Αλάτι ή ζάχαρη: ποιο είναι χειρότερο;
Φαγητό χωρίς αλάτι δεν έχει νοστιμιά και η ζάχαρη είναι μια απόλυτα εθιστική απόλαυση στην καθημερινότητά μας. Και τα δύο ξέρουμε ότι χρειάζονται μέτρο καθώς είναι επιβλαβή για την υγεία μας, ειδικά στην υπερβολή. Ποιο είναι, όμως, χειρότερο;
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η καθημερινή ικανοποιητική ποσότητα αλατιού για έναν οργανισμό ισούται με ¼ του κουταλιού του γλυκού, ενώ όσον αφορά τη ζάχαρη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας. Συν τοις άλλοις, η ζάχαρη έχει χαρακτηριστεί ως το ίδιο επικίνδυνη για την υγεία και την παχυσαρκία όσο τα κορεσμένα λίπη, ενώ όπως φαίνεται η διατροφή μας τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει πολύ περισσότερο αλάτι και ζάχαρη σε σχέση με το παρελθόν, με τη ζάχαρη να φτάνει σε τριπλάσιες ποσότητες και το αλάτι σε διπλάσιες.
Σε βάθος χρόνου, η συνεχής υπερβολή στην κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στην υγεία, με κάποιο από τα δύο να είναι ακόμη πιο επιβλαβές, ακόμη και για έναν υγιή οργανισμό που συνεχίζει να καταναλώνει υψηλές ποσότητές του.
Ποιο είναι αυτό; Μάθετε στο βίντεο που ακολουθεί.