Τρόφιμα σε κονσέρβες: Τα 4 σημαντικά στοιχεία που μας βλάπτουν

konserba-ntomata
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Πόσο καταναλώνετε κονσέρβες; Αν βρίσκονται συχνά στο πλάνο σας, υπάρχουν 4 λόγοι που θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε.

Αποτελούν μια βολική λύση όταν δεν υπάρχει διάθεση για μαγείρεμα, ενώ αποθηκεύονται εύκολα κι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές επιλογές που είναι νόστιμες και έχουν θρεπτική αξία, περιλαμβάνοντας π.χ. όσπρια, που είναι μια υγιεινή φυτική πρωτεϊνούχα τροφή. Τα θετικά, όμως, σταματούν κάπου εδώ, κυρίως λόγω των προσθέτων και της διαδικασίας κονσερβοποίησης. Τι μπορεί να σας βλάψει, λοιπόν, από την κατανάλωση κονσέρβας;

Υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και συντηρητικά: Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού ή ζάχαρης, για να συντηρούνται περισσότερο. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και κινδύνους για την καρδιά.

Δισφαινόλη Α (BPA): Πολλές κονσέρβες έχουν επένδυση που περιέχει BPA, μια χημική ουσία που μπορεί να διαρρεύσει στο φαγητό και είναι γνωστή για τις ορμονικές της επιδράσεις. Η έκθεση σε BPA σχετίζεται με προβλήματα αναπαραγωγής και αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες χρόνιες παθήσεις.

Μείωση θρεπτικών συστατικών: Η διαδικασία κονσερβοποίησης περιλαμβάνει τη θέρμανση των τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που μπορεί να μειώσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες B και C. Ωστόσο, άλλα θρεπτικά συστατικά παραμένουν σταθερά.

Κίνδυνος για την υγεία του εντέρου: Το υψηλό περιεχόμενο συντηρητικών και αλάτων μπορεί να επηρεάσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και να συμβάλει σε ανισορροπίες που σχετίζονται με γαστρεντερικά προβλήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο
Για ασφαλέστερη κατανάλωση, επιλέξτε κονσερβοποιημένα τρόφιμα χωρίς BPA, σε άλλου τύπου συσκευασίες και με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή ξεπλύνετε το περιεχόμενο πριν το μαγείρεμα για να μειώσετε το αλάτι.