Βιβλίο για το ετυμολογικό της αρχαίας ελληνικής
Το ετυμολογικό ερευνά την προέλευση των λέξεων, τον τρόπο σχηματισμού των λέξεων, δηλαδή την παραγωγή και την σύνθεση, γιατί αυτά αποτελούν τις κυρίως μορφές του σχηματισμού του λεξιλογίου μιας γλώσσας.
Το «Διεξοδικό Ετυμολογικό της Αρχαίος Ελληνικής Γλώσσας» είναι το νέο πόνημα του φιλόλογου καθηγητή και ιδιοκτήτη φροντιστηρίου στη Λάρισα, επί 40ετία, Κωνσταντίνου Γ. Τσιάρα. Το βιβλίο, έχει πάνω από 500 σελίδες και ο συγγραφέας σημειώνει, για αυτό:Η ενασχόληση με την ετυμολογία των λέξεων, είναι πράγμα ευχάριστο και διασκεδαστικό. Είναι, όμως, και επικίνδυνο, γιατί, μερικές φορές, μπορεί κανείς να ξεγελαστεί και να οδηγηθεί σε παρερμηνείες: να πλανηθεί με αυτό, που οι γλωσσολόγοι λένε π α ρ ε τ υ μ ο λ ο γ ί ε ς.
Με την ετυμολογία των λέξεων ασχολήθηκαν ο Όμηρος, ο Σοφοκλής, ο Πίνδαρος, οι σοφιστές, ο Πλάτωνας, στον Κρατύλο, ο Αριστοτέλης, οι στωικοί, οι αττικιστές αργότερα, των οποίων η κίνηση, δίνει νέα ώθηση στην ετυμολογία, κάτι που προέκυψε από την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν τις λέξεις ορθά, αναφορικά με τα στοιχεία τους, τα οποία στην ιστορία της γλώσσας είχαν υποστεί ορισμένα λάθη. Θα πρέπει να πούμε ότι η πραγματική ετυμολογία, είναι προϊόν μιας νέας επιστήμης, της συγκριτικής γλωσσολογίας, της οποία τα αποτελέσματα βλέπουμε σήμερα. Το ετυμολογικό ερευνά την προέλευση των λέξεων, τον τρόπο σχηματισμού των λέξεων, δηλαδή την παραγωγή και την σύνθεση, γιατί αυτά αποτελούν τις κυρίως μορφές του σχηματισμού του λεξιλογίου μιας γλώσσας. Μας δίνει τις βάσεις της ορθογραφίας, μας παρέχει τη δυνατότητα να δούμε τις δυνάμεις και τον πλούτο της γλώσσας.
Στο βιβλίο λοιπόν, τούτο καταβλήθηκε προσπάθεια να δειχθεί στον αναγνώστη, όσο είναι δυνατό, πιο απλά, πως κατά το σχηματισμό τους, οι αρχαίες ελληνικές λέξεις ακολούθησαν λίγο πολύ, κάποιους αυστηρούς κανόνες. Αν μάλιστα ο μαθητής ακόμη συνειδητοποιήσει τούτο, με τη φωτεινή καθοδήγηση και βοήθεια του φιλολόγου του, θα δοκιμάσει πολλές φορές, τη χαρά του «διασκεδαστικού παιχνιδιού», όταν διαπιστώσει ανατρέχοντας σε διάφορα ετυμολογικά λεξικά, πως η υποψία του για την προέλευση μιας λέξεως ήταν σωστή.Τώρα κάτι άλλο, πιο συγκεκριμένο: το ετυμολογικό είναι το τρίτο μέρος της κυρίως γραμματικής, το οποίο διδάσκει το έ τ υ μ ο των λέξεων, δηλαδή πως σχηματίζονται οι λέξεις, από άλλες λέξεις, είτε με π α ρ α γ ω γ ή είτε με σ ύ ν δ ε σ η.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Κωνσταντίνος Γ. Τσιάρας γεννήθηκε στο Αργυροπούλιο Τυρνάβου. Τέλειωσε το Στ' Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ., στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι τελειόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας. Έκανε τριετείς μεταπτυχιακές σπουδές στο κλασικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Birmingham της Αγγλίας του οποίου επικεφαλής ήταν ο αείμνηστος καθηγητής George Thomson, παγκόσμιας φήμης ελληνιστής και φιλέλληνας. Εκεί δίδαξε για ένα χρόνο Ελληνικά ως Language Instructor. Το 1968 εγκαταστάθηκε στη Λάρισα, όπου δίδαξε σε ιδιόκτητο φροντιστήριο Μ.Ε. τα φιλολογικά μαθήματα για σαράντα και πλέον χρόνια, ενώ παράλληλα ετοίμαζε μια σειρά από βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου, εκ των οποίων, το πρώτο είναι το Διεξοδικό Συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας.