Flexitarian diet: μια φυτοφαγική δίαιτα που δεν αποκλείει το… κρέας
Η ευέλικτη χορτοφαγία ίσως είναι η λύση για εσάς που θέλετε να μειώσετε σταδιακά το κρέας
Μια νέα τάση στη διατροφή έχει αρχίσει να ξεπροβάλει και ακούει στο όνομα “The flexitarian diet”. Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευγενία Παπαδήμα, μας βοηθά να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται.
Πρακτικά, η flexitarian διατροφή ερμηνεύεται ως ευέλικτη –φυτοφαγική κατά βάση- διατροφή (flexible). Αυτή η ευελιξία αφορά στην προσθήκη του κρέατος. Με άλλα λόγια θα λέγαμε αυτούς που την ασπάζονται ως «ευέλικτους χορτοφάγους» (casual vegetarians or vegivores).
Flexitarians vs vegetarians vs vegans
Φυτοφάγοι (vegetarians) καλούνται αυτοί που αποφεύγουν την κατανάλωση ζωϊκών προϊόντων και καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και οποιοδήποτε τρόφιμο είναι μη ζωϊκής προελεύσεως. Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες φυτοφάγων:
Οι ovo-lacto φυτοφάγοι είναι αυτοί που αποφεύγουν το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα θαλασσινά, αλλά καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτός ο τύπος φυτοφαγίας συναντάται πιο συχνά.
Οι ovo φυτοφάγοι έχουν στη διατροφή τους αυγά, αλλά όχι γαλακτοκομικά.
Οι lacto φυτοφάγοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά, αλλά όχι αυγά.
Φυσικά υπάρχουν και μικρές υποομάδες. Για παράδειγμα οι pescetarian φυτοφάγοι είναι ovo-lacto φυτοφάγοι που ναι μεν αποφεύγουν το κρέας, αλλά τρώνε ψάρι.
Από την άλλη μεριά απόλυτα χορτοφάγοι (vegans) καλούνται όσοι αποφεύγουν τόσο το κρέας, όσο και τα ζωικά προϊόντα (γάλα, αυγά, μέλι κ.τ.λ) από τη διατροφή τους. Η φυτοφαγία αποτελεί τρόπο ζωής, αφού απορρίπτουν οτιδήποτε περιέχει ζωϊκό προϊόν ή για να παραχθεί έχουν χρησιμοποιηθεί ζώα (π.χ. ρούχα, κοσμήματα, φάρμακα, καλλυντικά).
Οι ovo-lacto φυτοφάγοι καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα
Κατά ένα τρόπο, η διατροφή αυτή ξεκίνησε ως μια επιθυμία και προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης κρέατος, χωρίς όμως να υπάρχουν αυστηροί κανόνες στο πόσο συχνά κανείς θα καταναλώνει κρέας. Απευθύνεται σε εν δυνάμει χορτοφάγους, σαν ένα μεταβατικό στάδιο. Μπορεί, όμως, και να αφορά vegans που σταδιακά θέλουν να επανεισάγουν τις ζωικές τροφές στο διαιτολόγιό τους.
2 σημαντικοί λόγοι που ίσως σας κάνουν flexitarian
Υγεία: είναι γνωστό πως η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κρεατοσκευασμάτων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Περιβάλλον: η κατανάλωση κρέατος έχει ένα υψηλό τίμημα για το περιβάλλον, δηλαδή αυξημένη εκπομπή CO2, αλλά και διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για χώρο όπου καλλιεργείται η τροφή των ζώων.
Δοκιμάστε να έχετε 1 ακόμα ημέρα χωρίς κρέας στην υπάρχουσα διατροφή σας
- Κάντε ένα βήμα κάθε φορά. Δοκιμάστε να έχετε 1 ακόμα ημέρα χωρίς κρέας στην υπάρχουσα διατροφή σας (π.χ. αν τρώτε 4 φορές/εβδομάδα κρέας, προσπαθήστε αρχικά να τις κάνετε 3 φορές/εβδομάδα)
- Αλλάξτε τον τρόπο που ψωνίζετε: επιλέξτε τοπικά προϊόντα, ρωτήστε από πού προέρχονται, πώς παράγονται και βεβαιωθείτε ότι δε θα τα σπαταλήσετε.
- Προσπαθήστε να ακολουθείτε την εποχικότητα των τροφίμων, έτσι ώστε αυτά που αγοράζετε να είναι πιο θρεπτικά για εσάς.
- Αγοράστε περισσότερα λαχανικά και δοκιμάστε νέες συνταγές με αυτά.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το theflexitarian.co.uk
Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
www.dietsecrets.gr