Τα τραπέζια των γιορτών της Αθήνας για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια
Όλες οι χριστουγεννιάτικες γεύσεις της Αθήνας, για να διαλέξετε τη γαστρονομική εορταστική συνθήκη που σας ταιριάζει.
Στο JuJu Bar Restaurant του Divani Caravel στην καρδιά της Αθήνας
Στο ιστορικό Divani Caravel, το art deco JuJu Bar Restaurant σας περιμένει Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με ιδιαίτερο στολισμό και μενού, αλλά και με live μουσικά σχήματα. Ειδικά για τους λάτρεις των φαντασμαγορικών εορτασμών στην πόλη, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ένα παράλληλο ρεβεγιόν στο rooftop Horizon Hall με γιορτινό μπουφέ και ζωντανή μουσική θα σας επιτρέψει να απολαύσετε το θέαμα με τα πυροτεχνήματα στον ουρανό της πρωτεύουσας, καθώς θα υποδεχόμαστε το 2025. Μερικές από τις γεύσεις που θα απολαύσετε είναι η κρεμμυδόσουπα, η γεμιστή γαλοπούλα, τα ραβιόλι με αστακό για την Παραμονή των Χριστουγέννων (125 ευρώ/άτομο, 60 ευρώ για παιδιά), ενώ την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς σας περιμένει κολοκυθόσουπα, black Angus φιλέτο με κρούστα βοτάνων, με παστινάκι, baby καρότα και σπαράγγια, κρουασάν με γαρίδες Αμβρακικού, πορτομπέλο, πορτσίνι, φρέσκια κρέμα και θυμάρι και πολλά ακόμη (160 ευρώ/άτομο, 80 ευρώ για παιδιά). Ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα απολαύσετε brunch στο Fyllopolis Restaurant (110 ευρώ/άτομο την Πρωτοχρονιά-55 τα παιδιά). Info: Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, 210 7207000.
Το NEW Hotel επαναπροσδιορίζει την έννοια του εορταστικού πνεύματος στην καρδιά της Αθήνας και βρίσκεται στην πιο λαμπερή εκδοχή του. Ειδικά για τις βραδιές των παραμονών και για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο executive chef Μπάμπης Κουντούρης έχει δημιουργήσει ξεχωριστά menu που αποτυπώνουν τον δικό του, “fine comfort” τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τη σύγχρονη γαστρονομία: φρέσκα λαζάνια με αστακό, διαχρονικό Chateaubriand, αλλά και φιλέτο ροφού με πούδρα πορτοκαλιού, και velouté σελινόριζας με χαβιάρι oscietra είναι μόνο κάποιες από τις γεύσεις που θα απολαύσουν όσοι βρεθούν τις παραμονές στο NEW Hotel (Παραμονή Χριστουγέννων 220 ευρώ/άτομο, Παραμονή Πρωτοχρονιάς 260 ευρώ/άτομο). Όλα αυτά, υπό τους ήχους live DJ μουσικής που θα δίνουν ρυθμό στις πιο ιδιαίτερες ημέρες και νύχτες του χρόνου. Ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ο εντυπωσιακός lunch μπουφές στo Lobby Bar (120 ευρώ/άτομο) αλλά και οι ξεχωριστές επιλογές to share στο Art Lounge (120 ευρώ/άτομο), φέρνουν φίλους και αγαπημένους γύρω από το festive τραπέζι για τις πιο νόστιμα ξεχωριστές και απολαυστικά ξέγνοιαστες στιγμές των γιορτών. Στο NEW Hotel όμως οι γιορτές δεν περιορίζονται μόνο στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Το Lobby Bar είναι το ιδανικό σημείο για καθημερινά lunch breaks από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, ενώ στο Art Lounge μπορείτε κάθε βράδυ να απολαύσετε ατμοσφαιρικά dinners με θέα 360 μοιρών στο γιορτινό κέντρο της Αθήνας. Και βέβαια, τα Σαββατοκύριακα η αγαπημένη συνήθεια της πόλης, το brunch του NEW, επιστρέφει και στους δύο χώρους του ξενοδοχείου. Info: Φιλελλήνων 16, 210 3273000.
Για κοσμοπολίτικες γιορτές, το Divani Apollon Palace & Thalasso στην Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει την απόλυτη πρόταση: ένα λαμπερό ρεβεγιόν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Aristotelis Divanis Congress Hall με 10μελές μουσικοχορευτικό σχήμα και 1960s διάθεση και φυσικά μπουφέ με εορταστικά καλούδια (200 ευρώ/άτομο, 100 ευρώ για παιδιά). Επιπλέον, εορταστικό gala σας περιμένει σας περιμένει και την Παραμονή των Χριστουγέννων στο Anemos Restaurant με ψητή γαλοπούλα με παραδοσιακή γέμιση, σεβίτσε καραβίδας με γλυκοπατάτα, κόλιαντρο, κρεμμύδι τουρσί και γάλα τίγρης και πολλά άλλα (150 ευρώ/άτομο, 80 για παιδιά) καθώς και πλούσια Brunch ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς (120 ευρώ/60 για παιδιά), όλα με θέα το απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού Κόλπου και με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Info: Αγίου Νικολάου 10 Βουλιαγμένη, 21 0 8911100.
Οι γιορτές με πολυτέλεια και αρχοντιά είναι μονόδρομος στα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρεταννία και King George και είναι μια καλή ευκαιρία τις γιορτές να τις ζήσετε με τη λάμψη που τους αξίζει. Την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επισκεφθείτε τo ανανεωμένο GB Roof Garden του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία και το βραβευμένο με αστέρι Michelin Tudor Hall και απολαύστε παρέα με φίλους και οικογένεια τη θέα της γιορτινής Αθήνας. Ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης μαζί με τους Chefs de Cuisine Νίκο Λιόκα και Νίκο Λειβαδιά επιμελούνται τα εορταστικά μενού για ένα ρεβεγιόν που θα σας μείνει αξέχαστο. Ενδεικτικά να σας πούμε ότι στη Μεγάλη Βρεταννία, την Παραμονή Χριστουγέννων θα απολαύσετε ζωντανή μουσική και μενού με παραδοσιακή γαλοπούλα με γέμιση κάστανα, αποξηραμένα φρούτα, σάλτσα Gravy και κολοκύθα, γλώσσα στο φούρνο με ραγού αστακού, κοφτό μακαρονάκι, άγρια μανιτάρια και μουσελίν vin jaune, χτένια σωτέ με κρέμα αυγού και πολλά ακόμη (360 ευρώ/άτομο), ενώ ανήμερα των Χριστουγέννων θα υπάρχει μπουφές και εορταστική μουσική με 260 ευρώ/άτομο. Αντίστοιχα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς το φιλέτο μόσχου και ο αστακός στα κάρβουνα, το λάχανο γεμισυό με καραβίδες και χτένια, τα λιγκουίνι από κάστανο με λευκή τρούφα και σάλτσα παλιωμένης παρμεζάνας είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που θα εντυπωσιάσουν (620 ευρώ/άτομο) για να έρθει η Πρωτοχρονιά με έναν εορταστικό μπουφέ και live μουσική (280 ευρώ/άτομο). Στο Tudor Hall, την Παραμονή Χριστουγέννων σας περιμένει βραδιά όπερας και παραδοσιακή γαλοπούλα με αποξηραμένα φρούτα, κάστανα, κουκουνάρι και σάλτσα κράνμπερι, σούπα μαϊντανόριζας με γλυκάδι μόσχου στα κάρβουνα, πετιμέζι και τραγανό κρεμμύδι, χοιρινό φιλέτο και πανσέτα με πουρέ κάστανο και πολλά ακόμη (350 ευρώ/άτομο), ενώ την ημέρα των Χριστουγέννων, η γαλοπούλα κάνει και πάλι την εμφάνισή της, σε ένα μενού που περιλαμβάνει φιλέτο μόσχου καρπάτσιο και ταρτάρ με γραβιέρα Κρήτης κράνμπερι και τρούφα, φρέσκολα με γαρίδες, λεμόνι κονφί, βανίλια, άνηθο και μπισκ γαρίδας και πολλά ακόμη (245 ευρώ/άτομο). Για την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, το Tudor Hall θα σερβίρει χτένια ψητά με πουρέ καρότο με miso και τζελ εσπεριδοειδών, tuille κόκκινης πιπεριάς και σάλτσας vaduvan αλλά και wagyu φιλέτο φουά γκρα, καπνιστό χέλι, τερίνα πατάτας και σάλτσα Périgueux μεταξύ άλλων (580 ευρώ/άτομο), ενώ ανήμερα την Πρωτοχρονιά, το μενού περιλαμβάνει σέλα αρνιού και ριγανάτο πουρέ πατάτας με σάλτσα λεμονοθύμαρο ή καλκάνι με μενταγιόν αστακού, χαβιάρι, πράσινα σπαράγγια και μπισκ αρωματισμένη με λεμονόχορτο, αλλά και καπνιστό σολομό και μπαλίκ, σαλικόρνια, ραπανάκι, shisho και ντρέσινγκ από εσπεριδοειδή, πάντα με ζωντανή μουσική (245 ευρώ/άτομο). Το Winter Garden της Μεγάλης Βρεταννίας φυσικά σας περιμένει τις παραμονές με ζωντανή μουσική, κρασί την παραμονή Χριστουγέννων και σαμπάνια την παραμονή Πρωτοχρονιάς, με συνοδευτικά. Info: Μεγάλη Βρεταννία, Βασιλέως Γεωργία 1 Α, King George Βασιλέως Γεωργίου 3Α, 2103330880, [email protected].
Το βραβευμένο ως Καλύτερο Hotel Restaurant της Ελλάδας, το μοναδικό Acropolis Secret στο rooftop του Divani Palace Acropolis, γιορτάζει φέτος για πρώτη φορά, έχοντας ανασχεδιαστεί καθολικά από το καλοκαίρι ώστε να το απολαμβάνουμε στο εξής και το χειμώνα. Με εκλεπτυσμένο στολισμό σε πλήρη αρμονία με το minimal design του και, δίνοντας έμφαση στην εκπληκτική θέα που προσφέρει περιφερειακά αλλά και μέσα από τη γυάλινη οροφή του, θα είναι το place-to-be για τις γιορτές. Απολαύστε μενού κορυφαίας γαστρονομίας την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς με ζωντανή μουσική καθώς και εορταστικά brunch ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς (160 ευρώ/άτομο, 80 για παιδιά). Συγκεκριμένα, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς το μενού ανέρχεται στα 300 ευρώ/άτομο (150 ευρώ για παιδιά) και περιλαμβάνει κολοκυθόσουπα με κρουτόν αστακού, σολομό μαριναρισμένο σε τσικουδιά και παντζάρι, wagyu με γαρίδες σε μια surf&turt επιλογή κυρίως και πολλά ακόμη. Και όλα αυτά πάντα με την καλύτερη θέα της πόλης, με την Ακρόπολη κυριολεκτικά στο πιάτο σας και με φόντο το Θέατρο Ηρώδη του Αττικού και το λόφο του Φιλοπάππου. Info: Παρθενώνος 19, Αθήνα, 210 9280100.
Στην καρδιά της πιο προνομιακής περιοχής της Αθήνας, το St. George Lycabettus Lifestyle Hotel, το βραβευμένο ξενοδοχείο με την «Καλύτερη Θέα της Ευρώπης» από τα World Luxury Hotel Awards, σας καλεί να γιορτάσετε με στυλ, λάμψη και εμπειρίες που θα σας μείνουν αξέχαστες. Η Παραμονή των Χριστουγέννων γίνεται το πιο λαμπερό γεγονός της σεζόν στο Le Grand Balcon και το La Suite Lounge, όπου το ταξίδι ξεκινά με ταρτάρ τόνου με πικάντικο αβοκάντο και ένα παιχνιδιάρικο χωνάκι με κρέμα από ψητό αχλάδι και χαβιάρι, συνοδευόμενο από μια βελούδινη σούπα γλυκοκολοκύθας με χτένι και ξινόκρεμα. Ακολουθεί ο εκλεπτυσμένος αστακός με μπεαρνέζ από παντζάρι και γλασαρισμένα λευκά σπαράγγια. Το highlight της βραδιάς είναι το φιλέτο γαλοπούλας γεμιστό με κάστανα και αποξηραμένα φρούτα, σερβιρισμένο με κρέμα καψαλισμένης γλυκοπατάτας και σάλτσα ροδιού. Ένας λαχταριστός χριστουγεννιάτικος κορμός με κάστανα και κόκκινο μπισκουί σας περιμένει για το τέλος (μενού 180 υερώ/άτομο). Όλα αυτά υπό τη συνοδεία της μοναδικής Valeria Siel και ενός δυναμικού DJ set από τη Sonic Events. Η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς αποκτά χρυσή λάμψη στο “Golden Glam Dinner”. Ξεκινήστε τη βραδιά σας με καβούρι με κουμ κουάτ και ένα κομψό τραγανό ταρτάκι με αυγοτάραχο Μεσολογγίου και πέρλες λεμονιού, συνοδεία σούπας αστακού αρωματισμένη με brandy, γαρίδα Αμβρακίου και μαύρη τρούφα. Τα κύρια πιάτα περιλαμβάνουν σφυρίδα με σάλτσα Beurre Blanc και υφές από κίτρινο παντζάρι, αλλά και βιολογικό φιλέτο μόσχου με μανιτάρια King oyster και σάλτσα Perigeaux (260 ευρώ/άτομο). Και όπως όλες οι ωραίες ιστορίες κρίνονται από το πόσο εντυπωσιακά τελειώνουν, ένα φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων και μπαλόνια γεμάτα ευχές για τη νέα χρονιά που απελευθερώνονται στον αττικό ουρανό ακριβώς όταν η ώρα χτυπήσει μεσάνυχτα. Κι όλα αυτά υπό τη μελωδική συνοδεία της Valeria Siel και ενός εκρηκτικού DJ set που θα κρατήσει το ρυθμό μέχρι το ξημέρωμα. Η πρώτη ημέρα του χρόνου ξεκινά με ένα Recovery Breakfast από τις 06:00 το πρωί, στην απόλυτη ηρεμία του Le Grand Balcon, με όλη την Αθήνα στα πόδια σας και τα χρώματα της πρώτης αυγής να ζωγραφίζουν τον ουρανό. Ελάτε με όλη την οικογένεια για το Festive Brunch Buffet (25 Δεκεμβρίου & 1 Ιανουαρίου), ένα γαστρονομικό carousel με ελληνικές γεύσεις, gourmet λιχουδιές, παραδοσιακά γλυκά και εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους: θεματικά παιχνίδια, popcorn, χριστουγεννιάτικες ταινίες και, φυσικά, μια μαγική επίσκεψη από τον Άγιο Βασίλη. Info: Κλεομένους 2, 210 7416191, online κράτηση εδώ.
Φέτος, στο γιορτινά στολισμένο 10 Urban Roof του Radisson Blu Park Hotel Athens, με εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και την αστραφτερή Αθήνα, το εορταστικό πνεύμα απογειώνεται με πολυτελή μενού και γκουρμέ δημιουργίες, μουσική DJ και εξαιρετική εξυπηρέτηση. Συγκεκριμένα, την Παραμονή Χριστουγέννων (135€/άτομο) σας περιμένουν συναρπαστικές γεύσεις, όπως καραβίδα με πουρέ κουνουπίδι και αφρό ginger και rib eye Black Angus, ενώ ανήμερα Χριστουγέννων στο μεσημεριανό (70€/άτομο) θα απολαύσετε κλασικές επιλογές, όπως παραδοσιακή γαλοπούλα με γλυκοπατάτα και σπαράγγια. Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς (220€/άτομο) θα υποδεχτείτε τον νέο χρόνο με χορταστικές και εντυπωσιακές δημιουργίες με πιάτα όπως καπνιστά χτένια και beef fillet dry-aged και ανήμερα Πρωτοχρονιάςθα ξεκινήσετε το 2025 με μοναδικές γεύσεις όπως σούπα κολοκύθας και κριθαρότο με γαρίδες (μεσημεριανό 70€/άτομο). Για όσους αγαπούν τη ζωντάνια της πόλης, η Πρωτοχρονιά μπορεί επίσης να γιορταστεί στο St’ Astra, με πανοραμική θέα στην Αθήνα και ειδικά διαμορφωμένα μενού. Info: Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, 6937357575, 10urbanroof.com, Δωρεάν parking.
Το NJV Athens Plaza στην Πλατεία Συντάγματος έχει οργανώσει για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, απολαυστικούς εορτασμούς συνδυάζοντας την γιορτινή ατμόσφαιρα με πλούσια μενού και ζωντανή μουσική. Το Gala Dinner της παραμονής Χριστουγέννων (180/άτομο με 1 κρασί για 2 άτομα) θα σας εντυπωσιάσει με επιλογές όπως βελουτέ από καπνιστό κουνουπίδι με φουντούκια, καραβίδες ποσέ, σχοινόπρασο και λάδι Chorizo, αλλά και με την παραδοσιακή σιγομαγειρεμένη γαλοπούλα γεμιστή με mousseline από μαύρη τρούφα, ψητό κυδώνι, γλασαρισμένα κάστανα, κρέμα σελινόριζας και sauce από μύρτιλα –υπάρχουν και vegetarian και vegan επιλογές διαθέσιμες. Την ημέρα των Χριστουγέννων το μενού ανέρχεται στα 150 ευρώ με 1 κρασί για 2 άτομα και περιλαμβάνει σούπα κάστανο καπουτσίνο με ξύσμα μαύρης τρούφας, τάρτα με κολοκύθα και γκοργκοντζόλα με καραμελωμένα πεκάν και φυσικά παραδοσιακή γαλοπούλα και πάλι, μεταξύ άλλων. Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, το Gala Dinner (250 ευρώ/άτομο) είναι εντυπωσιακό, με τερίνα φραγκόκοτας με σπαράγγια, φιστίκι και βατόμουρα, Vol-au-vent με ουρά αστακού, μανιτάρια κανθαρέλες, αφρό από το ζωμό του και χαβιάρι Οssetra, αλλά και φιλέτο μόσχου Black Angus, με πουρέ πατάτας με τρούφα, λαχανικά βουτύρου και sauce κόκκινου κρασιού. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται Welcome: Amusebouche + Cocktail, 1 φιάλη House Wine/2 άτομα, 1 Ποτήρι αφρώδους οίνου/άτομο και βασιλόπιτα. Κι αν αποφασίσετε να μείνετε στο σπίτι αυτές τις γιορτές, το NJV Athens Plaza σας φροντίζει και σε αυτή τη περίπτωση, με τις υπηρεσίες catering που προσφέρει και μπορείτε να βρείτε εδώ. Info: Λεωφ. Γεωργίου 2Α, 2103352555 | Ε. [email protected].
Σε έναν χώρο που συνδυάζει την αίγλη και την κομψότητα των μέσων του προηγούμενου αιώνα με τα urban living στοιχεία του σήμερα, στο Bungalow 7 θα απολαύσετε εορταστικά μενού τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπό τους ήχους live performances και DJ sets. Από το μενού της παραμονής των Χριστουγέννων (125 ευρώ/άτομο) δεν θα μπορούσε να λείπει το σήμα κατατεθέν της ημέρας, που δεν είναι άλλο από σούπα βελουτέ κάστανο, με την προσθήκη καραβίδας, σε ένα συνδυασμό που θα αποτελέσει την καλύτερη εισαγωγή στις κυρίως επιλογές, όπως το ταρτάρ μοσχάρι, το ραβιόλι παντζάρι με αστακό και yuzu αυγολέμονο ή πάπια με πουρέ topinambur και σάλτσα Perigueux. Ο γλυκός επίλογος γράφεται με προφιτερόλ με επικάλυψη gianduja, γιατί Χριστούγεννα και σοκολάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Σε ό,τι αφορά το μενού της παραμονής Πρωτοχρονιάς (165 ευρώ/άτομο), περιλαμβάνει και αυτό τη βελουτέ του, αλλά αυτή τη φορά από φρέσκα άγρια μανιτάρια, συνδυασμένη με τραγανό προζυμένιο ψωμί με βούτυρο τρούφας. Στη συνέχεια, το ταρτάρ καραβίδας ακολουθείται από νιόκι βουτύρου με σάλτσα νούμπουλο και τρούφα αλλά και φιλέτο μοσχάρι από τη Νάξο με supreme sauce και πατάτα dauphinois. Η σοκολάτα δεν θα μπορούσε να είναι απούσα και από εδώ, αφού για το γλυκό κλείσιμο ο pastry chef Φώτης Ρόης ετοιμάζει το Noir Eclat με namelaka σκούρας σοκολάτας, με ζελέ φραμπουάζ και ένα σοκολατένιο crumble στην κορυφή. Το γιορτινό γευστικό ταξίδι συνεχίζεται αφού το Bungalow 7 θα σερβίρει το a la carte brunch του και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, από τις 11:00, προσθέτοντας ορισμένες επιπλέον προτάσεις, ειδικά φτιαγμένες για την συγκεκριμένη περίοδο. Η εορταστική εμπειρία στο Bungalow 7 ολοκληρώνεται στο επιβλητικό μπαρ, όπου θα απολαύσετε την πολύ προσεκτικά δουλεμένη λίστα κοκτέιλ και ποτών, με θέα στον Σαρωνικό. Info: Λεωφ. Ποσειδώνος 110, Αστέρια Γλυφάδας, 21 1190 7001.
Μια ανάσα από την Ακρόπολη, στην οδό Φαλήρου 10, στο διώροφο νεοκλασικό που στεγάζει το εστιατόριο ΜΑΝΗΜΑΝΗ, ο επικεφαλής σεφ Ανέστης Ποιμενίδης και η ομάδα του, σχεδίασαν ένα εορταστικό μενού πέντε σταδίων για να απολαύσετε τις πιο γιορτινές ημέρες του έτους. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονια, λοιπόν, το μενού περιλαμβάνει ποτήρι αφρώδους οίνου και ξεκινάει με σούπα άγριων μανιταριών με καρπάτσιο τρούφας και καμένη κρέμα, αλλά και σαλάτα με παντζάρια εποχής, βινεγκρέτ φραμπουάζ, κατσικίσιο τυρί brülée και φουντούκι. Η συνέχεια έρχεται με ραβιόλι με χόρτα και αρωματικά, με σάλτσα παρμεζάνας και λάδι μυρωδικών, ενώ στο κυρίως θα βρείτε κόκορα με κρέμα γλυκιάς κολοκύθας, τερίνα πατάτας, τρομπέτες και Gastrique εσπεριδοειδών. Το γλυκό τελείωμα θα έρθει με σοκολάτα γάλακτος, με καραμέλα raspberry, τραγανή βάφλα και κάστανο, σε ένα πάντα value for money μενού (€55/άτομο), όπως μας έχει συνηθίσει το ΜΑΝΗΜΑΝΗ. Το εστιατόριο θα είναι ανοιχτό Ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Info: Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη Ακρόπολη, 210 9218180, Δευτέρα – Κυριακή 14.00 – 23.00, @manhmanhrestaurant.
Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Δημητρακοπούλου 7 όπου στεγάζεται το Esthiō, ο Michelin guide Chef Έλβι Δημήτρη Ζύμπα με τον συνεργάτη του Στασινό Λίτσα και την ομάδα τους, παρουσιάζουν ένα εορταστικό μενού πέντε πιάτων (55 ευρώ/άτομο) που ενώνει τη βαλκανική με την ελληνική κουζίνα για ένα ακόμα ξεχωριστό γαστρονομικό ταξίδι την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Συνδυάζοντας τοπικά κρασιά και ενδοσκοπική μουσική, το Esthiō σας περιμένει να αποχαιρετήσετε παρέα, σε ένα φιλόξενο χώρο, τον χρόνο που φεύγει και να υποδεχτείτε το νέο έτος με τον καλύτερο τρόπο. Στο μενού σας περιμένει σούπα Κολοκύθας με κριτσίνι, φέτα και ρόδι, μπαρμπούνι Σαβόρο με σταφίδα, δεντρολίβανο και παλαιωμένο ξίδι, χειροποίητο ζυμαρικό με φραγκόκοτα, άγρια μανιτάρια και τρούφα, ψητό γουρουνόπουλο με κρέμα σελινόριζας και κάστανο και για τον γλυκό επίλογο μελόπιτα Σίφνου και μελομακάρονο με πορτοκάλι και κυδώνι. Το εστιατόριο θα είναι ανοιχτό Ανήμερα Χριστουγέννων καιΠρωτοχρονιάς. Info: Δημητρακοπούλου 7, Κουκάκι, 213 0452865, Τρίτη – Παρασκευή 14.00 – 23.30 | Σάββατο 14.00 – 00.00 | Κυριακή 14.00 – 22.00, @esthio.athens.
Στο Ark της Γλυφάδας για μια ολιστική εμπειρία γεύσεων και ψυχαγωγίας
Στην άκρη των εμβληματικών «Αστεριών» της Γλυφάδας, το Ark, όπως καθημερινά, έτσι και σε αυτή την ειδική περίσταση, στηρίζει την ελληνική κουζίνα μέσα από ένα μενού που έχει επιμεληθεί ο chef Γιάννης Μπαξεβάνης, με πιάτα που έχουν κάτι από τις παιδικές μας αναμνήσεις, δοσμένα με τη σύγχρονη ματιά του και πάντα με βάση τις πρώτες ύλες του τόπου μας. Το γευστικό ταξίδι της παραμονής των Χριστουγέννων ξεκινά με σούπα κολοκύθας και μανιταριών με τρούφα, «αφυπνίζοντας» με τον καλύτερο τρόπο τον ουρανίσκο για το δεύτερο πιάτο που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από ρολό βιολογικής γαλοπούλας με κρεμμυδάκια και γέμιση από κάστανα, δαμάσκηνα και σταφίδες με ρούμι. Συνέχεια έχει μια άκρως εορταστική σαλάτα, με υφές παντζαριού, πράσινο λεμόνι και φρέσκο τυρί ενώ για κυρίως ο chef Γιάννης Μπαξεβάνης ετοιμάζει τριλογία με χοιρινό φιλέτο, καρέ αρνί και μοσχαρίσια μάγουλα. Για το τέλος, οι φιλοξενούμενοι του Ark θα απολαύσουν παραδοσιακό κορμό Χριστουγέννων με σοκολάτα manjari, μαρμελάδα κάστανο και κρέμα από καραμελωμένα φουντούκια. Το καλωσόρισμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς γίνεται με μους άγριων μανιταριών και φουντουκιού με προζυμένιο ψωμί, ενώ το πρώτο πιάτο περιλαμβάνει ραβιόλι κολοκύθας, μους από κατσικίσιο τυρί και αφρό φασκόμηλου. Η συνέχεια θα κάνει όσους πιστεύουν ότι το ψάρι δεν είναι για αυτή την περίοδο να αναθεωρήσουν, αφού ο chef ετοιμάζει φρέσκο μπακαλιάρο με μαύρο χαβιάρι και σάλτσα αχινού μαζί με πουρέ πατάτας. Το κυρίως πιάτο συνιστά τον απόλυτο συνδυασμό πρώτων υλών, αφού περιλαμβάνει φιλέτο μοσχαριού σε κρούστα, γεμιστό με άγρια μανιτάρια και σπανάκι καθώς και σάλτσα μανιταριών. Ο γλυκός επίλογος γράφεται με δύο εναλλακτικές, περιλαμβάνοντας απαλή κρέμα από αγριοκάστανα Marroncini αλλά και σοκολάτα Jivara με ζελέ από μανταρίνι και περγαμόντο, κάστανο vermicelli και σάλτσα με άρωμα γιασεμί. Η γαστρονομική εμπειρία, που προσφέρουν ο έμπειρος chef Γιάννης Μπαξεβάνης και η ομάδα του, ολοκληρώνεται ιδανικά με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, υπό τη μελωδική φωνή της Αθηνάς Ρούτση, η οποία έχει πολυετή παρουσία στον χώρο. Και για όσους η μουσική κάνει ιδανικό ταίρι με το ποτό, δεν έχουν παρά να επιλέξουν από την συλλογή των γευστικών signature cocktails και των εξαιρετικών κρασιών της λίστας. Info: Γρ. Λαμπράκη 2, Γλυφάδα, 2108948882.
Μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον του Golf της Γλυφάδας, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποκτούν μια ξεχωριστή λάμψη, ιδανική για να μοιραστείτε μοναδικές στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο σεφ του Colonial Νίκος Δραντάκης έχει ετοιμάσει δύο εκλεκτά μενού γεμάτα νοστιμιά, φτιαγμένα με τα πιο φρέσκα υλικά. Την παραμονή Χριστουγέννων, το μενού (75 ευρώ/άτομο) σας επιφυλάσσει τερίνα πατάτας με μπρεζέ μοσχάρι, ζελέ σελινόριζας, demi-glace λαχανικών, για κυρίως σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια short ribs με φρέσκα άγρια μανιτάρια εποχής, πουρέ πατάτας και fluid από δαμάσκηνο μεταξύ άλλων, ενώ στο μενού Παραμονής Πρωτοχρονιάς (95 ευρώ/άτομο) το φιλέτο μοσχαριού με πουρέ μαύρου και πορτοκαλί καρότου, μορχέλες και demi-glace με Porto θα είναι το κυρίως που θα εντυπωσιάζει. Το δείπνο θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, με τους Velvet Project την παραμονή Χριστουγέννων και το μουσικό σχήμα του Άγγελου Τσίγα την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, να δίνουν ωραία ενέργεια, ιδανική για τις γιορτές. Στο Colonial οι γιορτές όμως δεν περιορίζονται μόνο στις παραμονές. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, το τελευταίο BBQ & Street Food Eats της χρονιάς στις 21 Δεκεμβρίου, θα μοιάζει με απόδραση στην εξοχή, αμέσως μετά τα γιορτινά ψώνια. Μέσα στο καταπράσινο τοπίο του γκολφ το μεσημέρι του Σαββάτου θα γεμίσει με γεύσεις και ζωντάνια, υπό τους ρυθμούς του DJ. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά το πλούσιο Brunch που έχει πλέον καθιερωθεί, είναι το πιο όμορφο και γευστικό ξεκίνημα της χρονιάς. Ιδανικός προορισμός για οικογένειες με παιδιά, το Colonial προσφέρει, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, έναν μεγάλο κήπο με παιδική χαρά όπου τα παιδιά παίζουν και χαίρονται και οι γονείς μπορούν να απολαμβάνουν στον ήλιο τον καφέ και το brunch τους. Info: Γκολφ Γλυφάδας, 210 3420002.
Ο βραβευμένος σεφ Νίκος Καραθάνος και η ομάδα του έχουν ετοιμάσει για την γιορτινή περίοδο γεύσεις που συμπυκνώνουν το πνεύμα των ημερών, στο ATENO Cook & Deli, στον πολυσύχναστο πεζόδρομο του κέντρου της πόλης, στην Αιόλου. Ήδη από τις 18 Δεκεμβρίου και έως την ημέρα των Χριστουγέννων το μενού εμπλουτίζεται με πιάτα που θα έχουν ως συστατικά τα άγρια μανιτάρια, την κολοκύθα, την τρούφα αλλά και τραγανό χοιρινό, κάστανο, μπαχαρικά και αρωματικά από ολόκληρη την Ελλάδα. Ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα πιάτα θα βρείτε επιλογές όπως Σούπα κολοκύθας με πορκέτα μαύρου χοίρου και αφρό μοσχοκάρυδου, Καρπάτσιο γαρίδας σε αρώματα Ασίας, σούσι ντολμαδάκι και γιαούρτι wasabi, αλλά και τραγανή πανσέτα με πατατοσαλάτα, αρωματικά, πιπεριά Φλωρίνης και μουστάρδα. Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ειδικότερα, το ΑΤΕΝΟ ετοιμάζει ένα μενού πέντε πιάτων (75 ευρώ/άτομο), στο οποίο θα βρείτε μεταξύ άλλων σούπα κάστανο με γαρίδες και πικραμύγδαλο, καραβίδα με κουνουπίδι, κάρυ και σούσι καραβίδας αλλά και Teres major σε αρώματα Ασίας, με κολοκύθα σε διάφορες υφές και κάστανα. To πρωτοχρονιάτικο μενού θα προσφέρεται από τις 17.00, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους καλεσμένους να επιλέξουν την ώρα που επιθυμούν να δειπνήσουν, χωρίς περιορισμούς στα ωράρια. Γενικότερα, όμως, σε όλες τις γιορτές το ATENO θα παραμείνει ανοικτό από το πρωί έως αργά το βράδι, για καφέ και πρωινό, για τα υπέροχα σάντουιτς του, για μεσημεριανό και βραδινό, σε έναν από τους πιο όμορφους, ιστορικούς και γεμάτους ζωντάνια δρόμους της Αθήνας. Στο χώρο του ισογείου, στη γωνιά του deli, διατίθεται μια προσεγμένη συλλογή προϊόντων, επιλεγμένων για την κουζίνα σας αλλά και για δώρα. Info: Αιόλου 52 & Μιλτιάδου, Αθήνα, 210 3223223.
Ο σεφ Μανώλης Γαρνέλης έχει δημιουργήσει δύο αποκλειστικά μενού, με έμπνευση από την ελληνική παράδοση και με δημιουργικές πινελιές, που θα ενθουσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Για την Παραμονή Χριστουγέννων, το μενού (120 ευρώ/άτομο, wine pairing 50 ευρώ/άτομο) ξεκινά με την κλασική και αγαπημένη ταραμοσαλάτα για να συνεχίσει με κρεμμυδόπιτα με φύλλο γιαουρτιού και εσπεριδοειδή, χτένι με γκρεμολάτα μυρωδικών, σφυρίδα με μπολονέζ γαρίδας και το φιλέτο Black Angus με αγκινάρα Ιερουσαλήμ. Για το γλυκό φινάλε, η σοκολάτα με κόκκινα φρούτα και σορμπέ βατόμουρο κλέβει τις εντυπώσεις. Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, το μενού (120 ευρώ/άτομο, wine pairing 50 ευρώ/άτομο) περιλαμβάνει εκλεκτές γεύσεις όπως φιλέτο μόσχου ταρτάρ, βελουτέ από λευκές χειμερινές ρίζες με σολομό, καραβίδα ταρτάρ και χοιρινό Ibérico με «ριζότο» σελινόριζας. Η βραδιά ολοκληρώνεται με το αριστοτεχνικό Mont Blanc και την παραδοσιακή βασιλόπιτα. Info: Βρασίδα 13, Αθήνα, 210 7210501.
Το Hard Rock Cafe Athens σας προσκαλεί σε μια εορταστική εμπειρία που συνδυάζει την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων με ζωντανή μουσική, δυναμικά DJ sets και μοναδικές γεύσεις. Για την Παραμονή Χριστουγέννων, η βραδιά θα ξεκινήσει με δυναμικό DJ set από τις 20:30 έως τις 00:30 και θα κορυφωθεί με τη ζωντανή εμφάνιση των Loop Station (21:30-00:30). Στο μενού σάς περιμένουν γιορτινές γεύσεις, όπως το Cranberry Burger, τα Baby Back Ribs με barbecue sauce και το Festive Dinner με σιγοψημένο στήθος γαλοπούλας και κλασική γέμιση, γιατί δεν υπάρχουν Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα. Την ημέρα των Χριστουγέννων θα ανακαλύψετε το γιορτινό DJ set από 15:00 έως 19:00 και θα απολαύσετε πιάτα όπως το Mushroom Swiss Burger και το Classic Smash Burger, με γλυκό φινάλε το Caramel Apple Cheesecake. Υποδεχτείτε το νέο έτος την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς με ρυθμό και στυλ με DJ set από τις 20:30 έως και τις 00:30 και τους Loop Station από 21:30 έως 00:30. Η Berry Salad, το Steak & Frites και το Polar Express-O cocktail θα φτιάξουν την τέλεια ατμόσφαιρα για να γιορτάσετε την αλλαγή του χρόνου. Το Sleighride Sangria και το Blackberry Rocker υπόσχονται να απογειώσουν την τελευταία νύχτα του χρόνου, μαζί με ένα ποτήρι Prosecco που θα προσφερθεί σε όλους τους καλεσμένους για την πρόποση του καλωσορίσματος του 2025. Info: Αδριανού 52, Μοναστηράκι, 210 3245170.
Αυτές οι γιορτές συμπίπτουν με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εμφάνιση του Gallina, το κοσμοπολίτικο εστιατόριο που με τον ιδιαίτερο γιορτινό στολισμό του που συνδυάζεται άψογα με την μοντέρνα επίπλωση, το φτιαγμένο στο χέρι μωσαϊκό από ελληνικό μάρμαρο και τα έργα τέχνης σύγχρονων καλλιτεχνών διεθνούς φήμης, εντυπωσιάζει συνεχώς. Για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τα δύο μενού (170 και 210 ευρώ αντίστοιχα) – ένα διαφορετικό για κάθε βραδιά – περιλαμβάνουν το καλωσόρισμά τους με ωραία canapés, ενώ ακολουθούν έξι στάδια τα οποία ξεχωρίζουν για τις επιλεγμένες πρώτες ύλες τους, τους συνδυασμούς, την αριστοτεχνική τους παρουσίαση αλλά κυρίως γεύση: Στρείδια, χαβιάρι, μαύρη και λευκή τρούφα, βασιλικά χτένια με σελινόριζα, φουντούκια και beurre noisette σάλτσα, Beef Wellington με σάλτσα perigeux, καλκάνι με λευκά σπαράγγια, αστακός με μανιτάρια και bisque σάλτσα, φασιανός, Sorbet Σαμπάνιας & Ossetra Χαβιάρι, συνδυάζονται στα πιάτα και αντανακλούν την λάμψη των ημερών. Ο επίλογος γράφεται με τα επιδόρπια που ολοκληρώνουν με τον πιο γλυκό τρόπο τη γευστική εμπειρία. Όλα τα παραπάνω, έχει επιμεληθεί ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ, Παύλος Κυριάκης ο οποίος αποδεικνύει καθημερινά το σεβασμό του στην πρώτη ύλη και τα φρέσκα υλικά. Στην κουζίνα του Gallina συνεργάζεται με τον chef de cuisine Χρήστο Χίτο και την εξαιρετική pastry chef Κωνσταντίνα Κροέλλ. Κάτι ακόμα για το οποίο ξεχωρίζει το Gallina είναι η λίστα των κρασιών του, αποτελούμενη από περισσότερες από 700 ετικέτες, τόσο από τον διεθνή όσο και από τον ελληνικό αμπελώνα. Πολλά από τα κρασιά του καταλόγου διατίθενται στην Ελλάδα κατ’ αποκλειστικότητα στο εστιατόριο, ενώ υπάρχει διαθέσιμη μια πολύ πλούσια λίστα κρασιών σε ποτήρι που ξεπερνά τις 30 προτάσεις. Για τις γιορτές θα υπάρξουν ουκ ολίγες εκπλήξεις με σπάνια κρασιά από το κελάρι να ανοίγονται καθημερινά και να προσφέρονται ακόμη και σε ποτήρι. Info: Μάρκου Μπότσαρη 49, 2109237425, https://www.gallina.gr/reservations
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]