Τα 10 εκλεκτά εθνικά πιάτα
Οι περισσότερες χώρες έχουν ένα αγαπημένο «εθνικό» πιάτο – σήμα κατατεθέν τους, δημοφιλές στους γηγενείς και κομμάτι της εθνικής τους κουλτούρας, που αποτελεί παράλληλα και μια απαραίτητη εμπειρία για τους επισκέπτες τους…
Οποιοσδήποτε κάνει μια τουριστική εξόρμηση δεν παραλείπει ποτέ να ανακαλύψει -πέρα από τα «απαραίτητα» αξιοθέατα- και τις «απαραίτητες» εθνικές ή τοπικές γεύσεις, για να έχει ολοκληρωμένη εικόνα του τόπου που επισκέφθηκε. Ας δούμε λοιπόν, ποιά είναι τα 10 πιάτα που είναι συνυφασμένα με τον τόπο καταγωγής τους -σύμφωνα με το National Geographic- και πού μπορείτε να τα βρείτε, όταν φτάσετε εκεί…
1. Σνίτσελ Wiener, Αυστρία
Φτιάχνεται με τα καλύτερα υλικά και σερβίρεται πάντα φρέσκο. Το συγκεκριμένο πιάτο με παναρισμένες, λιανισμένες μοσχαρίσιες κοτολέτες, τηγανισμένες ελαφρά, είναι ο πρεσβευτής του αυστριακού φαγητού, παρά τις ιταλικές ρίζες της συγκεκριμένης συνταγής. Οι Αυστριακοί τρώνε συνήθως το Wiener schnitzel τους γαρνιρισμένο με μαϊντανό και φέτες λεμονιού, μαζί με πατατοσαλάτα. Το βιενέζικο Café Landtmann, ένας θεσμός της πόλης από το 1873, σερβίρει μια αυθεντική εκδοχή του πιάτου, ενώ προσφέρει μεγάλες δόσεις ιστορικότητας και glamour: ο Sigmund Freud, η Marlene Dietrich και ο Paul McCartney είναι στη λίστα εκείνων που το έχουν τιμήσει και θαυμάσει.
2. Παστό ψάρι με ackee, Τζαμάικα
Παρά το γεγονός ότι το φρούτο ackee ξεκίνησε να γίνεται γνωστό υπό δυσάρεστες συνθήκες, σαν φαγητό των σκλάβων, οι Τζαμαϊκανοί το οικειοποιήθηκαν και το έκαναν μέρος του εθνικού τους πιάτου. Ένα θρεπτικό φρούτο με γεύση που θυμίζει φυστικοβούτυρο, το ackee θυμίζει επίσης αρκετά βραστή ομελέτα. Οι Τζαμαϊκανοί σοτάρουν το βραστό ackee με παστό μπακαλιάρο, κρεμμύδια και ντομάτες. Κάποιες φορές το πιάτο αυτό σερβίρεται με bammy (καλοτηγανισμένα κέικ μανιόκας) και με τηγανιτά μπανανοειδή. Τα πιο γνωστά εστιατόρια για το συγκεκριμένο έδεσμα είναι το Jake’s και το Treasure Beach.
3. Coo-Coo και Χελιδονόψαρο, Μπαρμπάντος
Ένα καλαμποκάλευρο που θυμίζει πολέντα, το coo-coo, ζευγαρώνει τέλεια με το χελιδονόψαρο, που ετοιμάζεται είτε στον ατμό με χυμό lime, καρυκεύματα και λαχανικά, είτε τηγανιτό με πικάντικη σάλτσα.
Το The Flying Fish restaurant πάνω από τον όρμο του St.Lawrence διεκδικεί τον τίτλο του «οίκου» του εθνικού φαγητού των νησιών.
4. Bulgogi, Κορέα
Το βοδινό bulgogi (κρέας-φωτιά) είναι ένα πιάτο ψιλοκομμένων, εκλεκτών κομματιών κρέατος μαριναρισμένων σε σάλτσα σόγιας, σησαμέλαιο, σκόρδο, κρεμμύδια, ginger, ζάχαρη και κρασί, τα οποία στη συνέχεια ψήνονται στη σχάρα. Τρώγεται πολλές φορές τυλιγμένο σε φύλλα από μαρούλι ή σπανάκι, και συνοδευόμενο από kimchi (ζυμωμένο τουρσί λαχανικών). Πολλά κορεάτικα εστιατόρια έχουν μίνι barbecues ενσωματωμένα στα τραπέζια τους όπου όσοι δειπνούν ψήνουν οι ίδιοι το κρέας τους!
Η αλυσίδα Byeokje Galbi στη Σεούλ είναι η βασίλισσα του bulgogi.
5. Kibbeh, Λίβανος – Συρία
Το να καλοφάς στον Λίβανο σημαίνει κάποιες φορές το να επικεντρώνεσαι στους θεσπέσιους μεζέδες, δηλαδή στα ορεκτικά. Το Kibbeh, ένα εξαίσιο παρασκεύασμα από αρνί, πλιγούρι και καρυκεύματα, είναι βασικό στοιχείο των λιβανέζικων μεζέδων. Τηγανίζεται πολλές φορές σε σχήμα τορπίλης, φουρνίζεται ή βράζεται, αν και μερικοί το προτιμούν ωμό.
Το Aleppans στη Βόρεια Συρία (υπό κανονικές συνθήκες, μιας και σήμερα η κατάσταση στη χώρα είναι πολεμική) είναι το εστιατόριο – κορυφή στο Kibbeh, αρωματίζοντάς το με συστατικά όπως ρόδι ή χυμό κερασιού.
6. Goulash, Ουγγαρία
Gulyás -η μαγυάρικη λέξη για τον «βοσκό»- έγινε εθνικό πιάτο στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι Ούγγροι έψαχναν για σύμβολα της εθνικής τους ταυτότητας που να τους διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους κατοίκους της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Ένας πηχτό στιφάδο με βοδινό, λαχανικά, κόκκινα κρεμμύδια και καρυκεύματα, το goulash αντλεί την ιδιαίτερη γεύση του από τη σιγομαγειρεμένη κνήμη βοδινού (ή παραπλήσιας γεύσης κομμάτια του ζώου) και την πάπρικα. Αν θέλετε μια πιο ελαφριά εκδοχή, δοκιμάστε τη gulyásleves (σούπα goulash).
7. Χάμπουργκερ, ΗΠΑ
Μολονότι για την καταγωγή του hamburger οι απόψεις διίστανται, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το πόσο δημοφιλές θεωρείται το κλασσικό αυτό πιάτο. Τα συνοδευτικά και οι γαρνιτούρες ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή, ωστόσο για μια αυθεντική εκδοχή ο επισκέπτης μπορεί να πάει μια βόλτα από το Louis’ Lunch στο New Haven του Connecticut, που σερβίρει hamburgers από το 1900 και ισχυρίζεται ότι είναι το παλιότερο εστιατόριο για hamburger στις ΗΠΑ. Τα εστιατόριο είναι σχεδόν πάντα ανοιχτό για να γευματίσει κανείς και πολλές φορές μένει ανοιχτό και για τους ξενύχτηδες.
8. Pot-au-Feu, Γαλλία
Αρχικά ένα χωριάτικο φαγητό, που μαγειρευόταν όλο το χειμώνα σαν «απαραίτητο» έδεσμα, το pot-au-feu (τσουκάλι στη φωτιά) είναι ένα θερμαντικό, μυροβόλο πιάτο βραστής μπριζόλας, ριζών λαχανικών και καρυκευμάτων. Παραδοσιακά, οι μάγειρες κοσκινίζουν το ζωμό και τον σερβίρουν χωριστά από το κρέας.
Στο κέντρο του Παρισιού, το Le Pot au Feu στη Boulevard Pasteur στο νούμερο 59 (στάση μετρό Pasteur), όπως λέει και το όνομά του, έχει ειδίκευση στο «θέμα».
9. Βοδινό Ψητό και Πουτίγκα Yorkshire, Αγγλία
Παρά την όλο και αυξανόμενα κοσμοπολίτικη αγγλική κουζίνα, αυτό το πιάτο παραμένει ένα αγαπημένο κυριακάτικο γεύμα και φυσικά, εθνικό σύμβολο. Αντλώντας την ονομασία του από ένα από τα πιο επώνυμα αγγλικά καντόνια, το Yorkshire, σερβιρόταν συνήθως ως πρόδρομος του κυρίως γεύματος, για όσους ήταν φίλοι του βοδινού. Σήμερα, και τα δύο τρώγονται μαζί, συνοδευόμενα από πατάτες ποτισμένες στη σάλτσα λαχανικά και σάλτσα αγριοράπανου.
Δοκιμάστε το παραδοσιακό βρετανικό restaurant London’s Rules, που ιδρύθηκε στα 1798, για μια καλή εκδοχή και των δύο.
10. Ιρλανδικό Στιφάδο, Ιρλανδία
Παραδοσιακά ένας παχύρευστος ζωμός σιγοβρασμένου αρνιού με κρεμμύδια, πατάτες και μαϊντανό, το ιρλανδικό στιφάδο στις μέρες μας ενσωματώνει και άλλα λαχανικά, όπως καρότα, ενώ πολλοί μάγειρες ροδίζουν το κρέας ξεχωριστά πρώτα. Είναι ένα must των ιρλανδέζικων pubs παγκοσμίως.
Ένα καλό μέρος στο Δουβλίνο για να απολαύσει κανείς ιρλανδικό στιφάδο και άλλες παραδοσιακές συνταγές, είναι το Shebeen Chic, στην George’s Street.