Τα είδη των κρεμμυδιών και πού να τα χρησιμοποιήσετε
Δίνουν έξτρα γεύση στο φαγητό και τη σαλάτα και χαρίζουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας, με μοναδικό κόστος την… άσχημη οσμή που αφήνουν στην αναπνοή.
Πλούσια σε φλαβονοειδή, με αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, με βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο και χωρίς λιπαρά, τα κρεμμύδια σημειώνουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας. Δείτε πώς να διαλέξετε τα σωστά.
Κίτρινα κρεμμύδια: Είναι τα πιο διαδεδομένα στη μαγειρική, έχουν ισορροπία στη γεύση (ούτε πολύ γλυκά, ούτε πολύ έντονα). Χρησιμοποιήστε τα οπουδήποτε ταιριάζουν κρεμμύδια στις συνταγές σας π.χ. στον κιμά, σε πίτες κ.ο.κ.
Κόκκινα κρεμμύδια: Μοιάζουν πολύ στη γεύση με τα κίτρινα κρεμμύδια, είναι λίγο λιγότερο καυτερά, παραμένουν όμως τραγανιστά, λίγο γλυκά και είναι καλύτερα να τα απολαμβάνετε ωμά. Ταιριάζουν στη σαλάτα και είναι εξαιρετικά αν τα πικλάρετε. Μπορούν εξίσου εύκολα να χρησιμοποιηθούν και σε μαγειρεμένο φαγητό κι αν βρίσκετε τη γεύση τους πολύ έντονη όταν τα τρώτε ωμά, δοκιμάστε να τα μουλιάσετε σε λίγο κρύο νερό για 5 λεπτά.
Άσπρα κρεμμύδια: Πιο τρυφερά και με πιο λεπτό φλοιό από τα κίτρινα, τα άσπρα κρεμμύδια έχουν πιο ήπια και γλυκιά γεύση, γι’ αυτό και συχνά χρησιμοποιούνται ωμά, ειδικά σε μεξικάνικα πιάτα, αλλά και στη μαγειρική σε οποιοδήποτε πιάτο θέλετε να προσθέσετε πιο ήπια γεύση κρεμμυδιού.
Γλυκά κρεμμύδια: Έχουν την πιο γλυκιά γεύση από όλα τα κρεμμύδια και ταιριάζουν τέλεια σε σούπες ή ψιλοκομμένα μέσα σε σάλτσες, δεν μπορούν, όμως, να πάρουν τη θέση του κρεμμυδιού σε κάθε συνταγή λόγω της γλυκιάς τους γεύσης. Επειδή χαλάνε πιο εύκολα από τα υπόλοιπα κρεμμύδια, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.
Μικρά κρεμμύδια: Θα τα βρείτε άσπρα, κίτρινα ή κόκκινα (παρ’ όλο που η άσπρη τους εκδοχή είναι η πιο συνηθισμένη). Έχουν πιο ήπια και γλυκιά γεύση από τα μεγάλα κρεμμύδια και ταιριάζουν στο στιφάδο, γλασαρισμένα ως συνοδευτικά σε κάποιο πιάτο ή σαν γαρνιτούρα.