Τα 7 τρικ για να κατέβει η ζυγαριά… γευστικά!

ta-7-trik-gia-na-katebei-i-zugaria-geustika-zugaria-geustika

ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Η λέξη δίαιτα αμέσως μας παραπέμπει σε στέρηση και άνοστα φαγητά. Μήπως όμως, μπορούμε να ρίξουμε το δείκτη της ζυγαριάς μας σε χαμηλότερα επίπεδα χωρίς να στερηθούμε γεύσεις;

1.Αντίο επεξεργασία:

Προτιμήστε όσο το δυνατόν πιο «φυσικά» τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Πέρα από τη σημαντική διαφορά που θα δείτε στο πορτοφόλι σας-τα τρόφιμα χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία είναι πιο φτηνά-σίγουρα θα καταλάβετε τη διαφορά και στον οργανισμό αλλά και στη ζυγαριά σας!

2.Καλωσήρθες πάλι τρελό μου καρναβάλι:

Όχι δεν μπερδέψαμε τις ημερομηνίες, όπως μάλλον υποθέσατε. Μπορεί να βρισκόμαστε ήδη στον Αύγουστο αλλά αναφερόμαστε στην πολυχρωμία του καρναβαλιού που μπορεί να μεταφερθεί στο… πιάτο σας. Επιλέξτε «πολύχρωμα» τρόφιμα που είναι ενδεικτικά πολύτιμων συστατικών, όπως π.χ. το κόκκινο σταφύλι που εμπεριέχει λυκοπένιο που σύμφωνα με πολλές έρευνες κρατά μακριά τον καρκίνο.

3.Αντίο και στα λίπη:

Αποφύγετε τα λίπη και τα έλαια σε κάθε φανερή και κρυφή μορφή. Έτσι, στους «εχθρούς» συγκαταλέγονται όχι μόνο το βούτυρο και τα παράγωγά του αλλά και τα λίπη που κρύβονται μέσα στο κρέας, τα αυγά, το τυρί, τα γλυκά κ.α..

4.Αλάτι, τι είναι αυτό;

Το αλάτι κρύβεται παντού ακόμη και στα γλυκίσματα. Έτσι, δεν αρκεί απλά να μην… χιονίζετε το πιάτο σας με εξτρά αλάτι αλλά να προσέξετε και πόσο αλάτι προσλαμβάνετε μέσα από τυριά, σνακς, σάλτσες και μουστάρδες. Αντικαταστήστε το αλάτι με μπαχαρικά και έτσι ούτε γεύση θα στερηθείτε ούτε θα σας λείψει και το αλάτι ιδιαίτερα…

5.Άλλαξέ τα όλα:

Οι αλλαγές δεν είναι πάντα εύκολες μια και η συνήθεια είναι εκείνη που μας κρατά εγκλωβισμένους σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Δοκιμάστε λοιπόν να ψήνετε αντί να τηγανίζετε, να βάζετε τομάτες, μαρούλια ή κρεμμύδια αντί για αλλαντικά στα τοστ, να φτιάχνετε σος με λεμόνι, σκόρδο, πιπέρι καγιέν και κάρι αντί για τις λιπαρές σος του εμπορίου ή να προτιμάτε ψωμί ολικής άλεσης αντί για το λευκό ψωμί που ως τώρα επιλέγατε. Άλλωστε είπαμε, όλα μια συνήθεια είναι.

6.Μην κόψετε τα γλυκά-μαχαίρι…

Η ανάγκη μας για ένα λαχταριστό γλύκισμα είναι σχεδόν έμφυτη οπότε αν αποφασίσετε να τα κόψετε «μαχαίρι» όχι μόνο θα το μετανιώσετε αλλά σίγουρα δεν θα τα καταφέρετε κιόλας. Αντικαταστήστε το κομμάτι τούρτα με παγωμένο γιαούρτι με φρούτα, τα παγωτά με 3 μπάλες διαφορετικών γεύσεων και σιρόπι με μία μόνο μπάλα και ξηρούς καρπούς, το κέικ με γλάσο σοκολάτας με απλό κέικ και πάει λέγοντας…

7.Μαγειρέψτε διαφορετικά

Θέλετε λιγότερες θερμίδες αλλά περισσότερη γεύση; Τότε, μαγειρέψτε διαφορετικά. Χρησιμοποιήστε λιγότερο νερό και λιγότερα λιπαρά. Έτσι, τα τρόφιμα θα απελευθερώσουν τους φυσικούς χυμούς τους και οι βιταμίνες τους θα διατηρηθούν ακόμη και μετά το μαγείρεμα.