Δερματικά θηλώματα: τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;
Με τον όρο "θήλωμα" αναφερόμαστε σε ένα μικρό δερματικό όγκο, που προβάλλει σα να κρέμεται από λεπτό μίσχο. Δείτε πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της σύγχρονης ιατρικής.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα θηλώματα είναι καλοήθεις βλάβες, όμως περιστασιακά μπορεί να γίνουν δυσπλαστικές ή και κακοήθεις.
Πρόκειται για μαλθακές και μισχωτές Βλάβες, έχουν διάμετρο 1 – 3 χιλιοστά και ύψος μέχρι 5 χιλιοστά. Το χρώμα τους είναι σαν του φυσιολογικού δέρματος έως καφεοειδές.
Μπορεί να εντοπιστούν οπουδήποτε στο σώμα, συνηθέστερα όμως ανευρίσκονται στο λαιμό, στο άνω μέρος του κορμού, στις μασχάλες, στις πτυχές των μαστών (Γυναίκες) και στη βουβωνική χώρα (Άνδρες).
Τα περισσότερα θηλώματα οφείλονται στον ιό HPV (Human Papilloma Virus). Στην ουσία υπάρχουν περισσότεροι από 150 υποτύποι του ιού αυτού. Προκαλούν θηλώματα στο δέρμα, το στόμα, τα μάτια, τα γεννητικά όργανα. Τύπος του ιού αυτού είναι υπεύθυνος και την ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.
Σε μερικές περιπτώσεις η παρουσία θηλωμάτων δε σχετίζεται με τον ιό HPV.
Γενικά υπάρχει μεγάλη τάση μετάδοσης τόσο στο υπόλοιπο δέρμα όσο και σε άλλους.
Παράγοντες κινδύνου
• Άμεση επαφή με τις δερματικές βλάβες άλλου ασθενή
• Σεξουαλική επαφή με ασθενή που φέρει θηλώματα γεννητικών οργάνων
• Έκθεση νεογέννητου στο πάσχον περιβάλλον της μητέρας κατά τον τοκετό
• Το κάπνισμα σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό
Δυνητικοί κίνδυνοι δερματικών θηλωμάτων
• Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως AIDS, λοίμωξη με χλαμύδια ή βλεννόρροια.
• Μόνιμες ουλές στο δέρμα ή αποχρωματισμός του δέρματος από πολλαπλές τοπικές θεραπείες.
Αντιμετώπιση
Κάποιοι τύποι θηλωμάτων δεν απαιτούν θεραπεία και συνήθως αυτοϊόνται. Τα υπόλοιπα επιδέχονται θεραπεία ανάλογα με τη θέση εντόπισής τους, το μέγεθός τους και τον ειδικό υποτύπο τους.
• Θηλώματα του εγκεφάλου, του μαστού ή του αναπνευστικού αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση.
• Δερματικά θηλώματα και γεννητικά (κονδυλώματα) αντιμετωπίζονται με τοπική εφαρμογή σκευασμάτων ή μηχανική εξάλειψή τους με κρυοθεραπεία, χειρουργική αφαίρεση, χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF) ή Laser.
Ο πιο σύγχρονος κι ενδεδειγμένος τρόπος εξάλειψης των επίμονων κι ενοχλητικών αυτών δερματικών βλαβών είναι η μηχανική απομάκρυνση και καυτηριασμός τους με χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF). Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται ο αφανισμός των βλαβών με ταυτόχρονη προφύλαξη από θερμική κάκωση των γύρω υγειών ιστών.
Του Γεώργιου Μητρόπαπα, Γενικού Χειρουργού Γενική-Ογκολογική-Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr .