Αυτές είναι οι πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης
Περισσότεροι από 731 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε 44 διαφορετικές χώρες που απαρτίζουν την οικονομία της Ευρώπης. Παρ’ όλο που ο πλούτος των ευρωπαϊκών κρατών ποικίλλει κατά πολύ, υπάρχουν κάποιες χώρες που παίρνουν την αρνητική πρωτιά ανάμεσα στις πιο φτωχές χώρες της ηπείρου, διατηρώντας όμως, ένα αρκετά καλύτερο επίπεδο από άλλες φτωχές χώρες του κόσμου. Ποιες είναι αυτές σύμφωνα με το worldatlas.com;
Ουκρανία με μέσο ετήσιο εισόδημα 2.494 ευρώ
Παρ’ όλο που η οικονομία της Ουκρανίας υπήρξε η δεύτερη μεγαλύτερη της Σοβιετικής Ένωσης, μετά τη διάλυσή της επήλθε η συρρίκνωση. Η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε τόσο πολύ που ο λαός της σε μεγάλο βαθμό παλεύει για την επιβίωση, με τους κατοίκους της επαρχίας να καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα και να κάνουν περισσότερες από μια δουλειά για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα. Το 1999, το ΑΕΠ της Ουκρανίας έπεσε κάτω του 40% σε σχέση με το 1991, ενώ η κρίση του 2008 ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα. Έκτοτε, η οικονομία της χώρας παρουσιάζει βελτίωση, αλλά η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η υπανάπτυκτες δομές και η μετακίνηση είναι σημαντικά προβλήματα στη χώρα. Παρά τα θέματα αυτά, η Ουκρανία κατάφερε να μειώσει την απόλυτη φτώχια και τους δείκτες της από 11,9% το 2000 σε 2,3% το 2012. Το 2018, ωστόσο, το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας έφτανε τα 2.494 ευρώ, καθιστώντας την πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης.
Η Μολδαβία στην Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πιο φτωχών χωρών της ηπείρου, έχοντας κι αυτή επηρεαστεί αρνητικά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Σε ένα κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και αδύναμης διοικητικής ικανότητας, η οικονομία της χώρας αντιμετώπισε έλλειψη στην ενέργεια και εμπόδια στο εμπόριο. Με κύριο στόχο την σταθεροποίηση της οικονομίας και την επαναφορά της, η κυβέρνηση πήρε διάφορα μέτρα, όπως την αφαίρεση των ελέγχων σε εξαγωγές μεταξύ άλλων, και σήμερα αποτελεί μια οικονομία που δείχνει μια σταθερή ανάπτυξη και αποκατάσταση.
Στην τρίτη θέση με τις πιο φτωχές χώρες στην Ευρώπη, το Κόσοβο αποτελεί μια αμφισβητούμενη περιοχή και ένα μερικώς αναγνωρισμένο κράτος, ενώ αποτελούσε μέρος της φτωχής επαρχίας της Γιουγκοσλαβίας. Κατά τη δεκαετία του ’90, κάποιες όχι και τόσο ευνοϊκές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η κατάργηση των αυτόνομων θεσμών, η μειωμένη πρόσβαση στο εμπόριο του εξωτερικού κ.ά. δημιούργησαν σοβαρή ζημιά στην οικονομία του. Μετά την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του το 2008, η οικονομία του παρουσίασε σταδιακή βελτίωση, αν και η αμφισβήτηση της περιοχής δρα ως εμπόδιο στην γρήγορη οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, το δυνατό τραπεζικό του σύστημα και τα χαμηλά επίπεδα οικονομικού χρέους είναι τα δυνατά του χαρτιά.
Η γειτονική Αλβανία παρ΄ολο που είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, παρουσιάζει μια οικονομία που συνεχώς βελτιώνεται. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η οικονομία της χώρας έχει οδηγηθεί σε μια μεγάλη μετάβαση από τις κομμουνιστικές αρχές σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς, ενώ οι πλούσιοι φυσικοί της πόροι προωθούν ανάπτυξη της οικονομίας της.
Στη βαλκανική χερσόνησο, η Βοσνία Ερζεγοβίνη συνορεύει με τη Σερβία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο, ενώ μοιράζεται και την Αδριατική. Παρά τις ομορφιές της, όμως, αντιμετωπίζει την πρόκληση της ανασύνταξης μετά τον πόλεμο και της επαναφοράς της οικονομίας της, αν και κάποτε άκμαζε. Οι πολιτικές ανακατατάξεις, όμως, της δεκαετίας του ’90 και ο πόλεμος οδήγησαν σε δραματικές αλλαγές στην οικονομία της. Το ΑΕΠ της χώρας έπεσε κατά 60% και η καταστροφή της υποδομής της χώρας έφεραν μεγάλο πλήγμα στην οικονομία. Αν και η οικονομία της χώρας σταδιακά βελτιώνεται, οι μεγάλοι δείκτες ανεργίας που αγγίζουν το 38,7% και το έλλειμμα στο εμπόριο αποτελούν σημεία μεγάλης ανησυχίας.