Στη Διπλάρειο Σχολή ανοίγουν οι «Διάλογοι Αθήνας»

diplareios-sxoli
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 6 Απριλίου έως την Τετάρτη 12 Απριλίου στο εμβληματικό κτίριο της πλατείας Θεάτρου.

Είναι γνωστό ότι η Αθήνα της κρίσης έχει αναπτύξει μία σοβαρή πολιτιστική συνείδηση, με πληθώρα εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ενισχύσει την αθηναϊκή πολιτιστική αισιοδοξία, όπως και η πρόσφατη ολοκλήρωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Η σημαντικότερη όμως εκδήλωση της Αθήνας για την άνοιξη του 2017, είναι η συνδιοργάνωση με το Kassel της documenta 14 από τις 8 Απριλίου έως τις 15 Ιουλίου. Είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως εκδήλωση σύγχρονης τέχνης και κατ’αυτό τον τρόπο η Αθήνα συγκεντρώνει τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας, ενώ την έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν χιλιάδες επισκέπτες και από το εξωτερικό.

Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται την ίδια χρονική περίοδο, γύρω από την documenta 14, έχουν στόχο να προσφέρουν στους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες την καλύτερη καλλιτεχνική εμπειρία, καθιστώντας την Αθήνα έναν από τους κύριους ευρωπαϊκούς προορισμούς για τη σύγχρονη τέχνη.

Διαβάστε τι μας είπαν οχτώ εκπρόσωποι των μεγαλύτερων πολιτιστικών φορέων της πόλης για την αθηναϊκή «πολιτιστική άνοιξη»

The Trotsky Paradox, Κωνσταντίνος Πάτσιος

Η εκδήλωση «Διάλογοι Αθήνας 2017: Το Ελλαδικό Αντιπαράδειγμα» χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται σημαντικοί καλλιτέχνες από πρωτοποριακές γκαλερί της Αθήνας και του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται μία θεματική ενότητα με έμφαση στο ελλαδικό αντιπαράδειγμα που χωρίζεται στην «Ανώνυμη Τέχνη» (επιμέλεια Μαρία Νικολακάκη) και στην «Τέχνη του Περιθωρίου: η περίπτωση του Πέτρου Τεζαψίδη» (επιμέλεια Παναγή Κουτσοκώστα). Οι δύο εκθέσεις παρουσιάστηκαν στην Πάτρα το τέλος του 2016, αποφεύγοντας την έμφαση στο μοντέρνο, νέο, πολιτικά ορθό, αλλά επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον σε θέματα της τέχνης που έχουν παρακαμφθεί χωρίς λόγο, θέματα που ενοχλούν διαχρονικά και στα οποία αξίζει μία καλύτερη κατανόηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 6 Απριλίου έως την Τετάρτη 12 Απριλίου στη Διπλάρειο Σχολή, στην Πλατεία Θεάτρου. Αυτό το εξαιρετικό κλασικό κτίριο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, φιλοξένησε, μεταξύ άλλων, την Μπιενάλε της Αθήνας το 2011. Την επιμέλεια έχει αναλάβει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Θανάσης Μουτσόπουλος.

Lucky Dog, Τζόνστον Φόστερ

Kαλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρώτο μέρος της έκθεσης είναι (με αλφαβητική σειρά): Lanfranco Aceti, Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Αληθεινός, Δημήτρης Αναστασίου, Art & Language, Guy Van Bossche, Γιώργος Γεροντίδης, Philipp Gufler, Antje Zeiher, Λίνα Θεοδώρου, Μαρία Οικονομοπούλου, Γιάννης Κονταράτος, Αντώνης Κοσμαδάκης, Άννα Λάσκαρη, Απόστολος Ντελάκος, Αλίκη Παλάσκα, Kωνσταντίνος Πάτσιος, Νάνα Σαχίνη, Στεφανία Στρούζα, Kawamata Tadashi, Mark Titchner, Ηλίας Τσακμάκης, Johnston Foster, Διονύσιος Φραγκιάς, Noi Fratelli, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Συμμετέχουσες γκαλερί στο πρώτο μέρος της έκθεσης στην εκδήλωση είναι (με αλφαβητική σειρά): a.antonopoulou.gr, Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Enia Gallery, Kaplanon 5 Αίθουσα Τέχνης, Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, Blender Gallery, Mulier Mulier Gallery, Françoise Heitsch. 

Η διοργανώτρια εταιρεία EuroΜare δραστηριοποιείται στη δημιουργία, διαχείριση και οργάνωση πολιτιστικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Info
Διάλογοι Αθήνας 2017: «Το Ελλαδικό Αντιπαράδειγμα»
6-12 Απριλίου 2017
Διπλάρειος Σχολή, Αθήνα