Οι πιο όμορφες πόλεις με τείχη που υπάρχουν μέχρι σήμερα
Πώς είναι να ζεις σε μια πόλη που περιβάλλεται από ένα τεράστιο κομμάτι ιστορίας;
Τα μεγάλα πέτρινα τείχη κάποτε ήταν η τελευταία γραμμή της άμυνας για τις αρχαίες πόλεις, όπου απροσπέλαστες κατασκευές προστάτευαν τους κατοίκους από τους εξωτερικούς εχθρούς. Με το πέρασμα των χρόνων, πολλές από αυτές τις πόλεις κατέρρευσαν, αρκετές, όμως, από αυτές που παρέμειναν, συνεχίζουν να «προστατεύουν» τον τρόπο ζωής όσων κατοικούν μέσα σε αυτά, προκαλώντας τους ένα καθημερινό αίσθημα εκτίμησης για την ιστορία και επηρεάζοντας διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς τους, που αφορούν την ασφάλεια, την κίνηση, τον τουρισμό κ.ά.. Ας γνωρίσουμε μερικές από αυτές τις πόλεις, όπως της παρουσίασε το bbc.com, οι οποίες βρίσκονται στη λίστα της Unesco με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ντουμπρόβνικ, Κροατία
Μια πόλη ιδιαιτέρως αγαπητή από τους τουρίστες για την όμορφη τοποθεσία της και την εύκολη πρόσβαση στο αεροδρόμιο, η μεσογειακή πόλη του Ντουμπρόβνικ έχει γίνει ακόμη πιο διάσημη τα τελευταία χρόνια, χάρη στο Game of Thrones, γυρίσματα του οποίου πραγματοποιούνται εκεί. Τα μεσαιωνικά του τείχη εκτείνονται σε περίπου 2 χιλιόμετρα γύρω από την Παλιά Πόλη και χρονολογούνται πίσω στον 16ο αιώνα, ενώ οι πεζόδρομοί του βοηθούν στη διατήρηση της ιστορικής του ατμόσφαιρας. Η μαζική εισροή τουριστών στην Παλιά Πόλη έφερε αναπόφευκτα πολλές αλλαγές, με πολλούς κατοίκους, μάλιστα, να μετακομίζουν για να νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους σε επισκέπτες. Όσοι, όμως, έχουν απομείνει, αφοσιώνονται στη διατήρηση του ξεχωριστού αυτού τρόπου ζωής, στον οποίο συμβάλλουν και τα τείχη.
Παρ’ όλο που τα τείχη που περιβάλλουν σήμερα την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ χτίστηκαν γύρω στο 1500, οι πέτρες υπάρχουν εκεί από τις βιβλικές εποχές. Αυτό δίνει αυτόματα την αίσθηση του αρχαίου και του μεγαλόπρεπου στην περιοχή, ακόμη και σε σημεία που απομακρύνονται από τα τείχη, αφού και τα πέτρινα κτίρια ή οι ονομασίες των δρόμων πάνε χιλιάδες χρόνια πίσω. Πολλοί πιστεύουν ότι η Ιερουσαλήμ έχει έντονα πολιτική ατμόσφαιρα, η αλήθεια είναι, όμως, ότι μόνο όταν ζήσει κάποιος μέσα στην πόλη, μπορεί να την καταλάβει πραγματικά. Σε όλη την Ιερουσαλήμ, τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών, οι γειτονιές σχηματίζονται με βάση τις εθνικότητες ή τη θρησκεία, ενώ σε κάποιες περιοχές συναντώνται περισσότερες από μία εθνικότητες ή θρησκείες. Δυτικά της Παλιάς Πόλης, στο Katamon και το Rechavia καταφτάνουν αρκετοί τουρίστες, κυρίως όσοι μιλούν αγγλικά και γαλλικά, ενώ στα 4 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Παλιάς Πόλης, το Nachloat είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές ανάμεσα στους φοιτητές για τον ιστορικό του χαρακτήρα και τη διάσημη αγορά του Mahane Yehuda Shuk.
Τα τείχη της ισπανικής αυτής πόλης κατασκευάστηκαν το 12ο αιώνα για την προστασία των κατοίκων από τις συγκρούσεις μεταξύ του Βασιλείου της Καστίλλης και του Βασιλείου της Λεόν. Περίπου 1000 χρόνια αργότερα, συνεχίζουν να «περικυκλώνουν» την τέλεια διατηρημένη πόλη, η οποία είναι γεμάτη με εκκλησίες ρομανικού και γοτθικού ρυθμού, δημιουργώντας σε όποιον την επισκεφτεί το αίσθημα ότι ζει σε παραμύθι βγαλμένο από το Μεσαίωνα. Οι ρυθμοί της πόλης είναι ήρεμοι και χαλαροί και το κλίμα πολύ φιλικό, με τους περισσότερους κατοίκους να είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Ταυτόχρονα υπάρχουν και πολλές πολιτισμικές και λογοτεχνικές δραστηριότητες που γιορτάζουν την ιστορία της πόλης, οι περισσότερες, όμως, παύουν τη νύχτα. Όσοι αναζητούν λίγο πιο γρήγορους ρυθμούς και πιο μεγάλα διαμερίσματα, θα πρέπει να κινηθούν νότια των τειχών, όπου υπάρχουν περισσότεροι νέοι και εγκαταστάσεις, αφού η πόλη δείχνει να επεκτείνεται προς τα εκεί.
Στην άλλη άκρη του κόσμου, εκατοντάδες χρόνια αργότερα, η Ισπανία έχτισε κι άλλα τείχη στην πόλη-λιμάνι της Καραϊβικής, Καρταχένα, η οποία απέδειξε ότι ήταν μια σημαντική ισπανική βάση. Τόσο οι Άγγλοι, όσοι και οι Γάλλοι πραγματοποίησαν πολλές επιθέσεις στην πόλη, γι’ αυτό και η Ισπανία ξόδεψε αρκετά χρήματα για την προστασία της από τους πειρατές τον 18ο αιώνα, κατασκευάζοντας τείχη και φρούρια που έχουν παραμείνει μέχρι και σήμερα. Η ζωή εκεί μοιάζει σαν να βρίσκεσαι σε κινηματογραφικό πλατό, ενώ οι πλατείες, τα καφέ και τα εστιατόρια δίνουν ζωντάνια στην περιοχή και στους κατοίκους. Η ατμόσφαιρα είναι χαρούμενη, φιλική, έντονη και δραματική και όσοι θέλουν να ζήσουν κοντά στους αυθεντικούς ρυθμούς της πόλης, θα πρέπει να κινηθούν προς τις πλατείες της (όπως στην Plaza de la Aduana, την πιο παλιά της πόλης και την Plaza de los Coches, διάσημη για τα σπίτια με τα μπαλκόνια και τις αποικιακές αψίδες), με τα μαγαζιά, τον κόσμο και τις συζητήσεις σε κάθε σημείο. Λιγότερο από 1 χιλιόμετρο στα νότια της πόλης, βρίσκεται και η Getsemaní, μια hipster γειτονιά με έντονους ρυθμούς, street art και πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Στη νοτιοδυτική Γαλλία υπάρχει μια πόλη με πλούσια ιστορία, η οποία εντάσσεται κι αυτή στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 1996. Σήμερα αποτελεί μια από τις λίγες οχυρωμένες μεσαιωνικές πόλεις των οποίων έχουν διατηρηθεί οι οχυρώσεις και το παλαιό μεσαιωνικό κέντρο και διαιρείται σε δύο περιοχές: η μία είναι η «οχυρωμένη πολιτεία της Καρκασσόν» και η άλλη είναι η «κάτω πόλη» που βρίσκεται έξω από τις οχυρώσεις. Μέσα στην οχυρωμένη πολιτεία υπάρχουν λιγότερα από 50 νοικοκυριά με μόνιμους κατοίκους, οι τουρίστες, όμως, που την επισκέπτονται κάθε χρόνο αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια, πολλοί εκ των οποίων δεν γνωρίζουν ότι εκεί κατοικούν άνθρωποι. Για τους τουρίστες, σίγουρα το μέρος είναι μαγικό και τους προκαλεί την περιέργεια για το πώς ήταν να ζει κανείς εκεί εκατοντάδες χρόνια πριν, οι δυσκολίες, όμως, δεν παύουν να υπάρχουν, καθώς η τράπεζα και το ταχυδρομείο έχουν κλείσει και η πρόσβαση σε οχήματα μετακίνησης (τα οποία περιορίζονται μόνο σε κατοίκους και παραδόσεις) γίνεται αδύνατη με τα πλήθη του καλοκαιριού. Η περιοχή Bastide St Louis, το νεότερο μέρος του Καρκασσόν, περίπου 1,5 χιλιόμετρο δυτικά της μεσαιωνικής πόλης, αποτελεί ένα μέρος που πολλοί πλέον επιλέγουν να ζήσουν και παρ’ όλο που δεν είναι πολύ γνωστό στους τουρίστες, έχει κάποια ενδιαφέροντα μουσεία και πολλά café.