5 καλοκαιρινά πιάτα από όλο τον κόσμο

gazpacho-gkaspatso
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Το καλοκαίρι έχει το δικό του άρωμα στο φαγητό και κάθε χώρα το σερβίρει διαφορετικά, με πολλούς τρόπους.

Γκασπάτσο, Ισπανία
Ιδανικό για τις ζεστές ημέρες, το γκασπάτσο είναι ουσιαστικά η κρύα ντοματόσουπα που προέρχεται από την Ανδαλουσία της νότιας Ισπανίας κι έχει όλα τα αρώματα του καλοκαιριού. Φτιάχνεται πολύ εύκολα με ντομάτα, πιπεριά και αγγούρι, τα οποία χτυπάτε στο μούλτι κι έπειτα προσθέτετε σκόρδο, ελαιόλαδο και λίγο μπαγιάτικο ψωμί που έχετε μουλιάσει σε νερό, για να της δώσει «σώμα». Τα χτυπάτε όλα μαζί, σουρώνετε, βάζετε στο ψυγείο και είναι έτοιμη προς κατανάλωση. Φροντίστε μόνο τα λαχανικά σας να είναι καλής ποιότητας, αρωματικά και ώριμα.

Summer Rolls, Βιετνάμ
Κάτι ανάλογο με τα spring rolls, τα summer rolls είναι φρέσκα, ψιλοκομμένα λαχανικά, κάποια πηγή πρωτεΐνης, όπως τόφου, κοτόπουλο, γαρίδες κ.ο.κ. όλα τυλιγμένα σε πολύ λεπτό φύλλο ρυζιού και συνδυασμένα με σάλτσα με φιστικοβούτυρο.

Κολοκυθοκεφτέδες, Ελλάδα
Κάποιοι θα διάλεγαν τη χωριάτικη, άλλοι τον ντάκο, το restless.co.uk, όμως, επέλεξε τους ελληνικούς κολοκυθοκεφτέδες ως ελληνικό πιάτο με καλοκαιρινό άρωμα. Πλούσιοι στα μυρωδικά, οι κολοκυθοκεφτέδες αξιοποιούν το κολοκύθι που βρίσκεται στην εποχή του, ενώ συνδυάζονται με δροσερό γιαούρτι, τζατζίκι κ.ο.κ. Για να τους φτιάξετε, τρίβετε κολοκύθι, αλατίζετε, πιέζετε να φύγει η υγρασία κι έπειτα ανακατεύετε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και φρέσκα βότανα όπως δυόσμο, άνηθο, σχοινόπρασο. Στο μείγμα προσθέτετε αυγά, φέτα, ανακατεύετε και λίγο αλεύρι για να το πλάσετε σε κεφτέδες. Τηγανίζετε σε ελαιόλαδο και απολαμβάνετε.

Σεβίτσε, Περού
‘Εχει γίνει ένα από τα hot πιάτα στα εστιατόρια τα τελευταία χρόνια και η αλήθεια είναι πως έχει πράγματι μια δροσιά και φρεσκάδα που ταιριάζει στο καλοκαίρι. Αυτό που το κάνει ακόμη πιο καλοκαιρινό είναι ότι το ψάρι δεν μαγειρεύεται, αλλά μαρινάρεται στη διάσημη σάλτσα της περουβιανής κουζίνας που ονομάζεται γάλα τίγρης (leche de tigre), η οποία περιέχει lime, κρεμμύδι, τσίλι, αλάτι και πιπέρι. Μετά το μαρινάρισμα, προσθέτετε ελαιόλαδο και κόλιανδρο. Τη δροσιά του να’χετε!

Falooda, Ινδία
Το παγωμένο αυτό επιδόρπιο-ποτό έρχεται από την Ινδία και είναι για όσους αναζητούν τις γλυκές γεύσεις το καλοκαίρι. Εκεί πωλείται σχεδόν σε κάθε εστιατόριο και παγωτατζίδικο αυτή την εποχή και φτιάχνεται με σιρόπι τριαντάφυλλο, σπόρους βασιλικού, νουντλς vermicelli, ξηρούς καρπούς, γάλα, παγωτό και ορισμένες φορές ζελέ. Κι αν τα νουντλς σε επιδόρπιο σας ακούγονται περίεργα, να σας πούμε ότι λόγω του ότι δεν έχουν γεύση, παίρνουν το άρωμα και τη γλυκιά γεύση του σιροπιού.