Πετάμε πάνω από την Ακρόπολη και θαυμάζουμε τον Παρθενώνα (βίντεο)
Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης και το κανάλι του Point of View μας δίνουν τη δυνατότητα να πετάξουμε πάνω από το λαμπρότερο μνημείο της αθηναϊκής πολιτείας και να το απολαύσουμε αφ’ υψηλού.
Βίντεο/φωτογραφίες: Θεόφιλος Μπάμπουλης
Με παγκόσμια φήμη και με τουρίστες να συρρέουν από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, η Ακρόπολη, με πρωταγωνιστή τον Παρθενώνα, αποτελεί το πιο σημαντικό μνημείο της Αθήνας κι ένα από τα πιο σημαντικά της χώρας.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 157 μέτρων στο κέντρο της Αθήνας και σύμφωνα με στοιχεία, ο λόφος ήταν κατοικημένος από την 3η χιλιετία π.Χ. με πρόσβαση μόνο από τη δυτική πλευρά –όπως ισχύει και σήμερα.
Πολύ πριν την κατασκευή του Παρθενώνα, ο τόπος θεωρούνταν ιερό μέρος και τοποθεσία για άλλους ναούς. Ο ίδιος ο Παρθενώνας αντικατέστησε έναν παλιότερο ναό της Αθηνάς, τον οποίο οι ιστορικοί αποκαλούν προ-Παρθενώνα και καταστράφηκε με την περσική εισβολή, το 480 π.Χ.
Η κατασκευή του Παρθενώνα ξεκίνησε το 447 π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ., αν και ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 432 π.Χ.
Ο λόρδος Έλγιν, προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821. Έβαλε να ξηλώσουν τη ζωφόρο του Παρθενώνα, μετόπες, αετώματα, μία Καρυάτιδα και έναν κίονα του Ερεχθείου, τα οποία μετέφερε στην Αγγλία, πληρώνοντας 35000 λίρες στους Τούρκους και δωρίζοντας ένα… ρολόι στους Αθηναίους.
Στην Ακρόπολη συναντάμε και το Ερέχθειο, αρχαίος ναός στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, αφιερωμένος στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα. Στη βόρεια πλευρά, θα δείτε έξι ιωνικού ρυθμού κίονες και στη νότια πλευρά βρίσκονται αντίγραφα των περίφημων Καρυάτιδων, έξι ντυμένες γυναικείες μορφές που λειτουργούν ως υποστηρικτικοί κίονες. Στο Μουσείο της Ακρόπολης δεσπόζουν οι 5 αυθεντικές Καρυάτιδες, αφήνοντας κενό στο αντίστοιχο σημείο αυτής που αφαίρεσε ο Έλγιν.
Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, η Ακρόπολη πολιορκήθηκε διαδοχικά από Έλληνες και Τούρκους και υπέστη νέες καταστροφές. Το 1834 άρχισαν οι αρχαιολογικές εργασίες για την αποκατάσταση των μνημείων της.
Υπολογίζεται ότι την επισκέπτονται 16 χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά.