Δήμητρα Πασπαλά: «Τα βιβλία που διαβάζουμε “μεταβολίζονται” από τον κάθε αναγνώστη»

agriotriantafullies
ΤΡΙΤΗ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Η συγγραφέας της συλλογής διηγημάτων με τίτλο «Αγριοτριανταφυλλιές» σε μια κουβέντα εφ΄ όλης της ύλης.

Aγριοτριανταφυλλιές. Ένα «γυναικείο» βιβλίο. Σας αρέσει να το χαρακτηρίζουν έτσι;

Δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχουν γυναικεία και ανδρικά βιβλία. Ναι, το βιβλίο αναφέρεται στις ιστορίες 9 γυναικών που δυσκολεύτηκαν πολύ στη ζωή τους. Οι δυσκολίες που συναντά ένας άνθρωπος στη ζωή του σίγουρα δεν πηγάζουν μόνο από το ένα φύλο. Ούτε αφορούν μόνο το ένα φύλο. Επομένως, όχι, δεν θα το έλεγα γυναικείο βιβλίο. 

11 διαφορετικές ιστορίες. Ποιες είναι οι ηρωϊδες; είναι γυναίκες της διπλανής πόρτας;

Σίγουρα. Είναι πρόσωπα της καθημερινότητάς μας, πρόσωπα που θα βρούμε όλοι γύρω μας, αρκεί να έχουμε μάτια να κοιτάξουμε λίγο πιο βαθιά, να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε ο καθένας να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου και να καταλάβουμε λίγο περισσότερα απ’ αυτά που φαίνονται.  Να δούμε το φορτίο που κατεβάζει τους ώμους του κάθε ανθρώπου και μας δίνει την πλαστή ικανοποίηση να βλέπουμε από ψηλά ξεχνώντας πως οι ρόλοι καθημερινά αλλάζουν. Όλοι μπορούμε να βρεθούμε ανά πάσα στιγμή σ αυτή την διπλανή πόρτα.

Οι τηλεοπτικές ειδήσεις γέμισαν από την αποκάλυψη κακοποιήσεων σε γυναίκες. Ακόμα και σ αυτές που θαρρετά έχουν πάρει διαζύγιο. ΠΙστεύετε ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα διαμορφώνει και την τάση στη λογοτεχνία; 

Ανέκαθεν συνέβαινε και είναι νομοτελειακό. Δεν γίνεται να συμβαίνουν όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και να συνεχίζουμε αδιάφορα τη ζωή μας. Δεν γίνεται να έχουμε κάθε μήνα μια γυναικοκτονία στην Ελλάδα και να μην δυναμώνουν οι φωνές γύρω μας, στην προκειμένη γραπτώς, εναντίον της πατριαρχίας και της κακοποίησης που έχει δεχτεί στο παρελθόν και συνεχίζει να υφίσταται το γυναικείο φύλο στην καθημερινότητά του. Γεγονός που παίρνει διαστάσεις τεράστιες αν αναλογιστούμε τι βιώνουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο. 

Κάνετε λόγο για ανθεκτικότητα στη γυναικεία φύση. Είμαστε εν τελει από τη φύση μας διαφορετικοί άνδρες και γυναίκες

Ναι, είναι εντελώς διαφορετική η σκέψη μας, η ματιά μας, οι αντιδράσεις μας. Οι άντρες είναι προικισμένοι με μεγαλύτερη δύναμη. Οι γυναίκες με ανθεκτικότητα. Αμέτρητες οι υπέροχες διαφορές μας, που συνθέτουν την ανθρώπινη φύση. Εκεί κρύβεται εντέλει και η ομορφιά. 

Αναπτύξτε μου τρεις λόγους  για να διαβάσει κάποιος το νέο σας βιβλίο;

Για να ταξιδέψει στον κόσμο της γυναίκας, για να βιώσει όποια συναισθήματα του γεννηθούν απ αυτό το ταξίδι και για να ανακαλύψει τις εικόνες που θα γεννήσει η δική του πορεία, ματιά και φαντασία μέσα στις σελίδες και τις λέξεις που θα διαβάσει. Άλλωστε αυτό είναι και το μεγαλείο της ανάγνωσης. Τα βιβλία που διαβάζουμε “μεταβολίζονται” από τον κάθε αναγνώστη, προσαρμόζονται και “κουμπώνουν” στον καθένα διαφορετικά 

Πως θα χαρακτηρίζατε το ταξίδι της συγγραφής και έκδοσης. Με δυο λέξεις.

Θεραπεία και χαρά

Το βιβλίο

Οι αγριοτριανταφυλλιές είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά φυτά.

Φύονται σε πλαγιές, σε άγριους τόπους, σε δάση, σε ποτάμια, ακόμα και ανάμεσα σε βράχους. Απαντώνται σε πόλεις, σε χωριά, στους δρόμους και όπου και να ριζώσουν αλλάζουν το τοπίο.

Είναι γυναίκες που ζουν ανάμεσά μας.

Γεμίζουν μονοπάτια για να ματώνουν όσους τολμούν να τα διαβούν.

Πλήθος αγκάθια στα κλωνάρια τους -ένστικτα επιβίωσης.

Ρόδινα άνθη ή λευκά.

Χρώμα απ’ το αίμα των πληγών τους. Ή το λευκό της αθωότητας.

Άπειρα αγκάθια για τους φαρμακερούς ανθρώπους.

Και σπάνια άνθη κάθε που χέρια  χαϊδεύουν την ψυχή τους.

Κυνόροδα χαρισμένα -δώρα ακριβά, θησαυρός και γιατρειά για όσους κατάφεραν να δούνε πιο βαθιά, λιγάκι πιο βελούδινα το μέσα τους, δίχως να φοβηθούν τα αγκάθια.

Είναι γυναίκες που ανθίζουν ανάμεσά μας

Εκδόσεις Αγγελάκη