Του κόσμου... τα γλυκά
Πες μου τι γλυκό σ’ αρέσει να σου πω πού να ταξιδέψεις. Το click@Life συγκέντρωσε τα διασημότερα γλυκά του κόσμου και αποκαλύπτει από πού «κρατάει η σκούφια τους»!
Σιροπιαστά, πάστες, του κουταλιού, βουτυράτα, μπισκοτοειδή, σοκολατένια. Όποιο κι αν προτιμάτε, σε όλα υπάρχει τόπος καταγωγής και μια χώρα για να τα απολαύσετε στην αυθεντική τους εκδοχή.
Γαλακτομπούρεκο
Ξεκινώντας από τα κοντινά, το Γαλακτομπούρεκο είναι ένα ελληνικότατο επιδόρπιο, πλούσιο σε κρέμα με τραγανό φύλλο και σιρόπι. Συναντάται σε ταψί με πάνω κάτω φύλλο ή και σε ρολό. Το όνομά του προκύπτει από την ελληνική λέξη γάλα και την τουρκική bourek που σημαίνει πίτα.
Μπακλαβάς
Μπακλαβά συναντά κανείς σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών, ενώ πρόσφατα ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο για την κατοχύρωσή του. Το γλυκό έχει σαφείς επιρροές από τη βυζαντινή κουζίνα όπου συναντώνται συναφή γλυκά, ενώ η τουρκική πόλη Gaziantep φημίζεται για τον μπακλαβά της καθώς θεωρείται ως η πόλη στην οποία γεννήθηκε το γλύκισμα. Εξαιρετικά όμως, είναι και τα βουτυράτα μπακλαβαδάκια Βηρυτού από τον Λίβανο. Χαρακτηριστικό του Μπακλαβά είναι το τραγανό φύλλο, η γέμιση από φιστίκι ή καρύδι και το πλούσιο σιρόπι.
Black forest (Schwarzwälder Kirschtorte)
Στα αγγλικά λέγεται «Black forest», στα γερμανικά «Schwarzwälder Kirschtorte» και σε ακριβή ελληνικό λόγο μεταφράζεται ως «Τούρτα κερασιού Black forest». Όπως και αν το ζητήσετε πάντως, οι ζαχαροπλάστες φτιάχνουν εδώ και πολλά χρόνια το ίδιο γλυκό. Πρόκειται για μια αφράτη τούρτα με σοκολατένιο παντεσπάνι, σαντιγί και κεράσια ανάμεσα στις στρώσεις. Λέγεται ότι κατάγεται από τη Γερμανία όπου βρίσκεται και το κανονικό δάσος Black Forest, αν και μάλλον δεν έχει σχέση τόσο με το ίδιο το δάσος, ούτε μοιάζει με αυτό, όπως πιστεύουν μερικοί. Συναντάται επίσης, στην Αυστρία και την Ελβετία. Την ονομασία του πήρε κατά τα λεγόμενα από το λικέρ κερασιού Schwarzwälder Kirsch που προέρχεται από το Black Forest της Γερμανίας. Στην Αμερική φτιάχνουν συχνά Black Forest χωρίς αυτό το λικέρ, γεγονός που οδήγησε την γερμανική νομοθεσία να κατοχυρώσει ως αυθεντική Black Forest μόνο εκείνη που χρησιμοποιεί αυτό το λικέρ.
Αpfelstrudel (apple strudel)
Παραδοσιακό βιεννέζικο γλυκό που όμως, έχει συνδεθεί πολύ και με τη Γερμανία αλλά και με τις χώρες της πρώην Αυστροουγγαρίας. Πρόκειται για ένα γλυκό ρολό από χοντρή σφολιάτα, με γέμιση από μήλα, ζάχαρη και κανέλα. Strudel σημαίνει στα γερμανικά «δίνη», «στροβιλισμός» εξ ου και το σχήμα του γλυκού και έχει ρίζες στον τουρκικό μπακλαβά. Η πρώτη συνταγή strudel ανακαλύφθηκε το 1696 και πρόκειται για χειρόγραφη βιεννέζικη συνταγή.
Tiramisu
Με τόπο καταγωγής του την Ιταλία, το tiramisu έχει κλέψει καρδιές παγκοσμίως. Φτιαγμένο με πλούσια κρέμα από τυρί (mascarpone), σαβαγιάρ (μαλακά μπισκότα βουτηγμένα σε καφέ με γάλα) και πασπασλισμένο με μια γενναία δόση από κακάο, το tiramisu σημαίνει «σήκωσέ με» στα ιταλικά. Διαμάχη έχει ξεσπάσει για τον ακριβή τόπο γέννησής του. Πολλοί πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε στη Σιένα, ενώ άλλοι στο Treviso.
Δάχτυλα κυριών
Μια παραδοσιακή συνταγή που έρχεται απευθείας από την Κύπρο. Θυμίζει στη γεύση τον μπακλαβά, αλλά με αρκετές διαφορές από αυτόν. Το όνομά του προήλθε όταν το γλυκό σερβιρόταν στα σπίτια μεταξύ των κυριών. Επίσης, το μακρόστενο σχήμα του θυμίζει γυναικεία δάχτυλα. Είναι ένα τηγανητό σιροπιαστό γλυκό από φύλλο και γέμιση από αμύγδαλα και μπαχαρικά, ενώ για να είναι πλήρως επιτυχημένο, πρέπει να είναι πολύ πολύ τραγανό.
Κρέπα
Η λέξη «crepe» προέρχεται από τη λατινική λέξη «crispa» που σημαίνει κατσαρός. Η ακριβής καταγωγή της κρέπας είναι η Βρετάνη και πια θεωρείται μία από τις εθνικές γεύσεις της Γαλλίας, αν και είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Αμερική (pancakes). Σερβίρεται συνήθως με διαφόρων ειδών γέμιση, από την απλούστερη μόνο με ζάχαρη, μέχρι την πιο περίπλοκη και πλούσια με παγωτό, σιρόπι, σοκολάτα, γλυκό του κουταλιού και ό,τι βάλει ο νους σας.
Μille-feuille
Γνωστό και ως «Napoleon», το mille-feuille σημαίνει στα γαλλικά 1000 φύλλα. Αν και ο ακριβής τόπος καταγωγής του είναι άγνωστος, η Γαλλία κατέχει τα πρωτεία στην παρασκευή του mille-feuille και ειδικά στο Παρίσι μπορείτε να γευτείτε από τα καλύτερα και πιο γευστικά mille-feuille του κόσμου. Παραδοσιακά φτιάχνεται από τρία φύλλα σφολιάτας χωρισμένα μεταξύ τους με δύο παχιές στρώσεις κρέμας βανίλιας, ενώ μερικές φορές στην κρέμα προστίθεται και σαντιγί ή μαρμελάδα ή ακόμα και σοκολάτα ή φράουλες. Η κορυφή συνήθως, πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη, τρούφα ή αμύγδαλα.
Fondue σοκολάτας
Αν και στο μυαλό μας το fondue σοκολάτας έχει ταυτιστεί με τη Γαλλία, η πρώτη μαρτυρία για το fondue τυριού προέρχεται από τη Ζυρίχη το 1699. Παρ’ όλα αυτά εξελίχθηκε και πήρε διάφορες μορφές (με σοκολάτα, λάδι, τυρί, μέλι κτλ). Το fondue σοκολάτας έχει στο κατσαρολάκι του ζεστή ρευστή σοκολάτα στην οποία βουτάς κομμάτια φρούτων. Το fondue έχει ειδικό σκεύος, πιρούνια και πιατάκια.
Sacher Τorte
Η αυθεντική βιεννέζικη Sacher Torte είναι ένα από τα πιο διάσημα γλυκά παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια. Από το 1832 η αυθεντική συνταγή της Sacher Torte είναι επτασφράγιστο μυστικό του ομώνυμου ξενοδοχείου της Βιέννης και μόνο η αυθεντική φτιάχνεται με τη συγκεκριμένη συνταγή. Η βάση της είναι ένα σοκολατένιο κέικ, με μια λεπτή γέμιση από μαρμελάδα βερίκοκο, απλωμένη με το χέρι. Το σοκολατένιο γλάσο που την καλύπτει είναι ίσως, το πιο ελκυστικό κομμάτι του συγκεκριμένου γλυκού που το κάνει παράλληλα και τόσο όμορφο.
Panettone
Αυθεντικό μιλανέζικο γλυκό, αν και δεν έχει κατοχυρώσει της προέλευσή του, που καταναλώνεται κυρίως τα Χριστούγεννα. Μοιάζει με ψηλό, κυλινδρικό γλυκό ψωμί με σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα ή κομματάκια σοκολάτας. Συναντάται πολύ συχνά και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως στη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, τη Βολιβία και αλλού. Είναι σήμα κατατεθέν του Μιλάνου και προέρχεται από την ιταλική λέξη «panetto» που σημαίνει μικρό καρβέλι ψωμί. Συνήθως έχει ύψος 12-13 εκατοστά και βάρος μέχρι ένα κιλό.
Pana cotta
Είναι ένα παραδοσιακό κρεμώδες ιταλικό γλυκό από γάλα, κρέμα και ζάχαρη, μαζί με ζελατίνη. Αφού αναμειχθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους, ψύχονται προκειμένου να κρυώσουν και να πήξουν. Οι ρίζες της Pana cotta είναι από τη Βόρεια Ιταλία και την περιοχή του Piemonte, αλλά είναι δημοφιλές γλυκό σε ολόκληρη τη χώρα και σερβίρεται με φρούτα (μούρα ή φράουλα), σοκολάτα ή καραμέλα. Η δημιουργία της Pana cotta λέγεται ότι προήλθε από τον ηπειρωτικό Βορρά της Ιταλίας όπου η κρέμα υπήρχε σε αφθονία και τρωγόταν σκέτη με φουντούκια ή φρούτα. Στη συνέχεια λέγεται ότι οι κάτοικοι την έπηζαν με τον ζωμό από βρασμένα κόκκαλα ψαριών, μέχρι να φτάσουμε στον σύγχρονο τρόπο παρασκευής της με ζελατίνη.
Macaron
Το macaron κατάγεται από τη Γαλλία και φτιάχνεται από αυγά, ζάχαρη, άρωμα πικραμύγδαλου, χρώμα και συνήθως γεμίζεται με κρέμα ή μαρμελάδα. Εντύπωση κάνουν τα διάφορα χρώματα των macaron και οι διαφορετικές γεύσεις που μπορεί να τα βρει κανείς. Από τη στιγμή που στην Αγγλία χρησιμοποιήθηκε ο όρος «macaroon» για να υποδηλώσει το μικρό κέικ καρύδας, δημιουργήθηκε μπέρδεμα σχετικά με την κανονική ονομασία του γλυκού με αποτέλεσμα συχνά το macaron να μπλέκεται με το macaroon. Για αυτό προσοχή στις απομιμήσεις...
ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ