Εκεί που η Γη θυμίζει διάστημα...
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Εικόνες από μέρη που θυμίζουν άλλους πλανήτες, αλλά βρίσκονται στη γη και σχηματίστηκαν από διάφορα φυσικά φαινόμενα και μετά από πολλά χρόνια, περιγράφονται παρακάτω μας προκαλούν να τα επισκεφτούμε…
«Κάστρο από βαμβάκι», το «Μάτι της Σαχάρας», η «κοιλάδα του φεγγαριού» και «πέτρινο δάσος» είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν δοθεί σε περίεργους γεωλογικούς σχηματισμούς που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της γης, για να καταδείξουν την ιδιαιτερότητά τους. Εικόνες από μέρη που θυμίζουν άλλους πλανήτες, αλλά βρίσκονται στη γη και σχηματίστηκαν από διάφορα φυσικά φαινόμενα και μετά από πολλά χρόνια, περιγράφονται παρακάτω μας προκαλούν να τα επισκεφτούμε…
Fly Geyser, Νεβάδα, ΗΠΑ
Μοιάζει να βρίσκεται σε άλλο πλανήτη ή να αποτελεί σκηνή σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως, αυτός ο θερμοπίδακας βρίσκεται στον πλανήτη γη και συγκεκριμένα στη Νεβάδα των ΗΠΑ, στην κοιλάδα Hualapai, κοντά στο Gerlach. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, καθώς ανήκει σε ιδιωτική γη. Μπορεί όμως κανείς να το δει από τον επαρχιακό δρόμο 34. Το 1916, οι ιδιοκτήτες του τόπου έψαχναν για νερό με την ελπίδα της δημιουργίας μιας πλούσιας γεωργικής γης στην ερημωμένη περιοχή αυτής της πολιτείας. Και βρήκαν πράγματι νερό, για να δουλέψουν για δεκαετίες. Ωστόσο, το τρυπάνι χτύπησε ένα γεωθερμικό θύλακα νερού και το αποτέλεσμα ήταν ένας θερμοπίδακας.
Το «Μάτι της Σαχάρας», Μαυριτανία
Αυτός ο θεαματικός σχηματισμός στη Μαυριτανία, στο νοτιοδυτικό τμήμα της ερήμου Σαχάρας, είναι τόσο μεγάλος -με διάμετρο 48 χλμ- ώστε είναι ορατός από το διάστημα. Ονομάζεται Richat Structure ( www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_528.html ) ή το Μάτι της Σαχάρας και αρχικά θεωρούνταν ότι δημιουργήθηκε από έναν μετεωρίτη, αλλά τώρα οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι είναι δημιούργημα της διάβρωσης. Ο λόγος πάντως του κυκλικού του σχήματος, αποτελεί ακόμα ένα μυστήριο.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Pamukkale, Τουρκία
Στα τούρκικα, η λέξη αυτή σημαίνει κυριολεκτικά «κάστρο από βαμβάκι» και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Ωστόσο, αυτό το γεωλογικό θαύμα αποτελεί μέρος της αρχαίας πόλης της Ιεράπολης ( www.goturkey.com/contentk.php?cid=48361&lng=en&typ=c ) και στο πέρασμα των αιώνων οι περιοχές αυτές σχεδόν συγχωνεύθηκαν σε μία. Στην πραγματικότητα, μερικοί από τους παλαιούς τάφους του νεκροταφείου της πόλης έχουν γίνει μέρος του τοπίου. Εκεί βρίσκονται επίσης λευκές τραβερτίνες (πετρώματα) και θερμές πηγές με ιζήματα ανθρακικού ασβεστίου στα στόμιά τους.
Giants Causeway, Ιρλανδία
Μια έκταση από περίπου 40.000 στήλες βασάλτη, το Giants Causeway ( www.nationaltrust.org.uk/main/w-giantscauseway ), είναι αποτέλεσμα μιας αρχαίας ηφαιστειακής έκρηξης. Βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της βόρειας Ιρλανδίας και οι περισσότερες από τις στήλες της είναι εξαγωνικές, αν και υπάρχουν και κάποιες με τέσσερις, πέντε, επτά και οκτώ πλευρές. Η υψηλότερη είναι περίπου 12 μέτρα και η στερεοποιημένη λάβα στους βράχους έχει 28 μέτρα πάχος σε ορισμένα σημεία.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Kasha Katuwe Tent Rocks, Νέο Μεξικό, ΗΠΑ
Το Εθνικό Μνημείο Kasha Katuwe Tent Rocks, βρίσκεται στο Νέο Μεξικό και προέκυψε από ηφαιστειακές εκρήξεις που δημιούργησαν με τη διάβρωση βραχώδεις σχηματισμούς, πριν από έξι και επτά εκατομμύρια χρόνια. Ενώ οι σχηματισμοί έχουν ομοιόμορφο σχήμα, ποικίλουν σε ύψος, από λίγα μέτρα έως 27 μέτρα. Περισσότερα στο: www.blm.gov/nm/st/en/prog/recreation/rio_puerco/kasha_katuwe_tent_rocks.html .
Η κοιλάδα του φεγγαριού, Αργεντινή
Πρόκειται για την απομακρυσμένη κοιλάδα Ischigualasto ( www.welcomeargentina.com/sanjuan/valle_moon.html ) στην Αργεντινή, η οποία γεμάτη από γεωλογικούς σχηματισμούς που προέρχονται από αιολική διάβρωση: καταπληκτικές πέτρες και βράχους, τόσο στρογγυλεμένους, που μοιάζουν με τεράστιους βόλους. Το κάποτε γόνιμο έδαφος της κοιλάδας, είναι τώρα ξερό και περιέχει τόσα πολλά φυτικά και ζωικά απολιθώματα, που κάνουν παλαιοντολόγους από όλο τον κόσμο να φτάνουν εδώ για να τα μελετήσουν.
Η διάβρωση κατά τη διάρκεια χιλιετιών, ξεθάβει τα απολιθώματα, καθώς και άλλους γεωλογικούς σχηματισμούς, όπως μια σειρά από σχεδόν σφαιρικά κομμάτια πέτρας που σχηματίστηκαν από τον άνεμο και μοιάζουν με τεράστιες, πέτρινες μπάλες.
Danxia Landform, Κίνα
Αυτό το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, γνωστό ως «Danxia landform» ( http://whc.unesco.org/en/list/1335 ), μπορεί να το δει κανείς σε διάφορα σημεία στην Κίνα, όπως π.χ. στο Zhangye, στην επαρχία Gansu. Danxia σημαίνει «ρόδινο σύννεφο» και είναι ένας σχηματισμός που δημιουργείται από κόκκινο ψαμμίτη που έχει διαβρωθεί με την πάροδο του χρόνου, σε μια σειρά από βουνά που περιβάλλονται από απότομους βράχους και βραχώδεις σχηματισμούς.
Το πέτρινο δάσος, Κίνα
Το Shilin (πέτρινο δάσος στα Κινέζικα), είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα καρστικής τοπογραφίας ( http://en.chinastoneforest.com/index.aspx ). Τα πετρώματα είναι από ασβεστόλιθο και σχηματίζονται από το νερό που περνάει από την επιφάνεια του εδάφους και διαβρώνει τα πάντα, εκτός από τους πυλώνες. Είναι γνωστό από την Δυναστεία των Μινγκ, ως το «Πρώτο Θαύμα του Κόσμου».
Παγωμένοι πύργοι του βουνού Erebus, Ανταρκτική
Το βουνό Erebus ( http://erebus.nmt.edu ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά ηφαίστεια στη γη. Φτάνει σχεδόν τα 4 χλμ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και είναι γνωστό στους ειδικούς για την επίμονα ενεργή λίμνη λάβας, που βρίσκεται στην κορυφή του κρατήρα. Ο ζεστός ηφαιστειακός ατμός που βγαίνει από το βουνό, αποτελεί «καύσιμο» για τη λίμνη λάβας. Τα ζεστά αέρια που ταξιδεύουν μέσω των ρωγμών στα ηφαιστειογενή πετρώματα που περιβάλλουν της κορυφή του Erebus, έχουν δημιουργήσει ένα περίπλοκο σύστημα από σπήλαια πάγου σε όλο το βουνό.
Φωτογραφία: http://erebus.nmt.edu
Το «Κύμα», μεταξύ Αριζόνα και Γιούτα, ΗΠΑ
Μια πέτρινη κόκκινη δημιουργία στα σύνορα της Αριζόνα με τη Γιούτα, το «κύμα», αποτελείται από αμμόλοφους 190 εκατομμυρίων ετών που έχουν μετατραπεί σε πέτρα. Αυτός ο ελάχιστα γνωστός σχηματισμός, είναι προσβάσιμος μόνο με τα πόδια, μέσω ενός μονοπατιού περίπου 5 χλμ. και αυστηρών κανονισμών.