Οδηγίες κατάψυξης, για αρχάριους και μη
Ποια τρόφιμα, γιατί και με ποιο τρόπο καταψύχονται; Oδηγίες και συμβουλές κατάψυξης…
Η κατάψυξη δεν είναι ακόμη ένα ντουλάπι της κουζίνας, γι΄αυτό και πρέπει να προσέχουμε τι βάζουμε σε αυτή και για πόσο καιρό το αφήνουμε εκεί, αφού αν κάτι δεν πάει καλά, δεν θα μυρίσει ώστε να καταλάβουμε ότι έχει χαλάσει και να το πετάξουμε, ενώ το πιθανότερο είναι να μας στείλει σε πολύωρη παραμονή στην τουαλέτα.
Κάθε φορά, λοιπόν, που καταψύχετε ένα φαγητό ή τρόφιμο έχετε υπόψη σας τα παρακάτω χρήσιμα:
1. Πριν καταψύξετε ένα φαγητό φροντίστε να έχει κρυώσει πρώτα. Αν βάλετε το ζεστό πιάτο στην κατάψυξη θα ανεβάσετε τη θερμοκρασία του καταψύκτη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο ξεπάγωμα των άλλων τροφίμων.
2. Μην καταψύχετε κάτι που έχει αποψυχθεί. Ακόμα και αν ένα φαγητό ήταν στην κατάψυξη και στη συνέχεια το μαγειρέψατε, καλό είναι να μην το καταψύξετε για δεύτερη φορά, έστω κι αν είναι σε διαφορετική μορφή.
3. Ένας γεμάτος καταψύκτης κάνει οικονομία στο ρεύμα καθώς ο ψυχρός αέρας δε χρειάζεται να κυκλοφορεί συχνά, με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερη κατανάλωση. Έαν έχετε πολύ ελεύθερο χώρο στον καταψύκτη, γεμίστε πλαστικά μπουκάλια μέχρι τη μέση με νερό και τοποθετήστε τα στο χώρο. Εναλλακτικά, γεμίστε τον καταψύκτη με τρόφιμα που σίγουρα θα χρησιμοποιείσετε, αρχά ή γρήγορα, όπως είναι ο αρακάς και το ψωμί.
4. Προσέξτε πολύ να έχετε συσκευάσει καλά τα τρόφιμα, είτε να τα έχετε αποθηκεύσει σε καλά σφραγισμένα δοχεία για να μην «καούν» από τον πάγο.
5. Προσέχετε να μην συσκευάζετε τα τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες. Τεμαχίζετε το κρέας, μοιράζετε τα λαχανικά, ώστε να αποψύχετε τη ιδανική ποσότητα κάθε φορά.
6. Εν αντιθέσει, με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα βακτήρια. Εαν έχετε αμφιβολίες για το πόσο καιρό βρίσκεται κάτι στην κατάψυξη ή έχετε την εντύπωση ότι μάλλον έχει αποψυχθεί ξανά στο παρελθόν, καλύτερα αποφύγετε να το καναταλώσετε.
7. Μπορεί να βαριέστε να το κάνετε τις περισσότερες φορές, αλλά το να κολλάτε ταμπέλες στις σακούλες της κατάψυξης είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο. Και το περιεχόμενο, αλλά και η ημερομηνία κατάψυξης είναι πολύ χρήσιμες πληροφορίες, όταν έχετε ήδη τόσα άλλα στο μυαλό σας. Συντομογραφίες, άλλωστε αρκούν.
8. Κάνετε συχνά απόψυξη και ανάλογα με τις ανάγκες του καταψύκτη σας. Ένας καταψύκτης γεμάτος πάγο δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες, ενώ τα κατεψυγμένα τρόφιμα θα διατηρηθούν χωρίς πρόβλημα για μερικές ώρες και για όσο διαρκέσει η απόψυξη, στη συντήρηση του ψυγείου.
9. Σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος ή αν για κάποιο, άγνωστο, λόγο έπαψε να λειτουργεί ο καταψύκτης, μην ανοίξετε την πόρτα. Τα τρόφιμα θα διατηρηθούν μια χαρά για τις υπόλοιπες 24 ώρες, μέχρι να βρείτε λύση ή να έρθει το ρεύμα.
Τι ΝΑ ΜΗΝ καταψύξετε
Οι περισσότερες τροφές μπορούν να καταψυχθούν και σε πολλές συσκευασίες αναγράφονται οδηγίες κατάψυξης. Υπάρχουν όμως και οι τροφές που καλό θα ήταν να μην μπουν στον καταψύκτη διότι, είτε θα χαλάσουν, είτε θα χάσουν τη φρεσκάδα τους.
Τέτοιες τροφές είναι τα ωμά και τα βρασμένα αυγά, τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το αγγούρι και το μαρούλι, τα βότανα όπως ο βασιλικός και ο μαϊντανός, γιατί γίνονται καφέ, οι σάλτσες με βάση το αυγό, όπως η μαγιονέζα και τέλος, το γιαούρτι, το τυρί κότατζ και άλλα αντίστοιχα.
Τι ΝΑ καταψύξετε
Το βούτυρο και η μαργαρίνη μπορούν να καταψυχθούν για 3 μήνες, ενώ το τριμμένο τυρί μπορεί να διατηρηθεί για 4 μήνες και μάλιστα να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν από την κατάψυξη.
Τα περισσότερα είδη ψωμιού μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 3 μήνες, ενώ αν τα καταψύξετε σε φέτες, μπορείτε να τις φρυγανίσετε κατευθείαν από την ψύξη. Το γάλα μπορεί να καταψυχθεί για 1 μόνο μήνα, ενώ όταν έρθει η ώρα να το καταναλώσετε, αποψύξτε το στη συντήρηση του ψυγείου και ανακινήστε καλά πριν το πιείτε. Η ωμή ζύμη μπορεί να καταψυχθεί χωρίς αλλοιώσεις για 6 μήνες και θα χρειαστεί μόλις 1 ώρα για να αποψυχθεί.
Από την κατάψυξη στην κατσαρόλα
Όσον αφορά στα τρόφιμα που μπορείτε να μαγειρέψετε κατευθείαν από την κατάψυξη, έχετε υπόψη σας πως καλό είναι να ξεκινήσετε με χαμηλή φωτιά για να ξεπαγώσουν ομαλά και σταδιακά να ανεβάσετε τη θερμοκρασία.
Τα φαγητά που μπορούν να μεταβούν κατευθείαν από την κατάψυξη στο μάτι της κουζίνας είναι οι σούπες, τα βραστά, οι πίτες με βάση την πατάτα, τα φιλέτα ψαριών, τα λουκάνικα και τα θαλασσινά, αν τα προσθέσετε στο τέλος του μαγειρέματος του πιάτου.
Αποφύγετε να μαγειρέψετε κατευθείαν από την κατάψυξη τα ωμά πουλερικά και μεγάλα κομμάτια κρέατος.
Μυρωδικά από τον κήπο σας όλο το χρόνο
Τέλος, η επιλογή της κατάψυξης δίνει την ευκαιρία να έχουμε όλο το χρόνο, ακόμα και εκτός εποχής, μυρωδικά και βότανα διαθέσιμα για τη μαγειρική μας.
Ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτή τη διαδικασία είναι, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, να βράσετε για 30 δευτερόλεπτα τα λαχανικά που θέλετε να καταψύξετε. Αυτό δεν θα επιτρέψει, στη συνέχεια, στα λαχανικά να μαυρίσουν και για όσο θα είναι την κατάψυξη. Μετά τα 30 δευτερόλεπτα, με μια τρυπητή κουτάλα βάλτε τα σε ένα μπολ με πολύ παγωμένο νερό και μόλις κρυώσουν, στραγγίξτε τα και βάλτε τα σε μια σχάρα που έχετε καλύψει με χαρτί κουζίνας. Καταψύξτε τα βότανα, πρώτα στη σχάρα και μετά συγκεντρώστε τα σε μια σακούλα.
Τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορείτε να τα μαγειρέψετε κατευθείαν από την κατάψυξη σε νερό που βράζει.