Τα... περίεργα του Oktoberfest
Το φετινό Oktoberfest θα διεξαχθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου και για μια ακόμη χρονιά αναμένεται να καταναλωθούν εκεί εκατομμύρια λίτρα μπύρας από εκατομμύρια επισκέπτες από όλη τη Γερμανία και τον κόσμο.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη γιορτή μπύρας σε όλο τον κόσμο από το Oktoberfest, στο Μόναχο. Εκεί συγκεντρώνονται κάθε φθινόπωρο οι λάτρεις του… χρυσού ποτού και για 16 μέρες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να καταναλώνουν… μπύρα από τις τοπικές ζυθοποιίες.
Το φετινό Oktoberfest θα διεξαχθεί από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου και για μια ακόμη χρονιά αναμένεται να καταναλωθούν εκεί εκατομμύρια λίτρα μπύρας από εκατομμύρια επισκέπτες από όλη τη Γερμανία και τον κόσμο.
Όλα ξεκίνησαν από ένα βασιλικό γάμο στη Βαυαρία το 1810 και σήμερα τα λιβάδια του Μονάχου έχουν εξελιχθεί στον παράδεισο κάθε οπαδού της μπύρας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φορέσετε τις παραδοσιακές στολές και τα καπέλα και να ξεχυθείτε κι εσείς στη γιορτή με ένα ποτήρι μπύρας ανά χείρας.
Το Oktoberfest είναι πια ένα παγκόσμιο γεγονός που γιορτάζεται σε πολλές μπυραρίες όλου του κόσμου, μεταξύ των οποίων και αυτών στην Ελλάδα, οπότε αξίζει να ρίξουμε μια ματιά σε κάποια… περίεργα του φεστιβάλ, πέρα από τα προφανή που όλοι γνωρίζουμε. Και όπου και αν περάσετε το Oktoberfest, εμείς δεν έχουμε παρά να σας ευχηθούμε… άσπρο πάτο!
Όσα ίσως δεν γνωρίζετε για το Oktoberfest
• Θα ήταν λογικό το Oktoberfest να ξεκινά τον Οκτώβρη. Για ποιο λόγο θα είχε άλλωστε αυτό το όνομα; Ο λόγος που αρχίζει όμως το Σεπτέμβρη είναι απλός και σχετίζεται με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Γερμανία τα βράδια του Οκτώβρη. Για να εξασφαλιστεί λοιπόν η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, «μετακινήθηκε» το φεστιβάλ στο τέλος του Σεπτεμβρίου, τότε που ο καιρός είναι πιο γλυκός και συνεχίζει να διατηρεί το όνομα Oktoberfest αφού παραδοσιακά τελειώνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη.
• Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο, αλλά στην αρχή δεν προσφερόταν μπύρα στο Oktoberfest. Το αλκοόλ μπορούσε να αγοραστεί μόνο έξω από το χώρο του φεστιβάλ. Οι αρχές σύντομα συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να ανοίξουν το χώρο του Oktoberfest στους πωλητές μπύρας και τότε ήταν που οι παραδοσιακές μπυραρίες έγιναν δημοφιλείς.
• Μόνο μπίρα που πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και παρασκευάζεται μέσα στα όρια της πόλης του Μονάχου, επιτρέπεται να σερβίρεται στο Oktoberfest. Οι ζυθοποιίες που μπορούν να παράγουν μπίρα Oktoberfest, βάσει των κριτηρίων είναι οι 6 μεγάλες ζυθοποιίες του Μονάχου: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner-Bräu, Spatenbräu, Staatliches Hofbräu-München.
• Το Oktoberfest του Μονάχου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή παραδοσιακά φεστιβάλ στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών απασχολούνται σε πλήρη απασχόληση, περίπου 8 χιλιάδες εργαζόμενοι και άλλοι 4 χιλιάδες, σε μερική απασχόληση. Ένα ρεκόρ έσπασε το 1985 όταν 7,1 εκατομμύρια άτομα συμμετείχαν στη γιορτή. Η μεγαλύτερη από της μπυραρίες, η «Hofbrau-Festhalle» χωράει μέχρι και 10 χιλιάδες άτομα στη σκηνή της.
• Είθισται ο δήμαρχος του Μονάχου να ανοίγει το πρώτο βαρέλι μπύρας κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ και κάθε χρονιά υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν με ενθουσιασμό αυτή τη στιγμή βάζοντας στοιχήματα για τις προσπάθειες που θα χρειαστούν για να τα καταφέρει. Το ρεκόρ είναι δύο προσπάθειες, ενώ στο παρελθόν έχουν χρειαστεί ακόμη και 19!
• Τα γραμματόσημα στις επιστολές που στέλνονται μέσω των γραμματοκιβωτίων του Oktoberfest, είναι μοναδικά και ως εκ τούτου αποκτούν άμεσα αξία στην αγορά των συλλεκτών.
• Οι μπάντες παίζουν στις συναυλίες ένα τραγούδι «prost» (το γερμανικό αντίστοιχο του «γεια μας» με το τσούγκρισμα των ποτηριών) σε κάθε σκηνή κάθε 7 λεπτά και υπολογίζεται πως κάθε φορά που παίζεται ένα τραγούδι, το φεστιβάλ κερδίζει πάνω από 3 χιλιάδες ευρώ εξαιτίας της ποσότητας της μπύρας που καταναλώνεται από όλους που τσουγκρίζουν τα ποτήρια και έπειτα πίνουν από αυτά.
• Οι μόνιμοι εργαζόμενοι του Oktoberfest βγάζουν περίπου 14 χιλιάδες ευρώ κατά τη διάρκεια των 16 ημερών του φεστιβάλ. Αν θέλετε να είστε ένας από αυτούς, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση ένα χρόνο πριν και να ξέρετε τουλάχιστον κάποια βασικά γερμανικά.
• Το Oktoberfest έχει ακυρωθεί 24 φορές στο παρελθόν. Δύο φορές από επιδημίες χολέρας (1854 και 1873), μία φορά εξαιτίας του Γαλλοπρωσικού πολέμου (το 1870) και έπειτα κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων. Πιο συγκεκριμένα, από το 1914 μέχρι το 1918, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος παρεμπόδισε τους εορτασμούς, και το 1919 και το 1920 διεξήχθη μόνο ένα «Autumn Fest». Το 1923 και το 1924 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πληθωρισμού. Το 1933 η βαυαρική σημαία αντικαταστάθηκε από τη σημαία με τη σβάστικα και μετά το διάλειμμα από το 1939 μέχρι το 1945 λόγω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τρία χρόνια πραγματοποιήθηκε μόνο το «Autumn Fest», με την απαγόρευση οποιασδήποτε μπύρας που είχε παραπάνω αλκοόλ από την κανονική μπύρα. Το Oktoberfest επέστρεψε το 1949 και από τότε συνεχίζει ακάθεκτο μέχρι σήμερα.
• Κάθε χρόνο υπάρχουν αρκετά προβλήματα με νέους που υπερεκτιμούν την ικανότητά τους στη διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, ξεχνώντας ότι η μπύρα έχει 7,5 με 8% αλκοόλ. Έτσι λιποθυμούν από τη μέθη και στα γερμανικά αποκαλούνται «Bierleichen», δηλαδή «πτώματα μπύρας».
• Το Σινσινάτι του Οχάιο ισχυρίζεται ότι διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο αυθεντικό Oktoberfest στις ΗΠΑ, μαζεύοντας περίπου 500 χιλιάδες άτομα στις δύο μέρες της διοργάνωσής του. Και αν σκεφτεί κανείς ότι το βαυαρικό Oktoberfest μαζεύει 6 περίπου εκατομμύρια κόσμου σε 16 μέρες, η επίδοση του Σινσινάτι, δεν είναι καθόλου άσχημη.
Γιάννης Μόσχος