παράδειγμα τα αναγνωστήρια που στεγάζονται σε αίθουσες με νωπογραφίες στα ταβάνια -- η Βιβλιοθήκη του Βατικανού θα διαθέτει στο εξής ένα σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου της κυκλοφορίας των βιβλίων που θα επιτρέπει να εντοπίζεται κάθε έργο και θα μπλοκάρει την έξοδό του από το κτήριο.
Το συνολικό κόστος των εργασιών άγγιξε τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από την ίδια τη Βιβλιοθήκη αλλά και από Ιταλούς και ξένους σπόνσορες.
Κύκλοι από το Βατικανό αναφέρουν ότι ο πάπας Βενέδικτος αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα τη Βιβλιοθήκη.