Πώς να διατηρήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας φρέσκα περισσότερο
Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου, μας εξηγεί τι να προσέχουμε… για να έχουμε.
Είναι γνωστό και κοινά αποδεκτό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, παρέχοντάς μας τις απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά για ένα γερό ανοσοποιητικό και θωρακίζοντάς μας ενάντια σε ασθένειες. Τι γίνεται, όμως, με την αποθήκευσή τους; Μήπως στο πιάτο σας τελικά φτάνουν όχι και τόσο φρέσκα και συχνά καταλήγετε να τα πετάτε γιατί χάλασαν; Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επανεξετάσετε την αποθήκευσή τους και τι ενδεχομένως κάνετε λάθος, θέτοντας σε κίνδυνο και την ασφάλειά σας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Academy of Nutrition and Dietetics πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας τα παρακάτω, την επόμενη φορά που θα ψωνίσετε και θα αποθηκεύσετε τα είδη μαναβικής στην κουζίνα σας.
Εντός ή εκτός ψυγείου;
Στο ψυγείο μπορείτε να αποθηκεύσετε τα μήλα, τα πεπόνια, τα ακτινίδια, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, το κουνουπίδι, το λάχανο, το αγγούρι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μαρούλι. Μην βάλετε όμως στο ψυγείο τις ντομάτες σας, τα αβοκάντο, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τις μπανάνες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες τους προκαλούν διάφορα προβλήματα, όπως αλλοίωση γεύσης, μαύρισμα κ.ά. Γενικότερα, έχετε στο μυαλό σας ότι τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά δεν κρατάνε πάνω από 1 εβδομάδα και μην ξεχνάτε όταν κάτι μαυρίζει, να το πετάτε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Επίσης, μην βάζετε ποτέ στο ψυγείο πατάτες, κρεμμύδια, κολοκύθα, σκόρδα. Τα τρόφιμα αυτά χρειάζονται ένα δροσερό, σκοτεινό και ξηρό χώρο χωρίς υγρασία, ώστε να κρατήσουν πάνω από μήνα. Φροντίστε μόνο να μην τα βάζετε όλα μαζί, αλλά να διατηρεί το καθένα τη δική του θέση, ώστε οι γεύσεις και οι μυρωδιές τους να μην μπλέκονται. Φρούτα και λαχανικά εποχής: πότε τρώμε τι;
Δείτε ακόμα
Αν δείτε ότι τα λαχανικά σας σαπίζουν γρήγορα, μετά από λίγες ημέρες, το πιθανότερο είναι να αποθηκεύετε μαζί τρόφιμα που είναι ασύμβατα και το ένα επηρεάζει το άλλο. Τα τρόφιμα που απελευθερώνουν υψηλά επίπεδα αιθυλενίου όσο ωριμάζουν, καλό είναι να αποθηκεύονται ξεχωριστά, ώστε να μην επηρεάζουν άλλες τροφές, ειδικά αυτές που είναι ευαίσθητες στο αιθυλένιο. Τροφές που απελευθερώνουν αιθυλένιο είναι τα μήλα, τα βερίκοκα, το πεπόνι, τα σύκα, τα ακτινίδια, τα δαμάσκηνα, τα αβοκάντο, οι άγουρες μπανάνες, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, οι ντομάτες. Τα φρούτα και λαχανικά που είναι ευαίσθητα και πρέπει να προφυλαχτούν από το αιθυλένιο, είναι οι ώριμες μπανάνες, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, τα καρότα, το κουνουπίδι, τα αγγούρια, η μελιτζάνα, το μαρούλια και άλλα φυλλώδη λαχανικά, ο αρακάς, οι πιπεριές, η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα και το καρπούζι. Ξεχωρίστε τα, λοιπόν, και τοποθετήστε τα μακριά το ένα από το άλλο. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε το αιθυλένιο προς όφελός σας, όταν θέλετε να επισπεύσετε τη διαδικασία ωρίμανσης ενός τροφίμου. Μπορείτε, για παράδειγμα, να βάλετε ένα μήλο στην ίδια χαρτοσακούλα με μια ντομάτα και να επισπεύσετε τη διαδικασία.
Διαλέξτε τα σωστά
Για να είστε ασφαλείς όσον αφορά τα λαχανικά και τα φρούτα που βάζετε στην κουζίνα και το πιάτο σας, φροντίστε:
-Να μην επιλέγετε φρούτα και λαχανικά με μαυρίλες, κοψίματα ή μούχλα, ακόμη κι αν σας τα πωλούν πιο φθηνά.
-Να τα πλένετε πάντα ακριβώς πριν τα καταναλώσετε, γιατί αν αποθηκευτούν με υγρασία θα χαλάσουν.
-Να τα κρατάτε χωριστά από άλλες τροφές όπως πουλερικά, θαλασσινά, αυγά.
-Να βάζετε το ψυγείο σας σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου ή χαμηλότερα.
-Αφαιρέστε τα σάπια φύλλα από τα λαχανικά σας και αφού τα πλένετε, να τα στεγνώνετε καλά με χαρτί κουζίνας.
-Ελέγχετε συνεχώς τους χώρους αποθήκευσης, ώστε να πετάξετε τρόφιμα που έχουν αρχίσει να σαπίζουν, πριν μεταδώσουν το πρόβλημα και στα υπόλοιπα.
-Αν θέλετε να βάλετε τις μπανάνες στο ψυγείο, να ξέρετε ότι θα μαυρίσουν εξωτερικά, αλλά εσωτερικά όχι. Μπορείτε να τις βάλετε σε ένα πλαστικό σακουλάκι για να μην μαυρίσουν.
-Αν κάποια λαχανικά σας έχουν μαραθεί, μπορείτε να τα ξαναζωντανέψετε αν τα βάλετε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για 2 λεπτά.
-Βάλτε τις ντομάτες σας σε μια φρουτιέρα στην κουζίνα σας, χωρίς να τις βλέπει φως, και τοποθετήστε τες με τον μίσχο προς τα κάτω για να διατηρηθούν περισσότερο. Φροντίστε, επίσης, να τους αλλάζετε συχνά θέση, για να μην «τραυματίζονται».
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
FBpage: Getactive