Διακοπές στις ομορφιές της Αλβανικής Ριβιέρας

eksamili-albaniki-ribiera
ΤΡΙΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Πετάμε πάνω από τα παράλια της Αλβανικής Ριβιέρας, που τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει συνεχώς τουριστικά.

Με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, η Αλβανία στα παράλιά της μεταμορφώνεται σε έναν εκπληκτικό προορισμό πολύ κοντά μας, με υπέροχα νερά, φύση και σημεία ενδιαφέροντος.

Το Εξαμίλι, ένα από αυτά, είναι χωριό και πρώην δήμος στη Ριβιέρα της Νότιας Αλβανίας και μέρος του Εθνικού Πάρκου Butrint. Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής, το παραθαλάσσιο αυτό χωριό χτίστηκε το 1966 στα νότια της πόλης Sarandë, ενώ η παραλία του και η αλβανική ακτή στα βόρεια συμπεριλήφθηκαν στη λίστα του Guardian με τις 20 καλύτερες περιοχές για διακοπές το 2013.

Theofilos Bampoulis/PointOfView

Στο Εξαμίλι θα βρείτε παραλίες με λευκή άμμο που θυμίζουν Καραϊβική, γι' αυτό και ο τουρισμός όλο και αυξάνεται στην περιοχή, με την αναμενόμενη ανάπτυξη που σημαίνει νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αλλά και ακριβότερες τιμές.

Στην περιοχή σας περιμένει επίσης η υδάτινη πηγή Blue Eye στο χωριό Muzinë, που είναι δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, καθώς το καθαρό γαλάζιο νερό του ποταμού μπορεί να το δει κανείς από βάθος μεγαλύτερο των πενήντα μέτρων. Δύτες έχουν κατέβει στα πενήντα μέτρα, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές ποιο είναι το πραγματικό βάθος.

Ακόμη, το Εθνικό Πάρκο Butrint, που είναι αρχαιολογικός χώρος και αρχαία ελληνική πόλη στην Αλβανία, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια από τους Αγίους Σαράντα σε ένα λόφο με θέα το κανάλι Βιβάρι. Υπήρξε έδρα ελληνικής πόλης και αργότερα χριστιανικής επισκοπής, ενώ η πόλη εγκαταλείφθηκε στα τέλη του Μεσαίωνα λόγω χαμηλού και υγρού εδάφους. Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Θεόφιλος Μπάμπουλης/PointofView
Βόρεια από το Εξαμίλι βρίσκονται και άλλες μικρές παραλίες, ενώ σημαντική στάση είναι και οι Άγιοι Σαράντα, σε έναν ανοικτό κόλπο του Ιονίου Πελάγους στην κεντρική Μεσόγειο, ανατολικά του βόρειου άκρου της Κέρκυρας. Χάρη στην πρόσβασή τους στις ακτές και στο μεσογειακό κλίμα τους, οι Άγιοι Σαράντα έχουν γίνει σημαντικός τουριστικός προορισμός μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία, αν και οι επισκέπτες προς το παρόν είναι σχεδόν αποκλειστικά Αλβανοί και Έλληνες. Σύμφωνα με τον Guardian, πάντως πρόκειται για το νέο «ανεξερεύνητο στολίδι» της Μεσογείου.

Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης, μέσα από το κανάλι του Point of View στο youtube μας βοηθά να απολαύσουμε όμορφα μέρη από ψηλά, ανακαλύπτοντάς το μεγαλείο τους από μια διαφορετική οπτική.