Σχέσεις: μήπως έχετε πρόβλημα επικοινωνίας;

kabgas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Διαβάστε τις 7 ενδείξεις της προβληματικής επικοινωνίας και ξεκινήστε από τώρα τη δουλειά για την αποκατάστασή της στη δική σας σχέση.

Οι άνθρωποι είμαστε περίπλοκα πλάσματα και αντί να απλοποιούμαστε όταν συνδεόμαστε με ένα έτερο ήμισυ, γινόμαστε ακόμα πιο περίπλοκοι, δυσκολεύοντας αναίτια τη ζωή μας και στερώντας από εμάς και από το σύντροφό μας την ευκαιρία για μια ευτυχισμένη σχέση και ζωή.

Η επικοινωνία αν και φυσικό χάρισμα του ανθρώπου παραμένει ένας άκρως προβληματικός τομέας στις σχέσεις, ερωτικές και φιλικές και χρειάζεται διαρκής και ασταμάτητη δουλειά για τη βελτίωσή της.

Μην τεμπελιάζετε λοιπόν, διαβάστε τις 7 ενδείξεις της προβληματικής επικοινωνίας και ξεκινήστε από τώρα τη δουλειά για την αποκατάστασή της στη δική σας σχέση.

1. Δεν ακούτε
Το αυτονόητο σημάδι της κακής επικοινωνίας μεταξύ δυο ατόμων είναι το συνειδητό ή ασυνείδητο μπλοκάρισμα του ενός από τον άλλο, όταν εκείνος προσπαθεί να μιλήσει. Όταν το κάνετε εσείς δεν αντιλαμβάνεστε πόσο μειωτικό είναι για τα αισθήματά του άλλου και δεν προσφέρει τίποτα στη σχέση σας, αν πάρουμε σαν δεδομένο, φυσικά, ότι σας ενδιαφέρει αυτή η σχέση.
Όσο διαφορετικός και αν είναι ο άλλος από εσάς, δώστε του την ευκαιρία, αφού προσπαθεί να σας εξηγήσει και το μόνο που εσείς μένει να κάνετε είναι να τον ακούσετε.

2. Αμύνεστε με επίθεση
Ο χειρότερος τρόπος για να λύσετε κάθε διαφωνία και αντιπαράθεση είναι η επίθεση σε εκείνον που έχετε απέναντί σας, ενώ ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα, είναι μια ήρεμη και λογική κουβέντα. Μην ξεχνάτε τους τρόπους σας και την ευγένειά σας, επειδή έχετε μερικά νεύρα παραπάνω, ενώ το να πληγώνετε με άσχετα –με την περίσταση- λόγια τον άλλο, δεν προσφέρει απολύτως τίποτα ούτε στη διευθέτηση του προβλήματος, ούτε στη σχέση σας και ούτε σε εσάς τον ίδιο, εν τέλει, καθώς παραμένετε το ½ αυτής της σχέσης.

3. Χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας
Εάν έχετε θέματα διαχείρισης του θυμού σας και χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας, τότε αυτό σίγουρα επηρεάζει και τη σχέση σας και τις επικοινωνιακές σας ικανότητες. Ο θυμός δεν σας επιτρέπει να εκφράσετε όσα θέλετε να εκφράσετε και η συμπεριφορά σας δεν δίνει τα περιθώρια στο σύντροφό σας, να επικοινωνήσει ούτε εκείνος, όπως επιθυμεί. Μάθετε να διαχειρίζεστε το θυμό σας για να βελτιώσετε τη σχέση σας και μην ξεχνάτε, πως αν εσείς έχετε θέματα, αυτά, αργά ή γρήγορα θα βγουν στη σχέση σας, ενώ δε φταίει σε τίποτα.

4. Γκρινιάζετε
Για κάποιους η γκρίνια είναι ένας είδος επικοινωνίας, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Για την ακρίβεια είναι μια κακή μορφή επικοινωνίας πολύ σπάνια αποδεκτή από το έτερον ήμισυ ή τον οποιοδήποτε γενικά. Με τη  μουρμούρα και τις φωνές, το μόνο που καταφέρνετε είναι να κουράζετε τον άλλο, ο οποίος στην προσπάθειά του να χειριστεί εσάς, δεν καταφέρνει να εκφράσει τα δικά του θέλω και τις δικές του προσδοκίες από τη σχέση καταλήγοντας σε ένα φαύλο κύκλο παρεξηγήσεων και απογοητεύσεων. 

5. Αγνοείτε τον άλλο
Η εσκεμμένη άγνοια εκείνου που έχετε δίπλα σας δεν είναι ένδειξη προβληματικής επικοινωνίας, αλλά παντελής απώλεια αυτής.
Το να τον αγνοείτε όταν είστε θυμωμένοι ή απογοητευμένοι από εκείνον δεν θα προσφέρει καμία λύση στο πρόβλημα, παρά θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την ήδη κακή κατάσταση της σχέσης. Και αν νομίζετε πως έτσι τιμωρείτε τον άλλο για κάτι που έκανε και σας ενόχλησε, ο μόνος που ουσιαστικά βλάπτετε είναι ο ίδιος σας ο εαυτός που δεν προσπαθείτε να του προσφέρετε μια καλή και ποιοτική σχέση.

6. Μιλάτε άσχημα
Όσο δίκιο κι αν έχετε, δεν θα έχετε ποτέ το δικαίωμα να μιλήσετε άσχημα και υποτιμητικά στο σύντροφό σας. Μην είστε ασεβείς, καθώς προσβάλλετε τον ίδιο σας τον εαυτό μιλώντας άσχημα στον άνθρωπο που έχετε επιλέξει να έχετε δίπλα σας. Τα άσχημα λόγια και οι μομφές δεν βοηθούν ποτέ, αν υποθέσουμε, βέβαια, ότι θέλετε να βοηθήσετε τη σχέση σας.

7. Δεν είστε διαλλακτικοί
Όλα τα ζευγάρια έχουν διαφωνίες και αυτό είναι που κάνει τη σχέση τους πιο ενδιαφέρουσα, στις περισσότερες, έστω, περιπτώσεις. Δείτε τις διαφωνίες και τις διαφορές σαν ένα τρόπο να γνωρίσετε καλύτερα τον άνθρωπο σας και όχι σαν μια ευκαιρία να τον μειώσετε και «νικήσετε» στα επιχειρήματα. Πείτε τα επιχειρήματά σας ήρεμα και με ευγένεια, ακούστε τα δικά του και στο τέλος καταλήξτε πως η αγάπη σας είναι πάνω από όλα.