Τι λένε τα τελευταία στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το AIDS;
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια έφηβοι μεταξύ των ηλικιών 10 και 19 ετών ζουν με τον ιό HIV. Πολλοί από αυτούς δε λαμβάνουν τη φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς και να προληφθεί η μετάδοση της νόσου, αναφέρουν πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Επιπλέον, ακόμη περισσότερα εκατομμύρια έφηβοι βρίσκονται σε κίνδυνο μόλυνσης.
Η αποτυχία να υποστηριχθούν οι αποτελεσματικές και αποδεκτές θεραπείες για τον HIV στους εφήβους έχει οδηγήσει σε μια αύξηση κατά 50% στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αναφορικά με τους θανάτους από AIDS σε σύγκριση με τη μείωση κατά 30% που παρατηρήθηκε στο γενικό πληθυσμό από το 2005 έως το 2012.
Τα τελευταία στοιχεία είναι αρκετά ανησυχητικά καθώς αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου, 9.7 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία, η οποία λειτουργεί θεραπευτικά και προληπτικά.
Περίπου 35.3 εκατομμύρια άνθρωποι έζησαν με τον ιό του AIDS, το 2013.
Το HIV συνεχίζει να αποτελεί μείζον παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας, αφού στοίχισε πάνω από 36 εκατομμύρια ζωές μέχρι στιγμής.
Η πιο προσβελημένη περιοχή είναι η Αφρικανική Ήπειρος, κάτω από τα όρια της Σαχάρας, με σχεδόν 1 στους 20 ενήλικες να ζουν με τον ιό HIV. Εξήντα εννέα τοις εκατό όλων των ανθρώπων που ζουν με HIV ζουν στην περιοχή αυτή.
Η λοίμωξη από HIV διαγιγνώσκεται συνήθως με εξετάσεις αίματος, για την ανίχνευση της παρουσίας ή απουσίας αντισωμάτων του ιού HIV.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό HIV. Ωστόσο, η αποτελεσματική θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα μπορεί να ελέγξει τον ιό, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να απολαύσουν υγιή και παραγωγική ζωή.
Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιλεχθεί για αντιρετροϊκή θεραπεία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ το 2013.
Και μη ξεχνάτε ότι ο ιός μεταδίδεται με η ανταλλαγή διαφόρων υγρών του σώματος από μολυσμένα άτομα, όπως είναι το
1. αίμα
2. μητρικό γάλα
3. σπέρμα και
4. κολπικές εκκρίσεις.
Τα άτομα ΔΕ μπορούν να μολυνθούν μέσω της συνήθους, καθημερινής επικοινωνίας, όπως το φιλί, το αγκάλιασμα, τη χειραψία ή όταν μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα, τρόφιμα ή νερό με έναν ασθενή.