Οι διατροφικές παγίδες του καλοκαιριού και πώς θα τις αποφύγουμε
Το καλοκαίρι, εκτός από χαλάρωση κρύβει και παγίδες και η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μαργαρίτα Μπουλούμπαση, μας τις επισημαίνει για να είμαστε προσεκτικοί φέτος.
Ποιος θα διαφωνήσει ότι το καλοκαίρι είναι η περίοδος χαλάρωσης; Ο ήλιος, η θάλασσα και η καλή παρέα είναι παράγοντες που ευνοούν την αύξηση των εξόδων μας από το σπίτι. Αυτό με την σειρά του έχει ως συνέπεια αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, περισσότερες επισκέψεις σε ταβέρνες και γρήγορο φαγητό. Και φυσικά όλα αυτά αργά το βράδυ. Ας δούμε, όμως, ποιες παγίδες μας επιφυλάσσει το καλοκαίρι και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε.
Μένεις νηστική σχεδόν όλη μέρα
Πηγαίνεις στη θάλασσα χωρίς να πάρεις μαζί σου τίποτα. Αν και δεν είναι και η καλύτερη επιλογή, μπορείς σίγουρα να βρεις κάτι στην παραλία. Μην επιλέγεις, όμως, τρόφιμα γεμάτα λιπαρά και θερμίδες! Προτίμησε φυσικούς χυμούς, μπαγκέτες ολικής με γαλοπούλα, τυρί και ντομάτα. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσεις την κατανάλωση στο κυρίως γεύμα και δεν θα «φορτωθείς» με περιττές θερμίδες.
Οι διακοπές είναι ίσως η καλύτερη δικαιολογία για να πιούμε. Πιες με μέτρο. Επίλεξε μπίρα και κρασί, μιας και έχουν τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Η μπίρα έχει 43 kcal/100 ml και το κρασί 84 kcal/100 ml. Οινοπνευματώδη ποτά με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40-50% έχουν περίπου 280-300 kcal/100 ml.
Χάνεις το μέτρο με τα γλυκά/παγωτά
Όλοι στις διακοπές μας, αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο στις λιγούρες και δεν χρειάζεται να καταπιεστείς. Για να μην το μετανιώσεις, όμως μετά, μπορείς απλά να επιλέξεις μια πιο light εκδοχή, όπως τα παγωτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, που περιέχουν γλυκαντικά από το φυτό στέβια ή τις γρανίτες ή το παγωμένο γιαούρτι χωρίς να το εμπλουτίσεις με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και σιρόπι.
Παραλία δεν σημαίνει μόνο ηλιοθεραπεία
Σίγουρα θέλεις να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς, ποιος δεν θέλει άλλωστε; Λίγη δραστηριότητα όμως θα ήταν ιδανική. Μπορείς να κάνεις απλά έναν περίπατο στην άμμο, να παίξεις ρακέτες και το πιο απλό να κολυμπήσεις! Προσπάθησε να ασκηθείς με κάθε ευκαιρία.
Είναι πιθανόν η πιο συχνή παγίδα που «πέφτουν» οι γυναίκες! Τα περισσότερα κοκτέιλ αποδίδουν πολλές θερμίδες που μπορεί να επιβαρύνουν τη σιλουέτα σας, λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ και ζάχαρη. Σκέψου ότι ένα κοκτέιλ ανάλογα την παρασκευή του και το ποτήρι μπορεί να φτάσει και τις 400 θερμίδες και φυσικά απόφυγε τα τσιπς και τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς που προσφέρουν συνήθως με το αλκοόλ και προτίμησε στικς αγγουριού –καρότου ή φρούτα.
Πέφτεις με τα μούτρα στο βραδινό
Πολύ συχνά στις διακοπές μας τσιμπολογάμε όλη την ημέρα για να φάμε μια και καλή το βράδυ. Αυτό ίσως να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα. Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να το γυρίσουμε υπέρ μας. Αν όλη την ημέρα η επιλογή των σνακ είναι σωστή (φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί, γιαούρτι, τοστ), το βράδυ σίγουρα μπορούμε να φάμε ένα κανονικό γεύμα. Προτίμησε ψητά ή μαγειρευτά φαγητά και όχι τηγανητά, και φυσικά ξεκίνα με σαλάτα!
Όπως είπαμε και στην αρχή, το καλοκαίρι και η καλή παρέα θέλουν και καλό φαγητό. Αυτομάτως λοιπόν ο νους μας πάει στα ταβερνάκια. Ωστόσο, οι παγίδες που κρύβουν είναι πάρα πολλές. Στα ταβερνάκια, όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχει ποικιλία μεζέδων οι οποίοι σερβίρονται τηγανητοί, γεγονός που τους «φορτώνει» με πολλές θερμίδες, ενώ συνοδεύονται από αλοιφές που έχουν ακόμα περισσότερο λιπαρά. Επιπλέον, προσοχή πρέπει να δώσουμε και στο αγαπημένο μας ελληνικό τζατζίκι, το οποίο όμως φτιάχνεται με πολύ λάδι και στραγγιστό γιαούρτι πλήρες, που έχει 10% λιπαρά.
Τα τηγανητά: Δυστυχώς, με το τηγάνισμα, τα φαγητά απορροφούν πολύ λάδι, αυξάνοντας τα λιπαρά και τις θερμίδες τους. Τι να διαλέξετε αντί για τηγανητά: Ψητά. Το ψητό φαγητό μπορεί να είναι επίσης τραγανό, χωρίς να απορροφά τόσο λάδι.
Πιάτα αλά κρεμ: Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κοτόπουλο αλά κρεμ; Η κρέμα γάλακτος είναι πλούσια σε γεύση και υφή, πλούσια, όμως, και σε λιπαρά και θερμίδες. Τι να διαλέξετε αντί για αλά κρεμ: Ψητά τα οποία μπορούν να συνοδεύονται από σάλτσα γιαουρτιού ή μουστάρδας, θα σας «δώσουν» λιγότερες θερμίδες και θα σας ανταμείψουν σε γεύση.
Ρώτησε πώς είναι μαγειρεμένο: Τα περίεργα ονόματα στον κατάλογο παραπλανούν και ενθουσιάζουν. Μην ντραπείς να ρωτήσεις πώς είναι μαγειρεμένο ένα φαγητό πριν παραγγείλεις. Απόφυγε οτιδήποτε γράφει σωτέ, πανέ, τηγανιτό, αλά κρεμ και προτίμησε πιάτα τα οποία είναι στο γκριλ, ψητά στο φούρνο, στον ατμό ή βραστά.
Πρόσεξε τη γαρνιτούρα: Εάν δεν είναι αναλυτικός ο κατάλογος, καλό θα ήταν να ρωτήσεις με τι συνοδεύεται το πιάτο σου. Αντί για τηγανητές πατάτες, μπορείς να ζητήσεις λαχανικά ή ρύζι. Ακόμη, στην σαλάτα σου μπορείς να ζητήσεις χωριστά την σως, ώστε να μπορείς να ελέγξεις εσύ την ποσότητα της.
Στην πιτσαρία: Εάν θέλεις να προσέξεις την σιλουέτα σου, αλλά δεν θέλεις και να στερηθείς, υπάρχει λύση! Μπορείς να παραγγείλεις πίτσα με λεπτή ζύμη και να αποφύγεις τα πολλά αλλαντικά, ενισχύοντας την με λαχανικά. Ακόμη, εάν θέλεις να φας μακαρόνια επέλεξε ως συνοδευτικό σάλτσα κόκκινη ή θαλασσινών και απόφυγε τα τυριά και την κρέμα γάλακτος.
Μαργαρίτα Μπουλούμπαση
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστημονική Υπεύθυνη Διαιτολογικής Μονάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χαΐδάρι
[email protected] & [email protected]