Χριστουγεννιάτικη απόδραση στην άγνωστη Ροδόπη

pomakoxoria-rodopi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Η ομάδα Comboride ετοιμάζει χριστουγεννιάτικο 4ήμερο στην παρθένα φύση της Ροδόπης, στη μαγευτική Θράκη, όπου οι γιορτές θα είναι πολύ διαφορετικές.

Χειμωνιάτικα τοπία, φύση, δραστηριότητες, καθαρός αέρας. Όλα αποτελούν τα βασικά συστατικά της χριστουγεννιάτικης απόδρασης που ετοιμάζει η ομάδα Comboride στις 22-26 Δεκεμβρίου, στα παραδεισένια μέρη της Θράκης. Τέσσερις μέρες στη γη του Ορφέα, μια περιοχή προικισμένη από τη φύση που την καθιστά μια από τις πιο ελκυστικές και ενδιαφέρουσες γωνιές της χώρας, όπου θα περάσετε από τα Πομακοχώρια, τα Στενά Νέστου, το Δάσος Χαϊντούς και τον καταρράκτη Λειβαδίτη, ενώ θα κάνετε πεζοπορίες, kayak, περιηγήσεις, αλλά και… χαμάμ.

Πιο συγκεκριμένα:
Στα 12 μόλις χιλιόμετρα από την όμορφη πόλη της Ξάνθης ξεκινάει το ταξίδι για τα Στενά του Νέστου, μια υπερπαραγωγή της φύσης, ανάμεσα στα χωριά Τοξότες και τη Σταυρούπολη, όπου θα απολαύσετε την πλούσια βλάστηση από ιτιές, πλατάνια, κέδρους, αγριοπασχαλιές, μυριάδες αγριολούλουδα, ορχιδέες και αναρριχώμενα φυτά. Την πορεία σας θα συντροφέψουν σπάνια πουλιά όπως ερωδιοί, αετοί και γύπες αλλά και άγρια άλογα που βόσκουν ελεύθερα στις πλαγιές του Αχλάτ Τσαλ, τα Λιβερά και το Κρωμνικό.

Έπειτα θα μεταφερθείτε και θα περπατήσετε στα μονοπάτια που συνδέουν τα άγνωστα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης, σημείο αναφοράς της αρμονικής συνύπαρξης της χριστιανικής και της μουσουλμανικής παράδοσης.

Θα κολυμπήσετε στις ιαματικές πηγές των Θερμών, σε μια καταπράσινη κοιλάδα μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ιστορικά η περιοχή είναι γνωστή για τον Μίθρα, του «μεσολαβητή» του Θεού του Φωτός και της Σοφίας των Περσών. Μάλιστα, στις Θέρμες υπάρχει και το ανάγλυφο του Μίθρα λαξευμένο πάνω σε ένα βράχο.

Από εκεί θα οδηγηθείτε στο παρθένο δάσος της Χαϊντούς και στα νερά του Λειβαδίτη, του μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων που τα νερά του πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Η τοποθεσία φέρνει στο νου τις Ναϊάδες των αρχαίων μύθων και τις νεράιδες των λαϊκών παραμυθιών, σε ένα μοναδικό θέαμα.

Κι έπειτα, στην πολυπολιτισμική Ξάνθη, την πόλη με τη γοητεία των αντιθέσεων και το υπέροχο nightlife, θα χαλαρώσετε και θα κάνετε τις βόλτες σας στην πλακόστρωτη Παλιά Πόλη με τα παραδοσιακά σπίτια και τα όμορφα αρχοντικά.

Σάββατο 
Πεζοπορία και Kayak στον Νέστο

Κυριακή
Πεζοπορία στα Άγνωστα Πομακοχώρια, φαγητό στην ταβέρνα - μουσείο του Τζεμήλ και της Μουσγιέν, στην Κοττάνη
Χαμάμ στις Θέρμες

Δευτέρα (Χριστούγεννα)
Πεζοπορία στο Δάσος Χαϊντούς και στους Καταρράκτες Λειβαδίτη | Τραχωνίου
Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα γίνει στη Δρυμιά, με αρνάκι στον ξυλόφουρνο

Info 
https://www.comboride.com
​κόστος 355 ευρώ