Ποια είναι τα 4 όπλα κατά της κυτταρίτιδας;
Μας απασχολεί κυρίως το καλοκαίρι αλλά επειδή "των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν", δείτε ποια είναι τα 4 όπλα στην μάχη ενάντια στην κυτταρίτιδα και αντιμετωπίστε την δραστικά.
Αν και κατά καιρούς έχουν επιστρατευθεί διάφορα «μαγικά» μέσα στη «μάχη» κατά της κυτταρίτιδας, τέτοιες προσεγγίσεις έχουν αποδειχθεί, εκτός από αντιεπιστημονικές, και αναποτελεσματικές.
Η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα μίγμα κληρονομικότητας, κακής διατροφής και τη μειωμένης άσκησης. Επειδή όμως τα γονίδια δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, ας φροντίσουμε να τροποποιήσουμε τους άλλους δύο παράγοντες, βελτιώνοντας, πέρα από την εμφάνιση, και την υγεία μας.
1. Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας
Ας βάλουμε ως στόχο να περπατάμε 1 ώρα ή να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Ιδανικά, θα μπορούσαμε να γραφτούμε στο γυμναστήριο της γειτονιάς μας.
2. Όχι στο delivery
Οι τροφές που παραγγέλνουμε «απ’ έξω», όπως για παράδειγμα πίτσες και σουβλάκια, είναι κατά βάση πλούσιες σε λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα, ενώ παράλληλα περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, που αποτελεί βασικό «σύμμαχο» της κυτταρίτιδας.
3. Πάντα πρωινό
Όσο κι αν βιαζόμαστε, δε θα πρέπει να ξεκινάμε την ημέρα μας νηστικοί. Μελέτες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού είναι μία από τις αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ενεργειακού ισοζυγίου και συνεπώς και σε τοπική εναπόθεση λίπους.
4. Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, των ουσιών δηλαδή που προστατεύουν τα κύτταρά μας από εξωτερικούς «εχθρούς», ενώ παράλληλα μας ενυδατώνουν, καθώς αποτελούνται κατά σημαντικό μέρος τους από νερό.
Να διαλευκάνουμε τέλος κι έναν από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους των τελευταίων ετών, εκείνον που συνδέει τα αναψυκτικά με την κυτταρίτιδα. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τόσο η κατανάλωση καφεΐνης όσο και ανθρακικού, σχετίζεται με τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Μάλιστα αν το αναψυκτικό είναι light τότε θα λέγαμε ότι δρα προστατευτικά, καθώς προσφέρει στο σώμα ελάχιστες θερμίδες, αποτελώντας σύμμαχο στην προσπάθεια ρύθμισης του σωματικού βάρους.
Από τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Κλινικό Διαιτολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του www.iator.gr .