Γιατί οι διακοπές κάνουν καλό στην υγεία;

giati-oi-diakopes-kanoun-kalo-stin-ugeia

ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Θάλασσα, ήλιος, ηρεμία και στο βάθος…ένα screensaver; Όχι, λάθος...θάλασσα, ήλιος, ηρεμία και στο βάθος η εβδομάδα των διακοπών που ξεκινά σε λίγες μέρες. Γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς οι διακοπές είναι απαραίτητες όχι μόνο για να «γεμίσουμε τις μπαταρίες μας» αλλά και για να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί το click@Life συγκέντρωσε μόνο για σας τους 5, ζωτικής σημασίας λόγους, για να πάρετε την άδεια των διακοπών σας, και να τη χαρείτε, ωφελώντας παράλληλα τον οργανισμό σας.

1. Διακοπές για υψηλό…IQ

Κι όμως είναι αλήθεια, οι διακοπές μπορούν να σας κάνουν εξυπνότερους. Το «αιώνιο» στρες και άγχος της δουλειάς που κουβαλάτε όλον τον χρόνο τους ώμους σας, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα σας να παίρνετε σωστές αποφάσεις.

Η ξεκούραση των διακοπών, διώχνοντας μακριά το άγχος, κάνει τις ικανότητές σας να αναδιοργανωθούν, να χτυπήσουν πάλι «κόκκινο» και να πάρετε τελικά τις σωστές αποφάσεις για εσάς και τους γύρω σας.

2. Κοιμήσου αγγελούδι μου

Συνήθως, οι περισσότεροι περιμένουμε μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι για να αποχωριστούμε, ή καλύτερα να «ξεκολλήσουμε» από το χέρι μας το κινητό, τον υπολογιστή και ότι άλλο τεχνολογικό gadget, χρησιμοποιούμε μανιωδώς καθημερινά.

Η ρουτίνα του τύπου, «σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι» έχει κάνει το άγχος να αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά, γεγονός που σαφέστατα, δεν μας αφήνει να ξεκουραστούμε φυσιολογικά όταν κοιμόμαστε.

Ωστόσο με τις διακοπές και μακριά από τα άγχη του γραφείου, ο οργανισμός αλλάζει την καθημερινότητα του και χαλαρώνει χωρίς να περιμένει το πρωί το ξυπνητήρι.

3. Η καρδιά στα καλύτερα της

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες που παίρνουν τουλάχιστον 2 εβδομάδες άδεια διακοπών το χρόνο έχουν 8 φορές λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο.

Αντίθετα οι άντρες που αρνούνται να πάνε διακοπές, έχουν 32% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακά νοσήματα. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.

4. Το άγχος παχαίνει

Λογικότατο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει 8-10 ώρες καθηλωμένος σε μία καρέκλα, μπροστά από έναν υπολογιστή, ή σε αγχωτικά meeting, την ίδια ώρα που μάλλον θα μπορούσε να τρέξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Και δεν εννοούμε προς το σπίτι γιατί εκεί αρχίζει η ...δεύτερη βάρδια «καθιστικής» περιπέτειας μπροστά από την τηλεόραση ή πάλι τον υπολογιστή.

Και όλο αυτό φυσικά συνοδεύεται από τα αντίστοιχα snacks, που κάνουν τη λαιμαργία να μοιάζει ο ιδανικός σας «σύντροφος».

Αντίθετα στις διακοπές, οι όποιες δραστηριότητες γίνονται εκτός κλειστού χώρου, άρα καίτε θερμίδες και παράλληλα δεν σκέφτεστε το φαγητό, καθώς προφανώς υπάρχουν άλλα πράγματα να κάνετε.

5. SOS: η σωτηρία της πνευματικής υγείας

Όταν περιμένει κάποιος κάτι στη ζωή του, αυτόματα βλέπει τα πράγματα γύρω που λιγότερο αρνητικά. Είτε αυτό είναι μία παραλία είτε ένας περίπατος, είτε πάλι ο ύπνος, που αναφέραμε πριν, τα επίπεδα της ευτυχίας αυξάνονται κάθε φορά, που σκέφτεστε τις διακοπές σας.

Τα μελλοντικά σχέδια και οι αναμνήσεις παλαιότερων διακοπών αυτόματα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους και περισσότερο αισιόδοξους.

Άρα τι περιμένετε ακόμα;