Ταξιδεύουμε στις πιο φιλικές πόλεις του κόσμου

sigkapouri
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Σύμφωνα με τις ψήφους των αναγνωστών του Conde Nast Traveler, σε αυτά τα μέρη του κόσμου θα νιώσουμε πιο ευπρόσδεκτοι από οπουδήποτε αλλού.

Κάθε μέρος του κόσμου έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και οι άνθρωποί του τη δική τους νοοτροπία, που μπορεί –ή και όχι- να ταιριάζει στη δική μας. Από τους ανθρώπους του, μέχρι το πώς είναι δομημένος να δεχτεί τουρίστες, τα πάρκα του και την αίσθηση που αφήνει στον τουρίστα, ο κάθε τόπος σίγουρα κάτι μας χαρίζει. Κι αν μέσα σε όλα είναι φιλόξενος και φιλικός, κερδίζει αναπόφευκτα μια θέση στην καρδιά μας. Ποιες, είναι, όμως, οι πόλεις που έχουν την πιο φιλόξενη διάσταση; Οι αναγνώστες του Conde Nast Traveler κατέληξαν στις παρακάτω για το 2024.

Στην κορυφή η Σιγκαπούρη
Με σκορ 94.84, η Σιγκαπούρη στέφθηκε ως η πιο φιλική πόλη του κόσμου, ενώ είχε πάντα τη φήμη ότι είναι ένας εξαιρετικός προορισμός. Φημίζεται για τις οικονομικές της δυνάμεις, τους παρθένους δρόμους, τα απαράμιλλα πρότυπα ασφαλείας αλλά και τις ποικίλες κοινότητες που προσφέρουν την crème de la crème της φιλοξενίας. Δεν είναι μόνο πολυτελείς πολυώροφες πολυκατοικίες και καινοτόμος τεχνολογία, αλλά και άπειρα καταπράσινα πάρκα και δενδροφυτεμένοι δρόμοι που την κάνουν να μοιάζει σαν να «αγκαλιάζει» τον επισκέπτη. Εξού και η ονομασία της ως «πόλη των κήπων».

Για τη 2η θέση θα χρειαστεί να πάμε μέχρι την Αυστραλία και το Σίδνεϊ, όπου με βαθμολογία 93.85 φημίζεται για τον χαλαρό τρόπο ζωής και μια από τις πιο φιλικές κοινότητες στον πλανήτη. Ταυτόχρονα, οι παραλίες της συμβάλλουν στο κάδρο της χαλαρότητας, με περισσότερες από 100 αμμώδεις εκτάσεις και δραστηριότητες όπως το σέρφινγκ και το snorkeling. Γενικότερα, η ζωή τόσο των ντόπιων όσο και των τουριστών περιστρέφεται γύρω από την πανέμορφη ακτογραμμή, η οποία διαμορφώνει και την κουζίνα, με φρέσκα θαλασσινά και μπάρμπεκιου στην παραλία.

Κι από την Αυστραλία, πεταγόμαστε στο Λας Βέγκας, το οποίο παρ’ όλο που τιτλοφορείται Sin City (Πόλη της Αμαρτίας), δεν είναι μόνο καζίνο και ξενοδοχεία.  Όσοι κινηθούν πέρα από το Vegas Strip, μπορούν να κάνουν μια υπέροχη πεζοπορία στο Red Rock Canyon, μια προστατευόμενη περιοχή γνωστή για τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς ψαμμίτη. Κι επειδή μια φιλική πόλη πρέπει να έχει και καλό φαγητό, το Λας Βέγκας είναι ένα μέρος με πλήθος εστιατορίων και διάσημους σεφ που μαγειρεύουν για τον κόσμο.

Η Ταϊλάνδη ψηφίστηκε ως η τρίτη πιο φιλική χώρα στον κόσμο, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρωτεύουσά της βρίσκεται στην 4η θέση με τις πιο φιλικές πόλεις. Η Μπανγκόκ μπορεί να δημιουργεί έντονα συναισθήματα με την πρώτη ματιά, με τα μεγάλα πλήθη, την φλογερή κουζίνα και τον συνεχή θόρυβο των μοτοσικλετών, αλλά ταυτόχρονα σε αυτούς τους πολυσύχναστους δρόμους βρίσκεται η πραγματική ψυχή της ταϊλανδέζικης κουλτούρας. Βυθιστείτε στις πολύχρωμες αγορές, οι οποίες θα σας αναζωογονήσουν και στη συνέχεια επισκεφθείτε έναν από τους πολλούς ιερούς βουδιστικούς ναούς για γαλήνια περισυλλογή ανάμεσα στην περίτεχνη αρχιτεκτονική.

Η κορυφαία φιλική πεντάδα ολοκληρώνεται με το Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, που συγκεντρώνει βαθμολογία 91.30. Πρόκειται για μια πόλη-λιμάνι πλούσια σε αξιοσημείωτα τοπία, όπως το Table Mountain που είναι το πιο εμβληματικό ορόσημό της. Ονομάστηκε ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα της Φύσης για την επίπεδη κορυφή του, η οποία είναι προσβάσιμη με τελεφερίκ, ενώ ο Βοτανικός Κήπος Kirstenbosch είναι ένας φυσικός παράδεισος 528 εκταρίων που βρίθει από σπάνια λουλούδια και ντόπια πουλιά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το νησί Robben Island στην απέναντι όχθη, όπου βρίσκεται η πρώην φυλακή που βρισκόταν ο Νέλσον Μαντέλα και σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό μουσείο για την κατανόηση της πολύπλοκης ιστορίας του Κέιπ Τάουν.