Ξέρετε πώς μπορεί να μας ωφελήσει η μαστίχα Χίου;
Την έχουμε συνδυάσει με το χαρατηριστικό της άρωμα και γεύση, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν τα πολλαπλά της οφέλη στον οργανισμό. Πάμε να τα δούμε;
Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχαιότητα κιόλας, η μαστίχα Χίου ήταν γνωστή για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες. Στο εμπόριο, εκτός από τη γνωστή μας τσίχλα, κυκλοφορεί κυρίως ακατέργαστη, σε μορφή κρυστάλλων, ενώ θα τη βρείτε και σε μορφή σκόνης και μαστιχέλαιου, το οποίο χρησιμοποιείται σε αντισηπτικές κρέμες, προϊόντα περιποίησης σώματος, στοματικής υγιεινής, αλλά και ως άρωμα στην παραγωγή τροφίμων. Τα οφέλη της; Πολλά και σημαντικά.
-Συμβάλλει στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL και λιποπρωτεΐνης Α, προσφέροντας προστασία στα αγγεία και την καρδιά.
-Έχει αντιμικροβιακή δράση κατά του E.Coli και άλλων μικροβίων και μυκήτων
-Έχει αποχρεμπτική δράση και βοηθά σε περιπτώσεις κρυολογήματος και βήχα
-Ανακουφίζει πεπτικές διαταραχές, κάνει καλό στη γαστρίτιδα, την ανακατωσούρα και μειώνει τη φλεγμονή του γαστρεντερικού. Όταν καταναλώνεται πριν τα γεύματα, συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ενώ δρα και κατά του γαστρικού έλκους. Σύμφωνα με έρευνες, μειώνει τα συμπτώματα σε ασθενείς με νόσο του Crohn
-Είναι αντιοξειδωτική και αντικαρκινική, προστατεύοντάς μας από διάφορα είδη καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του προστάτη.
-Συμβάλλει στην υγεία του ήπατος, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, 5 γραμμάρια μαστίχας καθημερινά έδειξαν μειωμένα επίπεδα κάποιων ηπατικών ενζύμων,
-Χαρίζει όμορφο και λευκό χαμόγελο, διατηρώντας την υγεία των δοντιών και καθαρίζοντας την αναπνοή.
Ένας εύκολος τρόπος να την καταναλώσετε, είναι να προσθέσετε 1/2 κ.γ. σκόνη μαστίχας Χίου σε μισό ποτήρι νερό και να το πιείτε στην υγειά σας!