Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα αντηλιακά
Επωφεληθείτε από τον ήλιο, προστατεύοντας παράλληλα την επιδερμίδα και την υγεία σας και αποκτήστε υγιεινό και όμορφο μαύρισμα.
Ο ήλιος είναι υγεία. Είναι όμως και επικίνδυνος. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που το όζον αδυνατεί να μας προστατεύσει όσο χρειάζεται. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα μάλιστα, που έχει υψηλό ποσοστό ηλιοφάνειας και με μία από τις αγαπημένες μας συνήθειες να είναι οι ατέλειωτες ώρες στις παραλίες, κάτω από τον καυτό ήλιο, καλό είναι να λαμβάνουμε και τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δέρματος και της γενικότερης υγείας μας. Πρώτα απ’ όλα με τη σωστή χρήση αντηλιακού…
Εφαρμογή
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όσον αφορά στην εφαρμογή του αντηλιακού είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε αρκετό και ότι δεν το εφαρμόζουμε συχνά. Αρκούν 30 γρ. αντηλιακής κρέμας για να καλύψουμε όλο το σώμα μας. Και άσχετα από το τί είδος αντηλιακού χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να το εφαρμόζετε εκ νέου, αμέσως μετά το κολύμπι ή κάθε δύο ώρες όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.
Εγκαύματα
Αν τα… καταφέρετε και τελικά αποκτήσετε εγκαύματα, πιείτε αρκετό νερό για να επαναφέρετε τη σωστή υγρασία στο σώμα σας και καταπραΰνετε το έγκαυμα με ένα ενυδατικό προϊόν με βιταμίνη Ε.
Καλυφθείτε
Τα ελαφρά βαμβακερά ρούχα προσφέρουν μικρότερη προστασία από μια λοσιόν με δείκτη προστασίας 10. Οπότε επιλέξτε ρούχα που προστατεύουν κατάλληλα από τον ήλιο, όταν βρίσκεστε εκτεθειμένοι και ελέγξτε το UPF τους, δηλαδή το ποσοστό της προστασίας που προσφέρουν.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, κρατά την καρδιά και τα οστά υγιή και μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος και να προλάβουμε ορισμένες μορφές καρκίνου. Με λίγα λόγια, είναι σημαντική και ωφέλιμη. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι δε λαμβάνουν αρκετή. Και μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη έκθεση στον ήλιο (ο οργανισμός παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στον ήλιο χωρίς προστασία). Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε. Πολλοί γιατροί (ειδικά οι δερματολόγοι) προτείνουν να λαμβάνουμε τη βιταμίνη ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή ή ακόμα και με συμπλήρωμα και όχι να μένουμε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό. Δεν αξίζει να ρισκάρουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος.
Ημερομηνία λήξης
Μια κανονική συσκευασία αντηλιακού, δε θα διαρκέσει περισσότερο από μερικές εβδομάδες, εάν χρησιμοποιείται όσο πρέπει. Αν πάντως σας μείνει, πετάξτε το μετά από ένα χρόνο. Η σύνθεσή του είναι λιγότερο αποτελεσματική με την πάροδο του χρόνου και επιδεινώνεται ακόμα πιο γρήγορα όταν εκτίθεται σε θερμότητα.
Τα οφέλη των φλαβανολών
Οι φλαβανόλες είναι μία ομάδα φυτικών συστατικών που μπορεί να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και προστατεύουν τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού από τοξικές ουσίες, οξειδωτικές βλάβες και ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό. Επίσης, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φλαβονόλες (π.χ. κρεμμύδια, μήλα, μαύρη σοκολάτα, μούρα, λάχανο, σπανάκι και μπρόκολο), ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στις επιβλαβείς συνέπειες της γήρανσης από το υπεριώδες φως.
Προστασία για τα μαλλιά
Οι βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες, μπορεί να ξεθωριάσουν το χρώμα των μαλλιών σας και να τα στεγνώσουν, ώστε να είναι λιγότερο λαμπερά. Τι να κάνετε; Χρησιμοποιήστε κάποιο προϊόν ειδικό για τα μαλλιά και φοράτε μαντήλι ή καπέλο για επιπλέον προστασία.
Η σημασία του φωτότυπου
Ο φωτότυπος του δέρματος περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα αντιδρά στον ήλιο και πόσο ευαίσθητο είναι. Ανάλογα με το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών, ανήκουμε σε διαφορετικό φωτότυπο. Ανάλογα λοιπόν με το αν το δέρμα σας είναι πολύ ανοιχτόχρωμο και ευαίσθητο, ή μελαμψό και σκούρο, θα πρέπει να λαμβάνετε και την αντίστοιχη προστασία.
Παιδική προστασία
Αν φοράτε φακούς επαφής ή έχετε ευαίσθητα μάτια, προτιμήστε τη χρήση αντηλιακού για παιδιά στο πρόσωπό σας. Οι συνθέσεις τους είναι συνήθως πιο συμπυκνωμένες, έτσι ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να κυλήσουν στα μάτια σας.
Συμβουλές για τα χείλη
To γκλος μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας μεγεθυντικός φακός στα χείλη σας, λένε οι ειδικοί, αυξάνοντας τη μετάδοση του φωτός και αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Χρησιμοποιήστε λοιπόν ένα προϊόν με δείκτη προστασίας ή προτιμήστε ένα κραγιόν, που έχει φίλτρο προστασίας.
Έλεγχος στις ελιές
Ελιές ή σημάδια στο δέρμα με λεία επιφάνεια, συμμετρικά σχήματα, καθώς και ένα ομοιόμορφο χρώμα είναι συνήθως αβλαβή. Εάν παρατηρήσετε περίεργες επιφάνειες, παραμορφώσεις και διχρωμίες, καλύτερα να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό για μια εξέταση.
Φυσική προστασία
Αντηλιακά με την ένδειξη «φυσικά», προστατεύουν με συστατικά που προέρχονται από ορυκτά (όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου), που αποτελούν ένα αόρατο φράγμα πάνω από το δέρμα σας. Για μια οικολογική, φιλική επιλογή, δοκιμάστε μια βιοδιασπώμενη έκδοση που είναι επίσης λιγότερο επιζήμια για τη θαλάσσια ζωή.
Συννεφιά και προστασία
Σύμφωνα με του ειδικούς, οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, μας φτάνουν ακόμη κι όταν έχει συννεφιά. Στην πραγματικότητα, μερικοί τύποι νεφών μπορεί ακόμη να αυξήσουν την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας αντανακλώντας το φως του ήλιου και διαθλώντας το. Βασικός κανόνας: Φοράτε αντηλιακό κάθε φορά που βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.
Φάρμακα
Σχεδόν τα μισά από όλα τα φάρμακα, μπορούν να κάνουν το δέρμα σας πιο επιρρεπές στα ηλιακά εγκαύματα. Και κάποιες συνταγές απαγορεύουν εντελώς την έκθεση στον ήλιο. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας εάν τα φάρμακά σας έχουν αυτή την παρενέργεια.
Αντηλιακό σπρέι
Χρησιμοποιείτε σπρέι αντί για κρέμα; Χρειάζονται 15 με 20 δευτερόλεπτα ψεκάσματος για να φτάσετε τα περίπου 30 γρμ. Προϊόντος που απαιτούνται για την προστασία του σώματός σας.
Ο δείκτης προστασίας (SPF=Sun Protection Factor)
Ο δείκτης προστασίας μετράει την προστασία από τις ακτίνες UVB και υποδεικνύει το χρόνο που μπορούμε να καθίσουμε στον ήλιο χωρίς να καούμε. Αλλά επίσης θα πρέπει να έχουμε ένα αντηλιακό που να προσφέρει προστασία και από τις ακτίνες UVA (μερικές φορές έχουν την ένδειξη «ευρέως φάσματος προστασία»).
Οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση αντηλιακού με τουλάχιστον 30 δείκτη προστασίας, το οποίο επιτρέπει μόνο το ένα τριακοστό των ακτίνων UVB του ήλιου να φτάνουν στο δέρμα σας (που σημαίνει ότι θα είστε προστατευμένοι 97% από τις ακτίνες UVB).
Η προστασία από τις ακτίνες του ήλιου, δεν αυξάνει σημαντικά μετά το δείκτη προστασίας 30 (π.χ., ο δείκτης προστασίας 60 δεν προστατεύει διπλάσια από τον δείκτη προστασίας 30). Υπάρχουν όμως κάποια πλεονεκτήματα όσο αυξάνεται ο δείκτης. Πολλοί δεν εφαρμόζουν την απαραίτητη ποσότητα αντηλιακού για να εξασφαλίσουν την πλήρη προστασία που υπόσχεται ο δείκτης προστασίας 30. Έτσι, ακόμη και μια -μικρή έστω- παραπάνω ποσότητα προστασίας, μπορεί να είναι χρήσιμη.
Ακτίνες UV
Το αόρατο υπεριώδες φως, έχει διάφορα μήκη κύματος. Επομένως θα πρέπει να έχετε προστασία από UVA και UVB ακτίνες. Καθώς το φως του ήλιου περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα, όλη η UVC και το μεγαλύτερο ποσοστό της ακτινοβολίας UVB, απορροφώνται από το όζον, τους υδρατμούς, κ.ά.. Η ακτινοβολία UVA όμως, συγκρατείται λιγότερο από την ατμόσφαιρα. Άρα, η υπεριώδης ακτινοβολία που φθάνει στη γήινη επιφάνεια, αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από UVA και κατά ένα μικρό ποσοστό από UVB.
Οι ακτίνες UVA, διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα μας και προκαλούν κυτταρική ζημιά που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Είναι επίσης υπεύθυνες για το 80% της γήρανσης του δέρματος, όπως η εμφάνιση κηλίδων, ρυτίδων και χαλάρωσης.
Οι ακτίνες UVB, προκαλούν στο δέρμα κοκκινίλες και εγκαύματα και μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος με την πάροδο του χρόνου.
Αδιάβροχη προστασία
... δεν υπάρχει. Αλλά υπάρχουν πολύ ανθεκτικά στο νερό αντηλιακά, σχεδιασμένα για να μένουν στο δέρμα όταν ιδρώνετε ή βρέχεστε. Αλλά να θυμάστε: θα πρέπει να εφαρμόζετε ξανά αντηλιακό όταν βγαίνετε από τη θάλασσα, καθώς το σκούπισμα μπορεί να απομακρύνει ακόμη και το αδιάβροχο αντηλιακό.